Supraphon – 3 tatínci a maminka – Reiner, Viewegh, Šrut, čte L. Šafránková (CD)

Další novinkou, kterou Supraphon přichystl k vydání, je audiokniha Tři tatínci a maminka Martina Reinera, Michala Viewegha a Pavla Šruta v laskavém podání Libuše Šafránkové… 

Libuše Šafránková „maminkou“ tří tatínků! 

Půvabná kniha o tom, jak byla maminka malou holčičkou Janičkou, která posléze vyrostla a narodily se jí dvě děti Josífek a Maruška. Ti zažívají něco podobného, co jejich maminka, když byla dítětem. Mají totiž všichni tři stejného strýčka Antonína, moravského samorosta, dobrodruha, blázna a podivína, který je stále velkým děckem, hipíkem, Vinetouem i Manitouem. S ním zažívala malá Janička i posléze Josífek s Maruškou spoustu legrace, tajemná dobrodružství a napínavé hledání pokladů. Příběh malé a velké maminky i jejích dětí napsali postupně tři autoři. Vydavatel Martin Reiner, jeho kmenový autor Michal Viewegh a přítel obou, básník Pavel Šrut. Vyprávění je určené dětem, ale nenudí ani jejich rodiče. Autoři totiž trochu ironizují sami sebe navzájem. V podtextu řady příběhů je jemný přátelský štulec druhovi ve psaní.

 

Ideální interpretkou těchto dětských dobrodružství je Libuše Šafránková. Svým citlivým přednesem s nebývalou schopností přetlumočení literárního obsahu je schopná vytvořit postavy dětí, maminky, tatínka i strýčka. Antonínův moravský přízvuk zvolila Libuše Šafránková spontánně, s velkou chutí a smyslem pro humor.

 

V rozhovoru o pocitech z práce na audioknize Martina Reinera, Michala Viewegha a Pavla Šruta Tři tatínci a maminka odpověděla paní Libuše Šafránková: „Audiokniha je pro mne nová disciplina a příjemná zkušenost. Zvláště, když jde o tak inteligentní a něžný text. Bylo vzrušující se stát maminkou těchto tří tatínků (Reiner, Viewegh, Šrut). A bavilo mě pracovat s paní režisérkou Naďou Dvorskou i to, že využila mé zkušenosti s moravským nářečím. Pocházím ze stejného kraje, jako jeden z hrdinů příběhu (Lipůvka u Brna), takže kořením čteného dialogu se stal můj rodný dialekt. Bylo to pro mne v mnoha ohledech osvěžující a šťastné setkání."  

 

CD 1: 

A. Maminka a kouzelná mušlička – 40:00

1. Hurá, prázdniny! – 5:10

2. Strýc Antonín – 2:28

3. Hlas přírody – 2:50

4. Přehlídka – 3:00

5. Dárek – 4:21

6. Tatínek – 2:42

7. Radostná novina – 5:38

8. Panovačné bříško – 3:30

9. Co se mamince narodilo – 4:04

 

B. Maminka se hledá – 40:00

1. Maminka je unavená – 4:04

2. Vocásková a Vonásková – 3:38

3. Moravská jóga – 3:59

4. Tatínkův návrh, ať maminka zase navrhuje – 3:21

5. Bojácná Rikša – 3:29

CD 2: 

C. Maminka se hledá – 40:00

1. Host a želva třetí den smrdí – 2:34

2. Velmi zvláštní věc – 3:59

3. Nebezpečný nález – 2:36 

D. Maminka a tři tajemné klíče – 40:00

1. První školní prázdniny – 2:55

2. Antonio a Sára – 7:02

3. Zoufalá panna Kordelie – 6:02

4. Tajemství prvního klíče – 4:58

5. Tajemství druhého klíče – 6:50

6. Tajemství třetího klíče – 10:25