Filmexport Home Video – Křížové výpravy: Půlměsíc a kříž 1

Filmexport Home Video přichází v pondělí 23. května 2011 s dalším dokumentem z líhně History Channel Křížové výpravy – Půlměsíc a kříž 1 v digipacku za 99,- Kč. Po stopách křížových výprav.

1. díl

S dokumentem se společně vydáme po stopách dvou vln první křížové výpravy. Prvnímu křižáckému vojsku urozených rytířů velí hrabě Raymond IV. z Toulouse. Souběžně s nimi z Francie vyráží zcela bez přípravy i početný chudinský houf pod velením šlechtice Gautiera Sans-Avoir a fanatického kazatele Petra Poustevníka. Jejich namáhavá pouť směřuje do Konstantinopole a odtud přes anatolské pláně do Jeruzaléma. Díky nejmodernější digitální technologii budeme svědky válečné vřavy klíčových bitev křižáků, obléhání měst Antiochie, Maarat an-Numan a Jeruzaléma. Dozvíme se, jak se křižákům dařilo dobývat jedno město za druhým takřka bez jakýchkoli zásob.

Křížové výpravy: Půlměsíc a kříž

Z on-line videa na webu

Z on-line videa na webu

Z on-line videa na webu

Z on-line videa na webu 

2. díl

Po dobytí Jeruzaléma byli křižáci, kteří se ve Svaté zemi usídlili, postaveni před zcela nové dilema: museli přežít na nepřátelském území daleko od domova. Druhý díl dokumentu o křižáckých výpravách vypráví zcela neznámý příběh o životě a složitých vztazích tehdejších muslimů a křesťanů. Po dobytí Svaté země se křižáci pustili s velkou vervou do oprav chrámu Božího hrobu a dalších křesťanských svatostánků a podél Středozemního moře vybudovali i impozantní síť pevností, které je měly chránit před vpádem nepřátelských vojsk.

Opět jeden z titulů, kde těžko rozhodovat, co je pravda. Sice se mi podařilo bez problémů najít celý dokument (tedy hodinu a půl) k bezplatnému shlédnutí v angličtině, ale zatímco vydavatel udává jako zemi původu USA, imdb.com (zřejmě chybně) tvrdí, že je to Velká Británie. Shodnou se alespoň na roce 2005, kdežto wikipedie udává chybně rok 2009. A ať jsem dělal, co jsem dělal, celá hodina a půl v kuse, žádné dvě části. Takže podrobné údaje s rezervou…

Na imdb.com 84 hlasů a 77 procent, na csfd.cz 97 a chvála, že dokument poctivě sleduje první tři křížové výpravy detailně a z obou stran.

Žánr: Dokument / Historický

Země původu: USA

Rok vzniku: 2005

Původní název: The Crusades: Crescent & the Cross

Délka: 44 + 50 minut

Režie: Stuart Elliott, Mark Lewis

Produkce: Lucy Van Beek, Steffan Boje, Mark Lewis, Richard Bradley, Orwa Nyrabia

Hudba: Ayshal Omi Caspi (zcela bez záruky)

Kamera: Jeff Baynes, Chris Vile

Střih: Simon Greenwood, Stuart Elliott

Společnost: A&E Television Networks / Dune Films / Lion Television / History Channel

Natáčeno: Izrael / Maroko / Sýrie / Turecko / Velká Británie

Účinkují: Keith David (vypravěč)

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 (podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: žádný