Amercom – Kosmos 16

Dne 18. července 2011, což je překvapivě pondělí, máme možnost zakoupit další DVD s časopisem z řady Kosmos z vydavatelství Amercom. Tentokrát má podtitul Vesmírné díry: Tajemství tunelů v časoprostoru a je vydáno pod číslem 16.

 

Co se nachází za horizontem událostí? Co jsou černé, bílé a červí díry? Dnes už víme, že černé díry skutečně existují, zatímco bílé díry, považované za jejich hypotetický protiklad, zatím nikdo neobjevil. Vědci se také zabývají otázkou tzv. červích děr – jakýchsi zkratek či tunelů v časoprostoru, jimiž by bylo možné cestovat do jiných bodů v prostoru i čase. Je vůbec možné vytvořit fyzikální podmínky k otevření takovýchto „kosmických bran"? Einsteinova obecná teorie relativity existenci červích děr připouští, vědci se však shodují na tom, že případné cesty v čase by narážely na velmi složité problémy a paradoxy. Lidstvo má ale nezdolnou touhu posouvat hranice poznání, a tak budou fyzikové nadále bádat o záhadách, které obklopují černé díry, a pokračovat ve snaze zachytit stopy nepolapitelných červích a bílých děr.

 

O bílé díře pojednává jeden díl seriálu Červený trpaslík, ale to holt není zrovna seriózní vědecký počin… :o)

Obálka časopisu 

Okolo černých a červích děr se točí dokument „Do vesmíru se Stephenem Hawkingem" – a to vlastně doslova. V časopise jsou nejenom články o tématu DVD, ale také o planetárních stezkách, o kosmonautech s českými kořeny (autorem je František Martinek, zástupce ředitele Hvězdárny ve Valašském Meziříčí) a něco málo navíc…

Menu 

Údaje o DVD:

Kapitoly

Rok vzniku: 2008

Délka: 43 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení