MediaWay – Vlaďka a taťka 1

 

Dnes máme tip hlavně pro rodiče, které mají doma jednu nebo i více ratolestí, které rády tvoří. Jde o animovaný seriál Vlaďka a taťka, který ocení právě zvídavé dětičky, ale i jejich rodiče, kteří si přejí, aby čas strávený u televizní obrazovky přinesl pro jejich potomky něco skutečně pozitivního. První dva díly tohoto titulu vyjdou v příštím týdnu za cenu pouhých 30,– Kč. Třetí díl jako příloha časopisu Veselé malování za 79,– Kč (89 Sk).  

 

Pokud jste rodiče, jistě to taky znáte. Občas jste unavení z věčného stereotypu chodu rodiny a stále stejných dětských otázek. Proto není divu, když někdy své děti odložíte k televizi a víte, že máte klid.
Ale můžeme být opravdu klidní? A není to od nás rodičů trochu alibismus? Nezáleží snad na nás, na co se naše děti budou dívat? To co se na děti valí z televizních obrazovek a co je ovlivňuje (mnohdy bohužel negativně) často bohužel nesplňuje naše kritéria na inteligentní zábavu přiměřenou věku a směrování výchovy našich dětí. Jistě někdo nechce, aby z našich dětí vyrostli násilníci nebo hulváti. Bohužel však mnoho i takzvaně „dětských pořadů“ obsahuje plno vulgarismů, násilností, a špatných hodnot.

Když někdy vidím některé dětské pořady, se spoustou střílení a mlácení a nadávek, s láskou vzpomínám na večerníčky o Krtečkovi, a chápu proč je tak oblíbený ve světě a proč se stal nesmrtelným. Za okamžik sledování některých pořadů zjistíme, že kromě laserových zbraní, tanků, useknutých hlav, prostřílených postaviček záporných i „kladných“ hrdinů, nepočítaných vulgarismů, honění se za majetkem, penězi a územím neuvidíme nic, co by na naše děti mohlo působit tak, jak bychom očekávali. Postavičky navíc často hovoří různými vulgarismy. Nesmíme zapomínat, že tento svět barev, slov a často nepochopitelně stejného děje ve většině kreslených pohádkových příběhů, ovlivňuje naše děti. Kolikrát až pozdě zjistíme, že naše dítě je agresivní a používá slova, při kterých se tají dech.

Tímto problémem se zabývají ostatně i jinde ve světě, například v USA. K tomuto problému se vyjádřila například senátorka Hilary Clintonová. Podle jejího názoru vede zvyšující se vystavování dětí nevhodným TV pořadům, hrám či internetovým zdrojům k tiché (nedostatečně medializované) epidemii rostoucího násilí. „Rodiče mají strach, že děti nevyrůstají pod vlivem stejných hodnot jako oni" řekla Clintonová a vyzvala k větší pozornosti této problematice.

Pravým opakem výše zmiňovaných typů pořadů je dětský seriál Danny & Daddy, který je u nás známý například z vysílání kabelové TV Minimax pod názvem Vlaďka a taťka. Jde o typ pořadu, který nejenom že zaručeně neobsahuje žádné prvky, které by mohly negativně ovlivňovat výchovu našich dětí, ale naopak rozvíjí jejich představivost a tvůrčí schopnosti.

Vlaďka je chlapeček, který miluje kreslení a malování. Taťka zkouší hádat, co se z postupně vznikající kresbičky nakonec vyvine. Kresba vzniká postupně, nejprve se na čtvrtce papíru objeví jen základní tvar, a děti společně s Taťkou mohou přemýšlet, co to asi bude. Taťkovi dá vždycky chvíli přemýšlení, než přijde na to, co kresba představuje. Někdy to neuhodne vůbec a je smutný. To pak Vlaďka namaluje pěkné srdíčko, aby Taťku potěšil.

Každý díl obsahuje jiný předmět, který Vlaďka maluje. Jednou je to kočička, jindy zase pejsek či veverka. Na konci každého příběhu se objeví tužka, a děti mohou sledovat její tahy, kterými se z několika zcela jednoduchých čar vyloupne povedený obrázek. Děti si tedy mohou znovu zopakovat celý postup, který je zároveň návodem, jak se určité věci dají jednoduče nakreslit.
Seriál rozvíjí v dětech kreativitu a vizuální představivost. Děti si mohou k televizní obrazovce vzít papír a tužku, pastelky nebo pero a od Vlaďky se dozví, jak lze pomocí jednoduchých triků lehce nakreslit i složitě vypadající věci. Tvořit je radost, hlavně ve společnosti Vlaďky a jeho tatínka! A i když se děti nechopí pera, mohou přemýšlet spolu s Vlaďkovým tatínkem o tom, co se zase honí v hlavě jeho synkovi, když právě kreslí.

Nosič Video CD se seriálem Danny a Daddy vyjde celkem ve třech dílech. První dva díly bude možné koupit od příštího týdne na stáncích za 30 Kč, samostatně. Třetí díl jako příloha časopisu Veselé malování za 79 Kč, 89 Sk.

Určeno pro děti od 2 do 7 let.
Vydavatelem je společnost MediaWay s.r.o. ( www.mediaway.cz ).

 

MULTIMEDIÁLNÍ KURZ KRESLENÍ.

 

Malování s námi je skvělá zábava!

 

Zábavný, vzdělávací animovaný film pro nejmenší děti. Naleznete v něm spoustu zajímavých nápadů, jak rozvíjet dětskou fantazii – spojíte výuku s tvořivou zábavou.

 

Video CD obsahuje 13 dílů:

01. Koloběžka

02. Pes

03. Beruška

04. Želva

05. Lokomotiva

06. Kohout

07. Rybky

08. Hroch

09. Býk

10. Táta

11. Vosa

12. Pinokio

13. Slon

 

► CD-ROM s filmem ve formátu Video CD je možné spustit ve stolním DVD přehrávači, který umožňuje čtení VCD verze 2.0, nebo počítači s CD-ROM mechanikou a s nainstalovaným příslušným programem.