DVDcom – Žebrácká opera

DVDcom uvádí jako nejzazší termín výskytu na pultech neděli 21. listopadu 2010, někdy kolem tohoto termínu by ke koupi měla být komedie Žebrácká opera za 59,- Kč. Film natočený podle stejnojmenné divadelní hry Václava Havla.

Lupič Macheath šéfuje části podsvětí. Je solí v očích svému konkurentovi Peachumovi i jeho spojenci, veliteli policie Lockitovi, zato je milovaným manželem jejich dcer Polly a Lucy. Osudným se mu stane setkání s prostitutkou Jenny… Svět Žebrácké opery je světem cynických pletich a podvodů, páchaných pod fasádou měšťáckého poklidu a harmonie. Spojením Havlova brilantního textu s Menzelovým filmařským uměním vzniklo dílo, které diváka pobaví hravostí (v secesním a groteskním ladění), okouzlí atmosférou (specifické tónování obrazu, podmanivá hudba, jemná výtvarná stylizace, výborné herecké výkony včetně účasti Jeremyho Ironse) a zaujme inteligentními dialogy.

 

Známý příběh o londýnském zločineckém podsvětí, jak ho v roce 1728 napsal John Gay, o dvě století později přepsal Bertold Brecht a na počátku 70. let znovu přepracoval Václav Havel. Zločinci, příživníci, prostitutky a zkorumpovaní policisté mezi sebou rozmlouvají kultivovaným jazykem filozofů a ekonomických teoretiků. Velké a vznešené se mísí s pokleslými hodnotami a vulgaritou. Filmové zpracování vychází z divadelní inscenace, kterou v Činoherním klubu režíroval také Jiří Menzel. Ve filmu se v miniroli vězně objevil v Praze právě natáčející Jeremy Irons, tehdy čerstvý držitel Oscara (za Zvrat štěstěny).

Žánr: Komedie / Krimi / Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1991

Délka: 94 minut

Kinopremiéra: 1. října 1991

Režie: Jiří Menzel

Asistent režie: Monika Maratová, Annika Elsel-Šonková, Eric Chalkin, Zuzana Přibíková

Pomocná režie: Eva Kadaňková

Námět: Václav Havel (stejnojmenná divadelní hra), John Gay (libreto "The Beggar’s Opera")

Scénář: Jiří Menzel, Václav Havel

Dramaturgie: Pavel Hajný

Produkce: Jan Šuster, Jan Hadrbolec, Jan Peterka

Hudba: Jan Klusák

Kamera: Jaromír Šofr

Druhá kamera: Richard Valenta, Tomáš Hruška

Asistent kamery: Antonín Mařík

Střih: Jiří Brožek

Kostýmy: Zuzana Máchová, Věra Linhartová, Irena Seidlová

Masky: Tomáš Kuchta, Aleš Kocián, Tereza Kolihová, Petr Blažek

Architekt: Zbyněk Hloch

Zvuk: Jiří Hora

Výprava: Bedřich Čermák, Jaroslav Lehman, Rudolf Beneš, Miloslav Dvořák

Hrají: Josef Abrhám (šéf podsvětí kapitán Macheth zvaný Mack), Marián Labuda (William Peachum, Mackův konkurent), Nina Divíšková (Elizabeth Peachumová), Libuše Šafránková (prostitutka Jenny), Rudolf Hrušínský (policejní velitel Bill Lockit), Veronika Freimanová (Lockitova dcera Lucy), Barbora Leichnerová (Polly, dcera Peachumových), Jiří Zahajský (kapsář Harry Filch), Oldřich Vízner (Jim, Mackův komplic), Ondřej Vetchý (Jack, Mackův komplic), Jeremy Irons (vězeň), Jana Břežková (Mary Lockitová), Kateřina Frýbová (majitelka vykřičeného domu Diana), Jana Švandová (prostitutka Betty), Mahulena Bočanová (prostitutka Vicky), Naďa Kotrčová (prostitutka Ingrid), Miloslav Štibich (četník-vězeň), Rudolf Hrušínský ml. (četník-vězeň John), Jiří Lír (vévoda z Glosteru), Pavel Zedníček (zloděj / slepý žebrák), Petr Brukner (četník), Oldřich Vlach (četník), Ljuba Krbová (květinářka), Jitka Asterová (zlodějka), Blanka Lormanová (tlustá prostitutka), Alice Dvořáková (hubená prostitutka), Evžen Jegorov (zloděj v kanále), Václav Kotva, Steva Maršálek, Martin Faltýn (majtel baru)

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3 

Bonus: rozhovory (Jiří Menzel, Josef Abrhám, Ondřej Vetchý), filmografie, fotogalerie