FilmX – Čtyři lvi

Dobré filmy týdeníku Reflex ve sběratelské edici číslo IV prodělávají každou chvilku plastickou operaci. Ač jejich web ještě nedokázal zaznamenat ani fakt, že předchozí titul vyšel už 19. května, brzy se mají zase začít na pultech vyskytovat ve dvojicích. Aktuálně ale Hollywood Classic Entertainment v edici FilmX ve čtvrtek 26. května 2011 nabídne jen jeden film za 99,- Kč, jde o nekorektní komedii Čtyři lvi.

Originální, humornými situacemi nabitý, odvážný, ale nikoli neuctivý snímek klade mezi řečí mnoho otázek, nad nimiž však stojí ta nejzásadnější: Kde leží a jak tenká je hranice mezi mučedníkem a hňupem?

Parta britských muslimů, potenciálních teroristů, plánuje útok, při kterém má protéct mnoho krve. Jen se nemůžou shodnout, čí krev by to měla být.

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Agilní Omar je rozčarován ze způsobu zacházení s muslimy po celém světě, proto se společně se svým poněkud pomalejším přítelem Wajem účastní výcviku v teroristickém tréninkovém táboře v Pákistánu. Dalšími členy teroristické buňky jsou bílý muslim Barry a podivín Faisal, který umí sestrojit bombu. Rozhodne se vytrénovat vrány, aby se staly nosiči bomb, nemůže se totiž momentálně sám vyhodit do povětří, jelikož jeho nemocný otec začal jíst novinový papír. Pátým členem je Hassan, ale ten dlouho nevydrží – při tréninku sám sebe usmrtí…

Vnitřní strana 

Zbývajícím čtyřem se také moc nevede, dva vyhodí pro neschopnost a ti další dva… No však to sami uvidíte. A jejich první mise? Nic menšího, než se vyhodit v převlecích do povětří na londýnském maratonu. Ale všechno samozřejmě dopadne jinak.

Vnitřní strana  

Síla filmu s prvky černého humoru spočívá v nejednoznačnosti i podvratnosti, s jakou využívá stereotypy muslimů, britských politiků i fanatiků jakéhokoli druhu. O sebevražedných atentátech se tu hovoří stejně bezelstně jako o příběhu filmu Lví král. Humor nevyplývá jen z účelně pointovaných situací či široké palety exotických nadávek, ale i z precizní charakterizace postav. Ty snímek představuje jako nebezpečné nejen pro britskou společnost, ale především pro ně samé. Ačkoli je divák stavěn do pozice, kdy se směje přípravám teroristické operace, je tento smích zákonitě doprovázen mrazením v zádech.

Imdb.com 74 procent, csfd.cz o procento víc: Neuvěřitelně černý humor v neuvěřitelně politicky nekorektním sebevražedném filmu s mražením někde tam vzadu.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2010

Délka: 98 minut (1:37:03)

Původní název: Four Lions

Světová premiéra: 23. ledna 1990 – USA (Sundance Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 21. října 2010

Režie: Christopher Morris

Scénář: Jesse Armstrong, Sam Bain, Simon Blackwell, Christopher Morris

Produkce: Angus Aynsley, Carole Baraton, Peter Carlton, Will Clarke, Rita Dagher, Mark Findlay, Mark Herbert, Afi Khan, Caroline Leddy, Alex Marshall, Faisal A. Qureshi, Rebekah Wray Rogers, Tessa Ross, Derrin Schlesinger

Kamera: Lol Crawley

Střih: Billy Sneddon

Kostýmy: Charlotte Walter

Společnost: Film4 / Wild Bunch / Optimum Releasing / Warp Films

Natáčeno: Almería, Andalucía, Španělsko / Doncaster, South Yorkshire, Velká Británie / High Wycombe, Buckinghamshire, Velká Británie / Reservoir Road, Sheffield, South Yorkshire, Velká Británie / Sheffield, South Yorkshire, Velká Británie

Hrají: Kayvan Novak (Waj), Nigel Lindsay (Barry), Riz Ahmed (Omar), Adeel Akhtar (Faisal), Preeya Kalidas (Sofia), Mohammad Aqil (Mahmood), Craig Parkinson (Matt), Karl Seth (strýc Imran), William El Gardi (Khalid), Alex MacQueen (Malcolm Storge MP), Shameem Ahmad (předsedkyně), Arsher Ali (Hassan), Julia Davis (Alice), Wasim Zakir (Ahmed), Jonathan Maitland (zprávař), Marcus Garvey (policista), Darren Boyd (odstřelovač), Kevin Eldon (odstřelovač), Adil Mohammed Javed (Nabil), Toby Longworth (záškodník), Benedict Cumberbatch (vyjednavač), Danny Ashok (prodavač telefonů), Will Adamsdale (Alex), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný