Bontonfilm – Americký Ninja

Pokud jste to náhodou nezaznamenali, Bontonfilm změnil majitele. Sice s komplikacemi, ale tahle společnost spadla do klína vlastníkovi Novy. V současné době je u vydavatele útlum způsobený nejen prázdninami, ale i stěhováním skladů. Tomu odpovídá i odpočinkový repertoár. Mezi reedice akčně béčkových klasik se měl zařadit v pátek 22. července 2011 i premiérový Americký Ninja za 99,- Kč. Nejnebezpečnější bojové umění Orientu se dostalo do rukou Američana! V původně udaném termínu nic, bylo třeba si počkat, DVD s logem ediční řady Stará dobrá akční práce vyšlo až v pátek 5. srpna 2011.  

Příběh je situován na filipínskou základnu americké armády, prolezlou korupcí. Celé transporty zbraní a vybavení tu přechází do rukou údajně levicových partyzánů, ve skutečnosti však výrobců a pašeráků narkotik. Jednoho dne však s nováčky přijde na základnu také skromný řidič, vojín Joe Armstrong a hned při prvním fingovaném přepadu jednoho z transportů se postaví přesile útočníků. Zachrání přitom hezkou dceru velitele základny, ale současně se svým zákrokem dostane do nebezpečí života. Seržanta Jacksona, který ho měl zpracovat, však v souboji porazí a nakonec ho získá jako spojence a přítele v boji proti korupci. Rozhodující bitva může začít.

 

Obálka uvádí variantní text:

 

V Orientu vzniklo nejdokonalejší bojové umění. A z Ameriky přichází ten, kdo ho ovládá nejlépe! Připravte se na strhující akci a vrcholné bojové mistrovství ve filmu, ve kterém se mladý Američan stane jedním z nejlepších bojovníků ninjitsu, nejkrutějšího orientálního bojového umění. Americký ninja nabízí zábavu tak rychlou a nekompromisní, jako je zářící ostří samurajského meče! Když vojenský konvoj se zásobami napadli rebelové, osmnáctiletý americký voják Joe Armstrong (Michael Dudikoff) ze základny na Filipínách v jednom z útočníků poznává ninju jménem Černá hvězda. Joe ke své obraně instinktivně využije zvláštní bojové umění, což vyvolá pozornost jeho velitele i ostatních vojáků. Sám se pak pouští do boje proti korupci, během něhož konečně odhaluje tajemství své mysteriózní minulosti – tajemství, které ho staví proti krutému ninjovi Černá hvězda, s nímž svede rozhodující souboj.

I když jde o film, který zná snad každý, hodnocení s bídou vyšplhá na 50 procent: Pro diváka se zdravým rozumem a očima nemožné béčko.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Romantický / Sportovní

Země původu: USA

Rok vzniku: 1985

Délka: 92 minut (91:49)

Původní název: American Ninja

Světová premiéra: 30. srpna 1985 – USA

Režie: Sam Firstenberg

Scénář: Avi Kleinberger, Gideon Amir, Paul De Mielche, James R. Silke

Produkce: Gideon Amir, Yoram Globus, Menahem Golan, Avi Kleinberger, Ken Metcalfe

Hudba: Michael Linn

Kamera: Hanania Baer

Střih: Andy Horvitch, Peter Lee-Thompson, Marcus Manton, Marcel Mindlin, Daniel Wetherbee

Kostýmy: Audrey M. Bansmer

Společnost: Cannon Group / Golan-Globus Productions

Natáčeno: Filipíny

Hrají: Michael Dudikoff (vojín Joe T. Armstrong), Steve James (desátník Curtis Jackson), Judie Aronson (Patricia Hickocková), Guich Koock (plukovník William T. Hickock), John Fujioka (Shinyuki), Don Stewart (Victor Ortega), John LaMotta (seržant Rinaldo), Tadashi Yamashita (Ninja Černé hvězdy), Phil Brock (vojín Charley Madison), Tony Carreon (starý Kolumbijec), Roi Vinzon (mladší Kolumbijec), Manolet Escudero (osobní strážce), Gregg Rocero (osobní strážce), Berto Spoor (osobní strážce), Michael Hackbart (osobní strážce), Jerry Bailey (vůdce únosců), Rohy Batliwala (řidič), Jim Gaines (řidič), Steve Cook (řidič), Brian Robilliard (řidič), Zenon Gil (řidič), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný