DVDcom – Hvězda zvaná Pelyněk

Filmem, který s ohledem na geografickou polohu svého současného bydliště mohu těžko ponechat bez zájmu, je v některých přehledech uváděný titul z katalogu Bontonfilm na neděli 10. července 2011. Ke koupi by mělo být DVD Hvězda zvaná Pelyněk za 59,- Kč. Myšlenka na svobodu je sladká, vzpoury však mívají hořké konce.

Film vznikl podle námětu a scénáře Jiřího Procházky a vypráví o vzpouře, ke které došlo na samém konci 1. světové války v páté rotě sedmého pěšího pluku rakousko-uherské armády v Rumburku.

Koncem května roku 1918 se do Rumburku vracejí navrátilci z ruského zajetí. Doufají, že válka už pro ně skončila. Chtějí svůj zadržovaný žold a pak už jen domů. Vojáci i oficíři si rádi vycházejí povyrazit do vinárny U růže severu, kde je největší atrakcí temperamentní zpěvačka a tanečnice Tonka.

 

Civilní obyvatelstvo strádá hladem a nedostatkem a v kasárnách stále panuje tradiční rakouský dril. Vojáci jsou čím dál nespokojenější s brutalitou a nesmyslností jednání svých nadřízených. Trpělivost prostých vojáků dojde, když se dozvědí, že mají jít znovu na italskou frontu. Ti, co se z Ruska vrátili, jsou ovlivněni Říjnovou revolucí a vědí, jak si počínat. Obsadí četnickou stanici a poštu. Dojde ke vzpouře více živelné než organizované, která je od počátku předurčena k neúspěchu.

 

Nádraží dostane na starost neukázněný vojín Červenka. Ten se však staví nejdříve ve vinárně a mezitím feldvébl Klozberg podá zprávu o vzpouře do Litoměřic. Červenka také zaviní rozkol mezi vojáky. Zatímco menšina na Nohovu radu odjíždí vlakem, aby se spojila s dělníky, většina, vedená humanistickým idealistou kaprálem Vodičkou a vojínem Červenkou, se vydá pěšky domů. Na cestě jsou však zaskočeni přivolaným 18. regimentem, který do nich začne střílet. Vojáci, kteří na Vodičkovu výzvu již předtím odhodili zbraně, jsou pochytáni. Dostiženi jsou i navrátilci s Nohou. Tři z nich, Vodička, Koval a Noha, jsou odsouzeni k smrti. Zbytek rumburské posádky za několik dní nastoupí cestu na frontu.

 

Martin Frič se obrátil k tématu, které by nabízelo patřičné ideologicky zabarvené uchopení. Jenže tento zkušený režisér se záměrně vyhnul složité interpretaci dějin a zajímal se spíše o osobní osudy jednotlivých postav. K tomu si vybral vynikající herce, které dokázal nasměrovat do zajímavých poloh (např. šantánová zpěvačka Jiřiny Bohdalové je zdařilou melodramatickou figurkou). Dokázal organicky propojit drama válečné vzpoury, sledujíc příčiny její porážky i akt pomsty nad vůdci, se zábavnými prvky, čímž celý film obdařil výraznou životností. Vzniklo svérázné dílo, které i v době rozkvětu nové vlny a vzniku velkých děl starších generací upoutalo náležitou pozornost.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Velmi podrobně o rumburské vzpouře zde.

Hodnocení 75 procent: Neprávem opomíjený film, vybočující ze žánru, kterým se Mac Frič proslavil. Fakticky bohužel nepřesný a zkreslující. 

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1964

Délka: 84 minut (1:23:57)

Kinopremiéra v ČR: 26. února 1965

Režie: Martin Frič

Asistent režie: Jiří Stránský, Zdena Štekrová

Pomocná režie: Václav Berdych

Námět: Jiří Procházka

Scénář: Jiří Procházka, Jiří Fried

Technický scénář: Martin Frič

Produkce: Rudolf Fencl, Jiří Kamarýt, Marie Poledňáková, Zbyněk Bartoš

Hudba: Dalibor C. Vačkář

Kamera: Jaroslav Tuzar

Druhá kamera: Milan Duda

Asistent kamery: Emil Hora

Střih: Jan Kohout, Jarmila Müllerová

Architekt: Jan Zázvorka

Asistent architekta: Karel Vacek

Zvuk: Emanuel Formánek, Mstislav Pilný

Odborný poradce: plukovník Alois Bíca

Kostýmy: Vladimír Dvořák, Růžena Adamcová, František Kauler, Emilie Fišarová, Yvonne Těhníková

Masky: Gustav Hrdlička, František Klema, Ivana Mesteková, Miloš Bobek, Karel Konrád, Jitka Vrbatová

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Vladimír Bor, Jiří Šebor

Hrají: Jiřina Bohdalová (zpěvačka Tonka), Vlasta Matulová (najitelka vinárny paní Hilda), Rudolf Deyl ml. (střelec František Noha, bývalý artista), Jiří Sovák (vojín Emil Červenka), Radoslav Brzobohatý (kaprál Stanislav Vodička /desátník), Jan Tříska (střelec Lojzík Hlas), Martin Růžek (závodčí Vojtěch Kovář), Josef Větrovec (vojín Josef Pelnář), Jaroslav Mareš (voják Karel Werner), Gustav Heverle (vojín Kolařík), Jaroslav Raušer (hauptman Dicker /hejtman,kapitán/), Čestmír Řanda (feldvébl Klozberg /rotmistr/), Bohumil Švarc (oberleutnant Čekal /nadporučík/), Zdeněk Štěpánek (generál), Bedřich Prokoš (hauptman Flibor, velitel 18. regimentu), Míla Myslíková (Emka), Štěpán Bulejko (feldkurát /polní kurát/), Jan Pohan (generálův pobočník), Blažena Slavíčková (poštovní úřednice), Karel Houska (hejtman), Mirko Čech (skladník), Karel Kocourek (telegrafista), Josef Šulc (svobodník), Libuše Mincová (hudebnice ve vinárně), Jana Řídká (hudebnice ve vinárně), Ela Šilarová (hudebnice ve vinárně), Věra Ublová (hudebnice ve vinárně), Ladislav H. Struna (voják s knírem), Jan Ferry Víšek (voják), Zdeněk Braunschläger (maďarský voják), Mirko Musil (voják s triedrem), Richard Záhorský (voják pivař), Vladimír Hlavatý (pucflek Wenzel), Jiří Cimický (povstalec), Vladimír Linka (povstalec), K. Kvasnička (povstalec), Eduard Hauptman (důstojník), Richard Lederer (písař), Vladimír Pospíšil (voják vtipálek), Zdeněk Procházka (ordonanc)

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol - 1. část

Výběr kapitol - 2. část

Výběr kapitol - 3. část 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

 

Nastavení titulků

 

Obraz: černobílý PAL 4:3

Bonus: Filmografie; Fotogalerie; Rozhovor – Pavel Taussig  

Bonusy

Filmografie