Země pohádek speciál – Říkadla Josefa Lady

 

Ve čtvrtek 25. října 2007 vychází další speciál časopisu Země pohádek. Ten dnešní má název Josef Lada Dětem a je věnován tomuto významnému českému malíři a ilustrátorovi. Přílohou je dvouvrstvé DVD Říkadla Josefa Lady o délce 160 minut. Cena obvyklých 199,- Kč

 

 

Josef Lada se narodil v rodině ševce v Hrusicích. Z Hrusic a okolí také čerpal řadu námětů svých obrazů. Ve 14 letech odešel do Prahy, aby se učil malířem pokojů a divadelních dekorací. V kresbě byl samoukem, postupně si vyvinul osobitý styl s typickou silnou linkou a zaoblenými tvary postav. Působil jako karikaturista, ilustrátor a také jako spisovatel. Kromě mnoha pohádek a knih pro děti, které sám napsal (k nejznámějším patří Kocour Mikeš a O chytré kmotře lišce), ilustroval především Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (pro Švejka nakreslil 1339 kreseb) a další knihy od Jaroslava Haška. 

 

Známá říkadla Josefa Lady jsou určena především nejmenším dětem. 

 

Komentář: Josef Somr

Námět, scénář a režie: Josef Kubant

Dramaturgie: Miloš Zvěřina

Hudba: Jan Rotter

Kamera: Milan Rychecký

Animace: Eva Jakoubková 

 

Podle Josefa Lady nakreslil: Adam Kubant, Kateřina Lánská, Jana Hlaváčková, Jarmila Rabanová

Vyrobilo Centrum tvorby pro děti a mládež ve studiu Anifilm s.r.o.

Laboratorní zpracování: Laboratoře České televize 

 

© Česká televize 2003 

 

Uvnitř časopisu najdete poster k DVD O kocouru Mikešovi 2, které najdete v Zemi pohádek v březnu 2007. Autorem této pohádky je rovněž Josef Lada. Dále si můžete přečíst zajímavý rozhovor s vnukem Josefa Lady, který je správcem díla svého dědečka.