Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (22. díl) – červen 1941

První den měsíce je zároveň i první středou, což znamená další díl rozsáhlého cyklu vydavatelství Codi. Konkrétně 1. června 2011 přichází další DVD ze série, která mapuje den po dni měsíce největšího celosvětového konfliktu minulého století, na pulty dorazí Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (22. díl) – červen 1941. Ke koupi za 59,- Kč včetně bonusu, kterým má podle obalu být tentokrát dokument Boj o Rusko (konkrétně jeho první část).  

Měsíc červen 1941 se stal jedním z přelomových období ve II. světové válce.

 

Obrazovka z DVD 

 

Po měsících plánování a příprav jsou v první polovině června soustředěny na hranici mezi Německem a Sovětským svazem, včetně území, které tyto státy předem vojensky ovládly, více jak tři miliony vojáků německých a rumunských ozbrojených sil s více jak čtyřmi tisíci tanků a samohybných děl a dvěma a půl tisíci letadel. Proti nim stojí téměř stejně početná Rudá armáda s mnohonásobně vyšším počtem tanků a letadel, která je však dezorganizovaná, má nízkou morálku a není správně vedena.

 

Obrazovka z DVD 

 

V brzkých ranních hodinách dne 22. června se rozehřmí na německé straně děla všech ráží v dělostřelecké přípravě a za úsvitu vzlétá téměř dva tisíce letadel, aby zaútočila na vojenské objekty a letiště na frontě a v jejím týlu a na další důležité cíle a fronta o délce 1700 km se dává do pohybu směrem na východ. Začala největší a nejmohutnější ofenzíva v dějinách lidstva – operace Barbarossa.

 

Velká Británie již není ve válce proti Hitlerovi a jeho spojencům osamocena a Sovětský svaz se stane brzy jedním ze členů protihitlerovské koalice.

 

Obrazovka z DVD 

 

A tak paradoxně, i když budoucí spojence provázely v červnu samé neúspěchy, protože německé síly postupují sovětským územím téměř bez odporu, operace Battleaxe na frontě v severní Africe selhala, Velká Británie nadále čelí bombardování a námořní ponorkové válce, otevření druhé fronty na východě je strategickou chybou ze strany Hitlera a jeho vojenského i politického vedení, která zasela sémě jeho budoucí porážky. 

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 63 minut (1:02:33) + bonus (1:01:15)  

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Alfréd Strejček), bonus anglicky   

Titulky: žádné  

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: z nabídky Codi, Bitva o Rusko 

 

Bonusový film v původním znění

 

Bonusový film v původním znění

 

Bonusový film v původním znění