Amercom – Velké bitvy historie (37. díl) – Gallipoli 1915

Pokud už jste prostudovali minulý komplet z Amercomu, dočkáte se v ediční řadě Velké bitvy historie ve čtvrtek 23. června 2011 posledního ohlášeného titulu o první světové válce (pak už jen samá druhá). Další ve fólii společně zatavené DVD a kniha s pořadovým číslem 37 nesou název Gallipoli 1915, cena tradičních 99,90 Kč.

Jako vždy pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl shodou náhod také číslem 37 v polské řadě Wielkie Bitwy Historii.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Detektivové na bitevním poli

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Bitva o Gallipoli 1917

Rozhodnutí vyslat expediční sbory do Dardanel bylo vedeno snahou prolomit patovou situaci, stejnou, jaká se objevila na západní frontě během první světové války. Jen pár týdnů po začátku se totiž změnila na válku poziční.

Na začátku roku 1915 let bylo zřejmé, že se bude jednat o dlouhé boje. Linie zákopů se táhly od Severního moře až do Švýcarska. Bylo jasné, že rychlé a rozhodné vítězství na západní frontě je více než nepravděpodobné.

Rusko bojovalo proti Turkům na Kavkaze a utrpělo vážnou porážku na východní frontě v bitvě u Grunwaldu a Mazurských jezer. Obávalo se, že v případě velké německé ofenzívy dojde ke zhroucení jejich bitevních linií. Plán útoku na Dardanely byl vytvořen právě s ohledem na snahu odlehčit Rusku v jeho těžké situaci.

A ještě na vysvětlenou z jiných zdrojů:

V únoru 1915 zahájily Velká Británie a Francie jednu z nejriskantnějších operací první světové války – pokus o obsazení Tureckem kontrolované Dardanelské úžiny s cílem probít se do Černého moře. Po katastrofálním výsledku námořního útoku následovalo v dubnu 1915 vylodění britských, australských, novozélandských a francouzských vojáků na Gallipolském poloostrově. Podceňovaní Turci se však i zde ukázali být houževnatými protivníky…

Zadní strana DVD polského vydání 

DVD u polského vydání je z cyklu Detektivové na bitevním poli: Katastrofa u Galipoli – 1915.

 

A opět po vydání aktualizace oficiálním textem:

 

Expediční výprava dohodových spojenců na poloostrov Gallipoli měla vyřadit Osmanskou říši z první světové války a zároveň otevřít novou zásobovací spojnici s Ruskem. Celé tažení však charakterizovala neschopnost vyšších vojenských velitelů, která se projevila především na straně velitelů Dohody. Gallipolské tažení však zůstává památné díky hrdinství a vynalézavosti jak britské armády, tak většiny příslušníků australsko-novozélandského sboru (ANZAC). V publikaci i na DVD najdete podrobné popisy bitev a útrap vojáků, stejně jako příběh konečného stažení vojsk.  

Kniha Gallipoli 1915 je z roku 1991 (Gallipoli 1915 – Frontal Assault on Turkey), autor Philip J. Haythornthwaite, překlad PhDr. Marian Kratochvíl. Jako vždy 96 stran textu, fotografií, map a 3D plánků.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 49 minut (48:43)

Původní název: Battlefield Detectives: The Gallipoli Disaster

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný