Supraphon – Co je nového (do konce srpna 2011)

S blížícím se koncem prázdnin postupně ožívají nejen vydavatelé trafikové produkce, ale i ta vydavatelství, které jsou zaměřena především jiným směrem. Podívejme se do tiskové zprávy Supraphonu, která nás seznámí s tím, Co je nového – novinky vydavatelství pro srpen 2011.

 

HANA ZAGOROVÁ – ZÍTRA SE ZVEDNE VÍTR

Zlatá kolekce / 3CD: HITY & BALADY & RARITY

3CD VYCHÁZÍ: 29. 8. 2011, doporučená cena 399,- Kč  

Hana Zagorová v úterý 6. září 2011 oslaví významné životní jubileum.

Životní výročí a kompilační ohlédnutí k sobě u zpěváků nepochybně patří. A pokud snad máte pocit, že velmi úspěšnou kariéru Hany Zagorové už nelze písňově nově nahlédnout, mýlíte se – tenhle výběr je důkaz. V tradičně úzké spolupráci s interpretkou vznikla množina nahrávek, z níž se vytvořila tři základní témata pro tři cédéčka: balady, hity a rarity. Výsledná sestava písniček nabízí ty publikem a zpěvačkou nejmilovanější, ty s momentem archivního překvapení, a také dvě úplné novinky se jejími texty (v originálech Francouz Patrick Fiori a Brit Ronan Keating).

Baladické songy definují to stylově nejpěknější od šedesátých let (Obraz smutný slečny) přes následující čtyři dekády (také Kapky či Opona) až po titulní úplnou současnost. U popových šansonů je plynoucí čas testem i výhodou: obstály ještě dívčí začátky i písně ženy s leckdy dramatickým osudem. Hitová pasáž začíná letošním coverem Mé dětské svátky a poté kopíruje nepochybnou slávu, od Bludičky Julie a Gvendolíny přes spolupráci s Karlem Vágnerem, Petrem Rezkem, Drupim či Kotvaldem a Hložkem až po nahrávky z 21. století (Je naprosto nezbytné, Ode zdi ke zdi nebo Z nebe pláče déšť). Objevné je poslední cédéčko, shrnující jak rané nahrávky z ostravského rozhlasu, tak pozapomenuté supraphonské singlovky nebo zajímavosti z televizního archivu. 

Velká písničková bilance: hity, balady, archivní objevy a novinky!  

 

CD 1 BALADY:

Zítra se zvedne vítr 

Kousek cesty s Tebou 

Sláva je bál 

Vím málo 

Zloděj duší 

Tak ty ses vrátil 

Beránek 

Moře samoty 

Maluj zase obrázky 

Obraz smutný slečny 

Kapky 

Opona 

Rozhovor v tichu 

Krev a šroubky 

Vím, že se díváš 

Jako starý strom 

Merilyn 

Žena za tvými zády 

Adieu

CD 2 HITY:

Mé dětské svátky 

Je naprosto nezbytné 

Bludička Julie 

Z nebe pláče déšť 

Mys dobrých nadějí 

Gvendolína 

Za každou chvíli s tebou platím 

Biograf láska 

Černý páv (se Stanislavem Hložkem a Petrem Kotvaldem) 

Fata morgana 

Duhová víla (s Petrem Rezkem) 

Usnul nám, spí 

Líto, je mi líto 

Málokdo ví 

Kdyby se vrátil čas 

Nešlap, nelámej 

Nápad 

Setkání (s Drupim) 

Živá voda 

Můj čas 1984 (se Stanislavem Hložkem a Petrem Kotvaldem) 

Rybičko zlatá, přeju si

CD 3 RARITY:

Závrať 

Snad nezapomněl 

Benjamin 

Prý je mu líp 

Tak si běž 

Co já vím (s Karlem Gottem) 

Hani, nebuď jak malinká 

Skončil bál 

Love story 2005 (s Viktorem Preissem) 

Mám plán 

Eres tu 

To nejlepší, co mám (s Michalem Davidem) 

Vyhrávám jedna nula (s Josefem Lauferem) 

Arséne 

Dárek (s Josefem Lauferem) 

Znám křišťálovou studánku 

Miláčku (s Michalem Prokopem) 

Bludička 

Já budu zády stát 

Kouzelnice 

Prokletí 

 

Jaroslav Foglar – Rychlé šípy (Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří, Tajemství Velkého Vonta)

Scénář a režie: Petr Obdržálek

Hudba: Zdeněk Merta a Jaromír Klempíř

Hrají: Ladislav Mrkvička, Filip Jančík, Tomáš Longa, Michal Krb, Roman Bartoň, Martin Šotola, Petr Březina, Jakub Dvořák, Ondřej Kepka, Vlastimil Bedrna, Otto Lackovič, Luba Skořepová a členové divadla Ty-já-tr

3CD VYCHÁZÍ: 26. 8. 2011, doporučená cena 299,- Kč  

Komplet 3 CD shromáždil dramatizace tří zásadních příběhů, patřících k vrcholným dílům Jaroslava Foglara. Proslulý ježek v kleci, záhadný hlavolam, jehož principy objasňuje tajemný deník vynálezce létajícího kola Jana Tleskače, spolu s nebezpečím, číhajícím v zšeřelých uličkách čtvrti, zvané Stínadla, tvoří základní atmosféru strhujícímu dění. Hoši z Rychlých šípů, hrdinové příběhů čtenářského klubu časopisu Mladý hlasatel – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer a Červenáček s Rychlonožkou, jsou na stopě obrovskému vynálezu.

V napínavých pokračováních, která doplňují trilogii v uzavřený celek, se objevují nejen postavy známé ze Záhady hlavolamu, ale i postavy nové a neobvyklé. Je jím tajemný Široko a podivná parta z klubu Rezavých klíčů.

Rychlé šípy pátrají i po tajemství, které sužuje Velkého Vonta Vláďu Dratuše. Rádi by dopomohli k vítězství nad celou vontskou organizací Žlutému květu a Otakaru Losnovi, přispěli ke sjednocení Stínadel a vnesli klid do rozhádaného starého města. K tomu potřebují rozluštit několik záhad a získat zpět tajemný Tleskačův hlavolam. Završením vzrušujícího pátrání vrcholí jedno z nejúžasnějších dobrodružství české literatury pro děti a mládež, v němž, neseny na vlně fantazie, vítězí krásné ideály, jimiž jsou spravedlnost, čest a poctivost. Znepokojující hlas vypravěče Ladislava Mrkvičky věrně interpretuje magicky přitažlivé tajuplné události. V dramatizacích nadšeného „foglarovce“ Petra Obdržálka a celého týmu dětských herců vznikly zvukové záznamy, ve kterých napětí nejen že souzní s původními literárními předlohami, ale obohaceno o skvělý hudební doprovod, dodává dílům další možné skryté významy. Rychlé šípy v kompletu na stopě tajemné minulosti  

 

Školička s Dádou

Zpívají: Dáda Patrasová a Bamini di Praga, řídí Bohumil Kulínský

Autoři hudby a textu: Zdeněk Barták, Jaroslav Uhlíř, Felix Slováček, Ivan Mládek, Ondřej Suchý, Zdeněk Svěrák, Eduard Krečmar, Michael Kocáb, Jiří Chalupa, Dáda Patrasová…

CD VYCHÁZÍ: 26. 8. 2011, doporučená cena 199,- Kč  

Výborný nápad Dády Patrasové, jak písničkami děti učit základy české gramatiky. Zábavně se děti naučí abecedu, vyjmenovaná slova, měkké a tvrdé slabiky a navíc se dozvědí ještě řadu důležitých poznatků, které se jim budou hodit nejen ve škole. Písničky jsou jako obvykle skvěle zpívané i aranžované, vyšly z dílen vtipných textařů a kvalitních hudebníků. Mají spád a jsou, nehledě na žertovnou formu, skutečně účinnou a trefnou pomůckou při výuce pověstných gramatických chytáků. S pomocí tohoto CD už děti nebudou tolik chybovat v díktátech. Komenského Školu hrou uvedla svou Školičkou Dáda do praxe. Původní vydání je rozšířeno o bonusové písně z pozdější doby, které tématicky na Školičku navazují.

Dáda přišla na to, jak zabránit hrubkám. Učí děti gramatiku písničkami…

 

Václav Talich live 1939 / Smetana – Má vlast

Záznam rozhlasového přenosu koncertů z pražského Národního divadla 5. a 13. června 1939

Bedřich Smetana – Má vlast, Cyklus symfonických básní

Antonín Dvořák – Slovanské tance, II. řada op. 72 (B 147)

Česká národní hymna

Česká filharmonie a Orchestr Radiojournalu, dirigent Václav Talich

2CD VYCHÁZÍ: 26. 8. 2011, doporučená cena 349,- Kč  

Zvuk, jméno, první mezinárodní úspěchy i první nahrávky České filharmonie jsou nerozlučně spjaty se jménem Václava Talicha. Předkládané snímky vznikly za zcela výjimečných okolností a jsou dokumentem neopakovatelných okamžiků. Již samo uvedení Smetanovy Mé vlasti 5. června 1939 v protektorátní Praze – navíc v Národním divadle, vnímaném jako symbol soudržnosti – bylo výrazným projevem Talichova vlastenectví. Emocionální náboj okamžiku dal vzniknout patrně jeho nejlepší nahrávce Mé vlasti a nadšené publikum po dlouhotrvajících ovacích spontánně završilo koncert zpěvem české národní hymny. Předkládaný záznam tohoto koncertu i Dvořákových Slovanských tanců, jež v divadle zazněly o osm dní později, se zachoval díky přímému přenosu do několika evropských měst. Nahrávku pořídil Norský rozhlas, který disponoval nejmodernější dobovou technologií záznamu zvuku. Jako protipól ke Kubelíkově legendární Mé vlasti z roku 1990, jež odráží euforii ze znovunabyté svobody, tu stojí Talichova Má vlast, dýchající vzdorem a odhodláním svobodu bránit. Nahrávku, poprvé zveřejněnou Českou filharmonií, významný kritik Rob Cowan v časopise Gramophone označil za snad nejsilnější Mou vlast, jaká kdy byla natočena.

Nejsilnější Talichova Má vlast – strhující živá nahrávka z protektorátní Prahy roku 1939.

A ještě z trochu jiného soudku – něco o nových titulech vydavatelství Warner Music Group, které Supraphon v ČR distribuuje 

 

RED HOT CHILI PEPPERS – I´m With You

Vychází : 29.8.2011

Label : Warner Bros

Prodejními multiplatinami a cenami Grammy ověnčená rocková kapela Red Hot Chili Peppers vydává desáté studiové album I’m With You. Bylo natočeno v kalifornských studiích East West, Los Angeles a Shangri-la, Malibu, produkováno Rickem Rubinem, který stojí také za dalšími pěti úspěšnými alby kapely, totiž Stadium Arcadium, By The Way, Californication, One Hot Minute a Blood Sugar Sex Magik.

I’m With You je první studiová nahrávka od 2CD Stadium Arcadium, v roce 2006 čísla jedna ve 28 zemích světa, včetně ČR. Z tohoto alba vyběhly hned 3 hity: “Dani California”, “Tell Me Baby” a “Snow (Hey Oh).” Chili Peppers v následujícím roce 2007 navíc zahráli milionům fandů na celém světě v rámci speciálního turné, kde nechyběla ani vyprodaná Praha Red Hot Chili Peppers jsou jednou z nejdůležitějších kapel rockové historie, s celkovým prodejem vice než 60 milionů alb a udělenými šesti cenami Grammy.

Aktuální singl „The Adventures of Rain Dance Maggie“ již nyní patří mezi velké současné rádiové hity a pozadu nejsou ani naše rádia. Zpěvák Anthony Kiedis, basák Flea, bubeník Chad Smith a nový kytarista Josh Klinghoffer se navíc představí na speciálním koncertě den po vydání alba 30. srpna prostřednictvím živého přenosu v téměř 20 kinech po celé České republice a přehrají tak několika tisícím diváků celé nové album I´m With You.   

 

LENNY KRAVITZ – Black and White America

Vychází : 20.6.2011

Label : Roadrunner

Čtyřnásobný držitel ceny Grammy Lenny Kravitz vydává netrpělivě očekávané deváté studiové album Black and White America . Tuto kolekci songů připravil Kravitz na 22. srpna 2011 už pro nový label, s předchozím obdivuhodným albovým prodejem přesahujícím 35 milionů kusů.

Jde o jeho první čerstvý materiál po třech letech, typicky pestrobarevný rock se silnou přísadou funku. Dalším poznávacím znamením je Lennyho nezaměnitelná kytarová hra v písních plných chytrých riffů, silných melodií a textů s chytlavými slogany, což dohromady trvale rámuje jeho už vice než dvacetiletou hudební kariéru.

Album natáčel na Bahamách a v Paříži, kromě zpěvu a kytary si tu multiinstrumentalista Kravitz také napsal, zaranžoval a produkoval všech 16 tracků. Považován za prominentního muzikanta naší éry dokonale spojil žánr, styl a geny do pozoruhodné kariéry, užitečně ovlivněné především soulem, funkem a rockem šedesátých a sedmdesátých let. V sezónách 1999 až 2002 získal čtyři ceny Grammy za sebou, a to v kategoriích Nejlepší rockový zpěvák a Singl (Again, American Woman, Fly Away a Dig In).

Přidáte-li k tomu prokázanou schopnost nabídnout na pódiu živočišnější verze technikou navoněných studiových nahrávek a natáčení oku lahodících klipů, je snadno pochopitelné, že Lenny Kravitz i u nás úspěšně představuje sympatický kompromis mezi poctivým bigbítem a požadavky hitparád. Koncertování k nové desce odstartoval v pozici předkapely U2 už 4. června, aby s nimi dále absolvoval celé letní turné po Západním pobřeží USA. Následně se na podzim přesune do Evropy a 15. listopadu vystoupí i v Praze! Album vychází na CD a jako speciální edice CD+DVD, kde jsou na CD 2 bonusové akustické verze písní z alba a na DVD studiová a akustická vystoupení Lennyho s novými písněmi.  

 

HARD-FI – Killer Sounds

Vychází : 22.8.2011

Label : Atlantic UK

Hard-Fi je anglická indie rocková skupina založená roku 2001, jejíž debutové album Stars of CCTV bylo v roce 2005 oceněno Mercury Prize. Debut Stars of CCTV se stal v té době nejenom v Anglii obrovským fenoménem a zaznamenal prodejnost převyšující 1,2 miliónu kopií. V roce 2007 vydali druhé album Once Upon a Time in the West. Nyní Hard-Fi vydávají nové album pojmenované Killer Soud. To je opět postavené na kytarovém základě doplněném o elektroniku, která dává celkově skupině velice příjemný taneční zvuk. Potvrzuje to i aktuální hitový singl „Fire In The House“.

Právě vyšlo:  

 

JILL SCOTT – The Light Of The Sun

Label : Atlantic US

Jill Scott se narodila a vyrostla ve Philadelphii. Kariéru začala jako autorka mluveného slova a exceluje ve všem, čemu se rozhodne věnovat. Její debutové album, dvakrát platinové Who is Jill Scott: Words and Sounds Vol 1 vyšlo v roce 2000. Od té doby vydala řadu živých i studiových nahrávek, které hudební kritici i fanoušci přivítali s otevřenou náručí. Jill Scott získala tři ocenění Grammy Awards a věhlas i jako herečka. Na Novém album The Light Of The Sun uslyšíte Paula Walla, Doug E. Freshe a Eve. Album vypráví o lásce, touze a ztrátách. První singl “So in Love” je duet s Anthony Hamiltonem.

 

SELAH SUE – Selah Sue

Label : Because Music

Nestává se často, abychom narazili na tak originální umělce ze zemí z Beneluxu jako je 22 letá Belgičanka Selah Sue. Selah umí napsat chytlavé a chytré písničky, hrát na kytaru a hlavně báječně zpívat. Při poslechu jejího originálně zabarveného hlasu nikoho nepřekvapí jména největších idolů: Lauryn Hill, Erykah Badu a Bob Marley. Soul, funk,reggae ale i křehké akustické intimní balady, to žánrový záběr, který nejvíce rezonuje z její nahrávek. Ještě před tím než vyšlo debutové album Selah Sue, na kterém se podílela například i Meshell Ndegeocello, natočila duet se Cee-Lo Greenem „Please“ na jeho slavné album The Lady Killer a „ předskočila“ Princovi na některých jeho loňských koncertech v Evropě. Její první album je velmi ambiciózní. Je to citlivý přechod mezi rockem, současným hip-hopem a funky-soulem. Stejně jako Janelle Monae a M.I.A. , je Selah Sue z generace nových ženských osobností, které dokážou originálně bořit hranice mezi žánry.

 

THEORY OF A DEADMAN – The Truth Is…

Label : Roadrunner

Historie kanadské rockové kapely Theory of a Deadman se začala psát okolo roku 2001. Právě v roce 2001 dal zpěvák a kytarista Tyler Connolly na jedné afterparty demo nahrávku své skupiny Chadu Kroegerovi, zpěvákovi Nickelback. Díky němu získali nahrávací smlouvu a zároveň se Chad objevil i jako spoluautorem některých skladeb z debutového alba Theory of a Deadman. Následovala postupně další dvě alba a letos v pořadí „čtyřka“ The Truth is… produkovaná Howardem Bensonem (My Chemical Romance, 3 Doors Down). To je definitivně potvrdilo vedle Nickelback jako jednu z nejpopulárnějších kanadských skupin současnosti. Energické rockové skladby se zalíbili výrazně vůbec poprvé i USA, kde se album vyhouplo ihned po vydání až do TOP 10. Stejně tak se daří i aktuálnímu singlu „Lowlife“, který je nejhranější skladbou v amerických rockových rádiích současnosti. Album vychází jako na CD a jako limitovaná exkluzivní edice obohacená o bonusové studiové a live skladby.

 

KENNY WAYNE SHEPHERD BAND – How I Go

Label : Roadrunner

Kenny Wayne Shepherd je 34letý americký bluesový kytarista, zpěváka a skladatel, řazený mezi nejlepší mladé bluesové kytaristy současnosti. Kenny vydal od svých 17 let již několik studiových a koncertních alb. Jeho posledním projektem z konce roku 2010 byla excelentní na Grammy nominovaná live nahrávka Live! In Chicago. Nyní vychází nové studiové album How I Go pod hlavičkou The Kenny Wayne Shepherd Band. Album produkoval samotný Kenny a jeho dlouholetý spolupracovník a producent Jerry Harrison. Posluchači na něm najdou jak nové kompozice, tak i invenční „předělávky“ skladeb od Alberta Kinga, Bessie Smith and The Beatles. Kenny a a jeho skupina, ve které účinkují zpěvák Noah Hunt, bubeník Chris Layton, basista Riley Osbourn a speciální host Tommy Shannon na klávesy, natočili opravdu osvěžující a inspirativní kytarové rock n’ rollové album. Album vychází na CD a jako speciální edice navíc se 4 skladbami.

 

TRIVIUM – In Waves

Label : Roadrunner

Trivium není jenom latinský výraz pro trojici základního učení – gramatiku, rétoriku a logiku – je to zároveň i velice úspěšná americká heavy metalová kapela stejného názvu, která se právě vrací s novým albem In Waves. Trivium vznikli na Floridě v roce 1999 a od té doby natočili celkem 5 řadových alb. Jejich první velký mezinárodní úspěch je datován do roku 2005, kdy vyšlo album Ascendency. To bylo v Anglii zlaté a navíc přineslo pro Trivium ocenění časopisu Kerrang! „Best New International Artist“. Skupina se často objevuje na koncertech po boku takových legend, jako jsou například Metallica, Iron Maiden nebo Slipknot. Nové album Trivium nahrávali v Paint It Black Studios v Orlandu na Floridě s producenty Colinem Richardsonem (Machine Head, Bullet For My Valentine, Slipknot) a Martine „Ginge“ Fordem. Album vychází v základní verzi na CD s 13 skladbami a zároveň ve speciální edici jako CD+DVD s 5 bonusovými nahrávkami na CD a na DVD s dokumentem o nahrávání alba a live nahrávkami obsahující i nový materiál.

 

A ještě závěrečná zpráva:

V srpnu definitivně ukončila svou pěveckou kariéru Hana Hegerová. „Rozhodla jsem se, že už nechci. Nechci už zpívat, nechci už vystupovat veřejně. Chci si konečně vychutnat obyčejné klidné dny se svým pejskem. Držte mi palce, ať je jich ještě hodně," řekla deníku MF Dnes. 

Interpretka, jejíž jméno se stalo synonymem českého šansonu, zahájila kariéru jako herečka v žilinském divadle. Na přelomu 50. a 60. let vystupovala v pražském divadle Rokoko a později v divadle Semafor. Vystupovala na mnoha místech v zahraničí, dokonce i v proslulé pařížské Olympii. Její asi nejpopulárnější šanson Levandulová vznikl, stejně jako mnoho dalších písní, ze spolupráce se skladatelem Petrem Hapkou a textařem Michalem Horáčkem. Za album Potměšilý host, na kterém tento hit vyšel, dostala v roce 1992 od firmy Supraphon platinovou desku. O čtyři roky později ji Akademie populární hudby zapsala do Síně slávy. V roce 2002 obdržela od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy. Loni vydala album Mlýnské kolo v srdci mém, které stále patří k nejprodávanějším tuzemským nahrávkám. Získalo mnoho kladných recenzí i dvě nominace na hudební cenu Anděl 2010 v kategoriích album roku a zpěvačka roku. Od poloviny října 2010 se ho do konce roku prodalo 45.000. Na říjen Supraphon chystá retrospektivní DVD Hany Hegerové, které bude obsahovat zejména televizní a filmové podoby písniček z celé její skvělé kariéry.