Blesk – Baba na zabití

Páteční Blesk dne 18. dubna 2008 přinese za 42,- Kč komedii Baba na zabití. Alex a Nancy si mysleli, že našli dům svých snů. Roztomilá stařenka jim ho však promění v peklo na zemi. Ben Stiller a Drew Barrymore v černé komedii Dannyho DeVita.

Příběh filmu Baba na zabití je dílem scenáristy Larryho Doylea, který se nechal inspirovat skutečnou událostí, k níž došlo ve Francii. Sedmačtyřicetiletý právník se roku 1965 zavázal platit značně vysoké nájemné za nádherný byt, v němž bydlela devadesátiletá stařenka, Jeanne Calmentová. Za to měl po smrti staré dámy zdědit její dům. Naneštěstí pro něho se paní Calmentová stala nejstarší ženou na světě. Dožila se 122 let a zemřela v roce 1997, rok po smrti onoho právníka.

Doyleův scénář měl původně režírovat Greg Mottola, na poslední chvíli však odstoupil a režie se ujal Danny DeVito. Jako režisér byl žánru černé komedie poměrně zběhlý. Jeho patrně vrcholným dílem je brilantní Válka Roseových, kde rozvádějící se manželský pár (Michael Douglas a Kathleen Turnerová) svedli nelítostný zápas o to, komu po rozvodu připadne jejich společný dům. Černý humor dominuje také jeho předloňskému snímku Smoochy, který u nás vyšel na videu; Robin Williams si v něm zahrál zhrzenou hvězdu dětského televizního pořadu, jež se snaží špinavými triky vyřídit konkurenta. Tématem obou zmíněných filmů, stejně jako v případě Baby na zabití, byl groteskní souboj dvou znepřátelených stran, v němž jeden může zvítězit jedině tak, že druhého zničí.

Oba představitelé hlavních rolí jsou herci s autorskými ambicemi; Ben Stiller i Drew Barrymoreová se na Babě na zabití podíleli také jako producenti. Ben Stiller se s Dannym DeVitem setkal pracovně již podruhé; roku 1994 DeVito produkoval jeho režijní debut Reality Bites.

Natáčelo se v losangeleských studiích a v Brooklynu začátkem roku 2002; Baba na zabití se stala jedním z prvních filmů, které vznikaly v newyorských exteriérech po tragických událostech 11. září roku 2001.

Mladí manželé, spisovatel Alex a redaktorka Nancy, zakoupili starobylý brooklynský dům, který na první pohled vypadá jako splněný sen o novém domově: nechybějí v něm tři krby, vitrážová okna a majestátní knihovna, jako stvořená pro Alexovu sbírku vzácných knih. Dům snů má ovšem malý háček: přímo uprostřed jejich nového hnízdečka jsou točité schody, které vedou do druhého patra… Tam žije za regulované nájemné druhá nájemnice (odtud název filmu, který znamená v přeneseném slova smyslu „Dvojbyt“), na první pohled roztomilá stará dáma paní Connellyová, která, jak je ujišťuje realitní agent, se netěší dobrému zdraví, takže dům bude novým majitelům brzy patřit celý. Jak záhy vyjde najevo, opak je pravdou. Paní Connellyová se rozhodně zemřít nechystá – její dlouhověkost dosahuje takřka nadpřirozených parametrů (hned na začátku Alexovi a Nancy sdělí, že se svým manželem, který zemřel už v roce 1963, prožila celých 58 let). Svou ďábelskou vitalitu vynakládá zejména na vynalézání nových a nových způsobů, jak novým sousedům znepříjemnit život. Od televize puštěné na plné pecky, přes permanentní žádosti o drobnou výpomoc až po pozorování jejich milostných hrátek. Alexovi a Nancy začíná být jasné, že buď se staré dámy zbaví, nebo se celý jejich život ocitne v troskách…

Boj mezi znepřátelenými stranami narůstá nejprve skrytě a později se stupňuje v otevřený zápas takřka na život a na smrt, vedený nejrozmanitějšími prostředky. Ve filmu se uplatnil komediální talent Bena Stillera, který vytvořil s Drew Barrymoreovou překvapivě sehranou dvojici. Velký podíl na půvabu DeVitovy komedie má i představitelka paní Connellyové, britská divadelní herečka Eileen Esselová, která postavě zlomyslné stařenky propůjčila dávku bizarního šarmu.

Žánr: Komedie
Země původu: USA
Rok vzniku: 2003
Délka: 97 min.
Původní název: Duplex
Světová premiéra: 26. září 2003 – USA / Kanada
Premiéra v kinech ČR: 6. května 2004 s titulky
Režie: Danny DeVito
Scénář: Larry Doyle
Produkce: Drew Barrymoreová, Alan C. Blomquist, Stuart Cornfeld, Larry Doyle, Richard N. Gladstein, Nancy Juvonenová, Jeremy Kramer, Meryl Poster, Ben Stiller, Jennifer Wachtell, Bob Weinstein, Harvey Weinstein
Hudba: David Newman, H. Scott Salinas
Kamera: Anastas N. Michos
Společnost: Miramax Films, Red Hour Films, Flower Films, Kalis Productions GmbH & Co. KG
Natáčeno: Brooklyn, New York City, New York, USA / Los Angeles Center Studios – 450 S. Bixel Street, Downtown, Los Angeles, California, USA / New York City, New York, USA / Park Slope, Brooklyn, New York City, New York, USA
Hrají: Ben Stiller 30.11.1965 (Alex Rose), Drew Barrymoreová 22.2.1975 (Nancy Kendricksová), Eileen Esselová 1922 (paní Connellyová), Harvey Fierstein 6.6.1952 (Kenneth), Justin Theroux 10.8.1971 (Coop), James Remar 31.12.1953 (Chick), Robert Wisdom 14.9.1953 (poručík Dan), Swoosie Kurtzová 6.9.1944 (Jean), Wallace Shawn 12.11.1943 (Herman), Maya Rudolphová 27.7.1972 (Tara), Amber Vallettaová 9.2.1974 (Celine), Cheryl Kleinová ?? (Ginger), Tim Maculan 20.4.1963 (Terrence), Jackie Sandler-Titoneová 24.9.1974 (barmanka), Yevgeni Lazarev 31.3.1937 (pan Dzerzhinsky), Kumar Pallana 1919 (majitel indické restaurace), Philip Perlman ?? (Phil), Gary Riotto 17.3.1970 (drogový dealer), Michelle Krusiecová 2.10.1974 (Dr. Kangová), Margie Loomisová ?? (stará služka 1), Linda Porterová ?? (stará služka 2), Jihn Hamburg ?? (Friedman), Christina Kirková ?? (Friedmanová), Danny DeVito 17.11.1944 (vypravěč)

Údaje o DVD:


Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky
Titulky: česky (Petra Mertinová), slovensky, maďarsky
Obraz: 16:9
Bonus: na obalu DVD jsou zdůrazněny, ale nepopsány, snad Fotogalerie, Upoutávky