Codi – Německé tanky II. světové války – Tiger – Panzer PzKpfw VI. Tiger I

Vydavatelství Codi doplní čtvrteční nabídku 7. července 2011 dalším DVD z edice 2. světová válka, ke koupi bude za 69,- Kč pokračování cyklu o německé bojové technice Německé tanky II. světové války – Tiger – Panzer PzKpfw VI. Tiger I

Když německé jednotky vtrhly na území Sovětského svazu, setkali se s novými sovětskými tanky T-34 a KV-1. Přestože sovětská vojska zpočátku bezhlavě ustupovala, bylo jasné, že Wehrmacht i tankové jednotky Zbraní SS je nutné vybavit mnohem účinnějšími tanky. V kategorii středních tanků to byl PzKpfw V. Panther, který stačil na všechna sovětská obrněná vozidla vyjma tanku KV-1 a dalších těžkých tanků. A tak současně s vývojem Pantheru byl v listopadu 1941 objednán vývoj a v roce 1942 zahájena výroba těžkého tanku Tiger I.

 

Německé tanky II. světové války

 

Tiger 

 

Více jak šestapadesátitunový těžký tank Panzerkampfwagen VI. Tiger I zkonstruovaný firmou Henschel, byl za Druhé světové války nejznámějším a nejobávanějším tankem německých ozbrojených sil. Užívaly ho elitní tankové jednotky, jako byla divize Wehrmachtu Grossdeutschland, nebo divize Zbraní SS Leibstandarte „Adolf Hitler“, Das Reich či Totenkopf.

 

Obrazovka z DVD 

 

Proslulosti dosáhl tento tank přesto, že oproti jiným tankům německé produkce byl vyroben ve velmi malém množství, necelých 1450 kusů, zatímco středních Panterů (PzKpfW V) bylo vyrobeno přes 6 000 kusů a Panzerů III a IV celkem více jak 14 000 kusů. V malém počtu vyrobených kusů jej „předčil“ již jen jeho následovník, Tiger II, těch dostaly německé jednotky jen pět set kusů.

 

Obrazovka z DVD 

 

Ačkoliv byl Tiger I velmi kvalitní a dobře vybavený tank se silným motorem a výborným pancéřováním, vyzbrojený vynikajícím kanonem ráže 88 mm, vybavený moderní optikou, prostě tank špičkové úrovně, nemohl vzhledem k počtu vyrobených kusů výrazně ovlivnit výsledek bojů ani na západě, ani na východě. A to přesto, že vzbuzoval hrůzu jak u řidičů tanků T-34, které ničil v poměru 1:18, tak Shermanů, kterých na jeden zničený Tiger připadlo 10. Vždyť tanků T-34 bylo vyrobeno osmdesátpět tisíc a Shermanů přes padesát tisíc.

 

Po Tigeru I následoval ještě sedmdesátitunový Tiger II, ale ten již ve válce nesehrál prakticky žádnou roli, byť byl vybaven novým, vysoce výkonným kanonem KwK 43. 

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 62 minut (1:01:24)  

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádný

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: z nabídky Codi