Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (23. díl) – červenec 1941

První středa měsíce je tentokrát blokována státním svátkem, tudíž Codi posouvá termín vydání pravidelného cyklu. Dle informací na webu vydavatelství už možná v sobotu 2. července 2011 bude ke koupi další DVD ze série, která mapuje den po dni měsíce největšího celosvětového konfliktu minulého století, Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (23. díl) – červenec 1941 za 59,- Kč včetně bonusu, kterým má podle obalu dokument Bitva o Rusko – 2. díl.  

Německá vojska rychle a bez velkých problémů postupují územím Sovětského svazu ze západu na východ a měsíc po započetí války jsou již v hloubce osmi set kilometrů. Od počátku války Wehrmacht zničil, nebo ukořistil více jak 12 000 sovětských tanků, 5 000 letadel, zabito, zraněno nebo zajato bylo kolem milionu dvou set tisíc vojáků. Ale ani německé ztráty nejsou zanedbatelné a činí kolem sta tisíc mrtvých a zraněných.

 

Obrazovka z DVD

 

Ale přes obrovské sovětské ztráty je již nyní patrné, že tažení Sovětským svazem nebude tak snadné, jak si Hitler a jeho generálové představovali. Plány jsou samotným Hitlerem měněny již v průběhu prvního měsíce a to v rozporu s doporučením štábů a velících důstojníků.

 

Obrazovka z DVD 

 

Na dobytých územích páchají zvláštní jednotky Zbraní SS hrůzný teror zaměřený zejména proti židovskému obyvatelstvu a komunistům.

 

Obrazovka z DVD 

 

Po téměř dvoutýdenním mlčení promlouvá Stalin k národu a burcuje jej do boje. Odpovídá také na poselství Winstona Churchilla – začíná se vytvářet protihitlerovská koalice.

 

Bojuje se ale také v Africe a na Blízkém východě, Japonsko zvyšuje napětí na Dálném východě, bojuje se v Atlantiku i ve Středozemním moři. Mrtvých a zraněných, lidí, kteří přišli o své blízké, o své domovy a majetky budované po celé generace přibývá a konec nejkrutější války v dějinách lidstva je v nedohlednu. 

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 65 minut (1:04:34 + bonus 22:14)  

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Alfréd Strejček), bonus anglicky   

Titulky: žádné  

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: z nabídky Codi, Bitva o Rusko – 2. díl  

 

Bonus

 

Bonus