Amercom – Stíhači v boji 28 – Letecké souboje: Porážka Luftwaffe

Vydavatelství Amercom se v ediční řadě Stíhači v boji – Letecké souboje propracovalo ke konci známých dílů a ve středu 15. června 2011 vyjde čtrnáctý díl druhé řady dokumentárního seriálu Dogfights, známého z obrazovek České televize, celkově 28. DVD s názvem Porážka Luftwaffe za 69,- Kč. Prožijte s válečnými piloty dramatické okamžiky bojového vypětí! A podle zadní strany to vypadá, že cyklus pokračuje a budou uvedeny i díly, které ČT neodvysílala (podle náhledu to vypadá na Secret Weapons.  

Díky realistické animaci se ocitneme nad evropským bojištěm 1. ledna 1945, kdy se Němci pokusili o mohutný letecký protiútok, který měl Spojence zastavit do chvíle, než budou k dispozici nové odvetné zbraně.

Prvního ledna 1945 Němci očekávali, že Spojenci budou po Silvestru unavení a málo bdělí. Německé velitelství poslalo přes frontu ohromný svaz více než 850 Focke-Wulfů 190 a Messerschmittů Bf 109. Měly s využitím momentu překvapení zaútočit na letouny na zemi a zlomit spojeneckou leteckou převahu nad Evropou jediným drtivým úderem. Byli rozděleni do formací po přibližně 60 letadlech a měli napadnout 17 spojeneckých letišť v Nizozemí, v Belgii a v severní Francii. Operace dostala krycí název Bodenplatte. Operace ale měla hned zpočátku obtíže – aby se zabránilo prozrazení, nebyly informovány jednotky německé protiletadlové obrany. A tak kdekoli jednotky německého flaku spatřily velký letecký svaz, považovaly ho za nepřátelský, protože spojenci v té době měli velkou vzdušnou převahu. Čtvrtina letadel vyčleněných pro Operaci Bodenplatte byla poškozena palbou vlastních jednotek. Útok přesto pokračoval dál… 

Zadní strana 

Žánr: Dokument / Historický / Válečný

Délka: cca 45 minut 

Původní název: Dogfights 

 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky  

Titulky: česky, polsky  

Obraz: barevný PAL 4:3  

Bonus: žádný