Filmexport Home Video – Karel a já

Filmexport Home Video v pátek 3. června 2011 nabídne Jindřicha Plachtu ve filmu Karel a já. Komedie o muži, který zapomněl na svou vlastní svatbu.

Lucie Jandová je nucena zrušit svou svatbu, protože ženich se nedostavil. Syn továrníka Oldřich Ficek se totiž příliš opil a noc před svatbou strávil v drožce pana Šourka, který se ho marně snažil dopravit domů. Ráno se šel drožkář poradit na komisařství a čerstvě probuzený pasažér mu mezitím odjel s drožkou a věrným koněm Karlem za nevěstou. Lucie však byla příliš uražená, považuje jeho chování za neomluvitelné a svatbu chce zrušit. Oldřich, jehož mužská ješitnost tímto velice utrpěla, se rozhodl oženit s první dívkou, kterou potká.

Karel sám našel cestu domů a mladík se tak seznámil se Šourkovou dcerou Boženkou. Ta ho, stejně jako továrník Ficek a paní Jandová, obdaří přídomkem "budižkničemu", který se není schopen sám uživit. Furiantský mladík se vsadí, že vydrží měsíc těžce pracovat. Případnou výhrou bude Boženčina ruka a kůň Karel i s drožkou. Oldřich začne usilovně pracovat v cihelně, což starého Šourka vyděsí, protože Karel je jeho největším přítelem. Problémy má i Božka se svým chlapcem, kominíkem Vaškem. Lucii se vrátil zájem o zmužnělého snoubence.

Oba páry se sejdou na výletě, ale ještě dojde k několika rozmíškám, než se navzájem znovu domluví. Oldřich vyhrál sázku, ale Boženka si bere Vaška a drožkáři Šourkovi zůstává jeho milovaný kůň…

Hodnocení 70 procent: Dojímavé přátelství lidového mudrce a jeho koně.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1942

Délka: 94 minut

Premiéra v kinech: 4. prosince 1942

Režie: Miroslav Cikán

Asistent režie: František Urbánek, Josef Zezulka, Antonín Kubový

Námět: Miroslav Cikán

Scénář: Jaroslav Mottl, Miroslav Cikán

Produkce: Václav Dražil, Ján Svikruha

Hudba: Josef Stelibský

Kamera: Julius Vegricht

Střih: Stanislav Vondraš, Alfréd Benčič

Zvuk: Marie Bourová, Milan K. Neméthy

Architekt: Ferdinand Fiala, Juraj Červík

Výtvarník: Oldřich Novotný

Společnost: Nationalfilm

Hrají: Jindřich Plachta (drožkář Šourek), Jana Dítětová (Boženka, drožkářova dcera), Jaroslav Vojta (továrník Ficek), Jiří Dohnal (Oldřich, továrníkův syn), Růžena Nasková (Jarmila Jandová, matka Lucie), Hana Vítová (Lucie Jandová), Jaroslav Marvan (cihlářský dělník Tonda Fafejta), Ladislav Pešek (kominík Vašek), Světla Svozilová (Klára, sestra Jarmily Jandové), Gustav Hilmar (majitel cihelny), Eman Fiala (rybář), František Paul (řidič u Ficků František), Milada Smolíková (domovnice Říhová), Vladimír Řepa (vrchní policejní inspektor), Bolek Prchal (polír), Jindřich Láznička (listonoš), Jiří Vondrovič (instalatér), Vladimír Šmeral (zedník), Antonín Zacpal (host na zásnubách), Josef Loskot (vrátný v baru), Jan W. Speerger (pískař), Miloš Šubrt (cihlář), Marie Hrdličková (komorná u paní Jandové), Karel Němec (strážník), Jaroslav Orlický (strážmistr), Alois Dvorský (lupič), Eliška Kuchařová (holčička), Antonín Holzinger, Kamil Blahovec

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace