Amercom – Velké bitvy historie (35. díl) – Záliv Leyte 1944

Amercom by měl pokračovat v ediční řadě Velké bitvy historie další epizodou z období 2. světové války. Ve čtvrtek 26. května 2011 bychom se měli dočkat dalšího ve fólii společně zataveného DVD a knihy s pořadovým číslem 35 a názvem Záliv Leyte 1944 za obvyklých 99,90 Kč.

Jako vždy pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 38 v polské řadě Wielkie Bitwy II Wojny Światowej.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Ztracené důkazy - Záliv Leyte 1944

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Obal polského vydání 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Záliv Leyte 1944 – Největší námořní bitva druhé světové války

Bitva v zálivu Leyte byla obrovským vítězstvím amerických námořních sil. Rozsah vítězství zastínil všechny předchozí střety mezi Japonskem a USA, a pomohl Americe při následném obsazení Filipín.

Téměř současně proběhla čtyři střetnutí, která jsou součástí této velké námořní bitvy – bitva v Sibuyanském moři, bitva u ostrova Samar, bitva v průlivu Surigao, a bitva u mysu Engaño. Snahou Japonska bylo dosáhnout rozhodujícího vítězství na moři, hodlali Američanům zasadit drtivou porážku. Ale události dopadly jinak, síly Japonska utrpěly totální porážku na moři i ve vzduchu.

V knize je popis všech čtyř střetů a charakteristiky hlavních vůdců zapojených do bitvy.

Zadní strana polského vydání 

A jako vždy po vydání oficiální text:

Bitvy u zálivu Leyte byly pro americké vítězství v Tichomoří klíčové. Jejich rozsah zastníli všechny předchozí námořní konflikty a výsledek umožnil americkým silám dobýt Filipíny. Ve čtyřech různých bitvách – během vylodění v zálivu Letye a v bitvách u ostrova Samar, u mysu Engaño a v průlivu Surigao – byli Japonci poraženi jak v hladinových, tak v podmořských a leteckých bojích. Tento film poutavě popisuje navzájem se prolínající boje celého konfliktu a osobnosti velitelů, kteří tuto největší bitvu dějin vybojovali.

Bitvy proběhly prakticky ve stejnou dobu jako součásti japonského plánu dosáhnout nad Američany námořního vítězství v trfalgarském stylu. Kniha přístupným stylem popisuje prolínající se čtyři různé bitvy.

Kniha Záliv Leyte 1944 – Největší námořní bitva historie (Leyte Gulf 1944 – The world´s greatest sea battle) je z roku 2006, autor Bernard Ireland, ilustrace Howard Gerrard, překlad František Novotný, odborná korektura Marian Kratochvíl, jako obvykle 96 křídových stran plných fakt, fotografií, plánů a dvoustránkových ilustrací.  

Polské DVD podle náhledu obalu obsahuje další dokument z řady Barvy války: Ztracené důkazy – Bitva v zálivu Leyte v délce 45 minut.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: polské vydání 45 minut (45:01)

Původní název: The Lost Evidence: Leyte Gulf

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný