Intersonic – Fanny Hill

InterSonic hraje prazvláštní hry, na pátek 27. května 2011 hlášená pošetka s filmem Fanny Hill, která měla být v prodeji za 69,- Kč, na stránkách vydavatele popisuje jinou verzi, než na kterou ukazuje obal. Proto je nutná dualita, nemáme tušení, co vlastně dorazí na stánky. Rozdávala potěšení, hledala lásku… Příběh ženy, která nechtěla být jen prostitutkou. Nakonec vyšla v pondělí 30. května 2011 tato verze.

Chybný popis 

Popis zůstane shodný – legendární erotický román Johna Clelanda ve své době způsobil vyhrocený soudní proces za obscénnost a nejeden zákaz prodeje knihy.

Chudá, venkovská dívka Fanny Hillová se po smrti rodičů vydává hledat štěstí do Londýna. Touží po šťastném a spokojeném životě. Nedostatek peněz ji však donutí stát se prostitutkou. Ve veřejném domě je zasvěcována do tajů milostných her. Ziskané zkušenosti přivedou Fanny na dráhu vydržované ženy. Časem získává bohatství a majetek. Fanny ale chce víc. Chce mít manžela a být nezávislou a počestnou ženou.

 

Jiné zdroje k této televizní dvojdílné minisérii, kterou bylo možno vidět na obrazovkách ČT v roce 2009, udávají:

Ctnost je jistě lepší než hřích, ale nemáme vždycky na výběr. Britský film, natočený podle románu Johna Clelanda o slavné londýnské kurtizáně.

"Lidi o mně napovídali spoustu věcí, a některé z nich nebyly příliš lichotivé. Ale já teď vypovím, jak to doopravdy bylo. Budu vám vyprávět svůj skutečný příběh." Tak začíná své vyprávění Fanny, žena, které osud dopřál poznat radosti lásky i bídu samoty a chudoby, aby ji nakonec za veškerá utrpení odměnil bohatstvím a nezávislostí.

 

Anglický romanopisec John Cleland (1709-1789) se proslavil de facto jediným dílem, ich formou vyprávěným životním příběhem londýnské kurtizány Fanny. Napsal je v roce 1748 ve vězení Fleet Prison, kam byl na celý rok uvržen pro dluh 840 liber (dnešních přibližně sto tisíc liber). Román byl vydán ještě za Clelandova pobytu ve vězení, již o rok později byl za něj ovšem jeho autor i se svým vydavatelem znovu zatčen a oba byli postaveni před soud. Tam se od něj Cleland zcela distancoval, zřekl se jej a vyjádřil naději, že bude navždy zapomenut. Po více než sto let pak nebyla knihy nikdy legálně vydána, byla však hojně šířena v pirátských edicích.

Moderní doba ovšem vytáhla román z propadliště dějin nejen v knižní podobě, příběh londýnské kurtizány byl v různých zemích dokonce několikrát zfilmován. Scénář jeho nejnovější televizní verze pochází z pera Andrewa Daviese, jednoho z nejlepších britských scenáristů, který má mimořádné zkušenosti zejména s převáděním klasických literárních děl (Rozum a cit, Emma, Pýcha a předsudek atd. atd.)

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Vydavatelské zmatky mi připomínají zábavnou skutečnost, že třeba Magic Box i na svých inovovaných stránkách používá pro Lolitu v režii Stanleyho Kubricka popis, který se běžně používá pro popis mladší verze režiséra Adriana Lynea s Jeremy Ironsem…

Lolita u Magic Boxu 

Na imdb.com o něco lepší než starší verze, 64 procent, na csfd.cz ovšem jen 50: Rutinní režie, nevýrazní herci, sterilní erotika, nevhodná ich-forma.

Zadní strana 

Žánr: Drama

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2007

Délka: 117 minut, údajně 2 díly po cca 60 minutách (1:40:25)

Původní název: Fanny Hill

Světová premiéra: 22. a 29. října 2007 – Velká Británie

Režie: James Hawes

Námět: John Cleland (román "Fanny Hill or, Memoirs of a Woman of Pleasure")

Scénář: Andrew Davies

Produkce: Sally Head, Nigel Marchant, Eleanor Moran

Hudba: Robert Lane, Rohan Stevenson

Kamera: James Aspinall

Střih: Sue Wyatt

Kostýmy: Lucinda Wright, Joanne Hayes

Společnost: Sally Head Productions

Natáčeno: Henley-on-Thames, Oxfordshire, Velká Británie / Marble Hill House, Richmond Road, Twickenham, Middlesex, Velká Británie / Richmond, Surrey, Velká Británie / Spitalfields, London, Velká Británie

Hrají: Rebecca Night (Fanny Hillová), Alison Steadman (paní Brownová), Hugo Speer (pan H), Emma Stansfield (Esther Daviesová), Joanna Miller (Emma), Carli Norris (Phoebe), Ruth Sheen (paní Jonesová), Samantha Bond (paní Coleová), Claire Murphy (Louisa), Alex Robertson (Charles Standing), Philip Jackson (pan Croft), Tony Guilfoyle (starý Clergyman), Louisa Clein (Susan), Jo Lobban (Harriet), Jonny Burt (Percival), Tim Wallers (pan Harding), Rufus Wright (pan Norbert), Adrian James (gentleman), Stephen Kent (hlídač), Tim Faraday (námořník), Richard Riddell (William), a další

V českém znění: Kristýna Jelínková, Jana Altmanová, Jaroslava Brousková, Vladislav Beneš, Hana Talbová, Jan Vlasák, Michal Holán

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

 

Zvukové stopy 

 

Obraz: barevný 4:3

Bonus: upoutávky na začátku DVD, z naší nabídky