Amercom – Velké bitvy historie (38. díl) – Kréta 1941

Amercom opustil všechna ostatní dějinná období a ediční řada Velké bitvy historie se bude nadále věnovat jen a pouze 2. světové válce až do posledního čísla 53. S jednodenním zpožděním namísto ve čtvrtek až v pátek 8. července 2011 dorazilo další ve fólii společně zatavené DVD a kniha s pořadovým číslem 38, komplet nese název Kréta 1941, cena obvyklých 99,90 Kč.

Jako vždy pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 6 v polské řadě Wielkie Bitwy II Wojny Światowej.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

Obal polského DVD 

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Zadní strana polského DVD 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Kréta 1941 – Útok německých výsadkářů

Operace "Merkur" – německý vzdušný útok na Krétě – byla vůbec prvním použitím výsadkových jednotek na strategické úrovni. Pečlivě připravený útok začal 20. května, kdy německá vojska začala s výsadky poblíž hlavních letišť. Přes počáteční neúspěchy, hlavně příchodem posil další den, stejně jako chybami spojenců, se podařilo útočníkům obsadit přistávací dráhy v Maleme. Bitva skončila německým úspěchem a obsazením ostrova. Kniha popisuje průběh bitvy, ve které Němci utrpěli takové velké ztráty, že Adolf Hitler rozhodl, že již nikdy nesmí být provedena žádná jiná velké operace s použitím výsadkových oddílů.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Polské DVD podle náhledu obalu obsahuje opět dva dokumenty, čehož my se určitě nedočkáme, nejspíš bude na české mutaci jen Pád Kréty.

 

Po vydání doplňme verzi z obalu:

 

Operace Merkur, jak znělo krycí jméno pro útok na řecký ostrov Krétu, se stala prvním strategickým využitím výsadkových jednotek v historii vojenství. Útok byl zahájen 20. května 1941 vysazením parašutistických a kluzákových jednotek v blízkosti jednotlivých ostrovních letišť. Přísun dalších posil vedl následujícícho dne k obsazení západního konce letiště v Maleme německými vojsky. Do 24. kvěrna obdrželi Němci leteckým mostem značné posily a k 1. červnu zlomili odpor posádky Kréty.

 

Tento film líčí, jak intenzivní boje se tam tehdy vedly a dokládá, že obrovské ztráty, které Němci na Krétě utrpěli, Hitlera až do konce války odradily od souhlasu s provedením velkých vzdušně výsadkových operací.

 

Kniha Kréta 1941 (Crete 1941 – Germany´s lightning airborne assault) je z roku 2005, autor Peter D. Antill, ilustrace Howard Gerrard, překlad PhDr. Vladimír Pilát, CSc. Obvyklých 96 stran je tentokrát opravdu do posledního místačka plno fotografií, plánků, map i dvoustránkových ilustrací.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: polské vydání 68 minut, české 55 minut (54:50)  

Původní název: The Fall of Crete

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Nastavení zvuku a titulků 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný