Amercom – Velké bitvy historie (40. díl) – Sevastopol 1942

Amercom v ediční řadě Velké bitvy historie nabídne další z epizod 2. světové války ve čtvrtek 4. srpna 2011, dalším ve fólii společně zataveným DVD a knihou s pořadovým číslem 40 bude komplet s názvem Sevastopol 1942 za obvyklých 99,90 Kč.

Jako vždy pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 19 v polské řadě Wielkie Bitwy II Wojny Światowej.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

Bitva o Krym

 

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Obal polského DVD 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Sevastopol 1942 – Von Mansteinovo vítězství

V červenci roku 1941 vydal Hitler rozkaz k okupaci Krymu. Obával se totiž ruských leteckých útoků na rumunské naftová pole v Ploješti, navíc na Krymu mělo svou tradiční základnu sovětské černomořské námořnictvo. 11. armáda pod velením generála Ericha von Mansteina na konci září 1941 napadla silně hájené sovětské pozice na Perekopské šíji. Po počátečních úspěších se ofenziva zadrhla a změnila se ve vleklé boje. Po nasazení dalších dvou německých divizí se v květnu příštího roku podařilo obranu prolomit a obsadit Kerčský poloostrov. Když se podařilo eliminovat hrozbu z boků obsazením celého Krymského poloostrova, německé a rumunské jednotky zaútočily na hlavní město Krymu – Sevastopol.

Kniha podrobně popisuje poslední velké německé vítězství a objasňuje vliv počasí i bojových plánů obou stran na průběh bitvy.

DVD obsahuje dokument Bitevní pole – Bitva o Krym. A bohužel se jedná o opakovaný dokument z Encyklopedie II. světové války.

Oficiální verze textu z obalu a obálky:

Německá armáda chystala úder na Sevastopol jako předzvěst nové ofensivy s krycím názvem operace "Blau". Přestože obránci byli odhodláni město za každou cenu ubránit, nakonec se museli evakuovat a Krym se ocitl v německých rukou. Hitlera vítězství nadchlo. Mělo být dobrým znamením pro tažení plánovaná na rok  1942, po neúspěchu u Stalingradu však byli Němci nuceni ustupovat. V září 1943 tak německá a sovětská armáda stály znovu každá na jedné Syvaše. Šlo o totéž území, o které Manstein bojoval v letech 1942 a 1942, ale armády, jež se měly střetnout nyní, byly zcela jiné. Krymskou operaci již vedla nová generace sovětských polních velitelů…

Adolf Hitler ve své směrnici z konce červnece 1941 přikázal Skupině armád Jih obsadit Krym, aby se zabránilo sovětským leteckým útokům na rumunská ropná pole v prostoru Ploiesti. Splnění rozkazu bylo svěřeno slabé 11. armádě generálplukovníka Ericha von Mansteina. Jeho jednotky na konci září 1941 zaútočily na rozsáhlá sovětská opevnění na Pěrekopské šíji a v květnu 1942 vyčistily od nepřítele Kerčský poloostrov. Po likvidaci nebezpečí z týlu německý velitel shromáždil své síly (dva německé a jeden rumunský sbot) a poslal je proti hlavní sovětské základně na Krymu, proti Sevastopolu. Knížka podává podrobný rozbor tohoto posledního velkého vítězství německých vojsk na východoevropském válčišti. Zároveň objasňuje, jak velký význam mělo na průběh bojových akcí zásobování vojsk, počasí a plánování na obou stranách.

Kniha Sevastopol 1942 – Von Mansteinovo vítězství (Sevastopol 1942 – Von Manstein´s triumph) je z roku 2008, autor Robert Forczyk, ilustrace Howard Gerrard, překlad PhDr. Jiří Fidler, Ph.D. Obvyklých 96 stran tentokrát překvapivě zahrnuje i dvoustranu reklamy na další tituly, u nichž je z předchozích sporadických vyjádření vydavatele jasné, že nevyjdou. Ale tak třeba – nikdy neříkej nikdy…

Zadní strana polského DVD 

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 52 minut (51:37)

Původní název: Battlefield: The Battle for The Crimea

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný