Bontonfilm – Tenká červená linie

Bontonfilm v ediční řadě Cinema Club, která k nemilosti značné části kupujících zahnízdila v neděli, připravil na 4. září 2011 ceněný válečný film Tenká červená linie za 99,- Kč. Nebezpečná akce v drásavě realistickém pohledu na vojenský a morální chaos v Tichomoří během druhé světové války. Film byl nominován na sedm Cen Akademie včetně cen pro nejlepší film a pro nejlepšího režiséra.

Velkolepá válečná freska, která sleduje osudy několika vojáků uprostřed zuřivých bojů o ostrov Guadalcanal v roce 1942.

 

Počátkem srpna 1942, oblast jižních Šalamounových ostrovů. Nikdo z mužů, kteří se na vyloďovacích člunech řítili ve zpěněných vlnách proti bílé pláži toho prokletého ostrova, netušil, že právě začíná krvavá bitva, která skončí prvním velkým vítězstvím Spojenců nad fanaticky bojujícími Japonci. Věděli pouze, že mnozí z nich brzy zemřou. Jediným heslem, kterým se řídí, je "pokračovat vpřed a dojít na konec, nebo zůstat a zemřít". Kolik mužů je nutné obětovat pro ostrov jménem Guadalcanal?

 

V listopadu 1942 se americké jednotky vylodily na tichomořském ostrově Guadalcanal, který měl Japoncům otevřít cestu k napadení Austrálie. Očekávají se tuhé boje a tak je třeba každého bojeschopného muže. Možná i proto seržant Welsh nechá místo polního soudu za dezerci přidělit svobodomyslného vojína Witta ke zdravotníkům. Jak se břehy ostrova blíží, roste u roty Charlie napětí a strach. Vylodění je přesto nečekaně klidné a bez jediného výstřelu. Je to ovšem jen klid před bouří, která se má změnit v jednu z nejkrutějších bitev druhé světové války. Zneuznaný, ale nesmírně ambiciózní podplukovník Tall, hodlá bez ohledu na lidské ztráty dosáhnout vítězství a prokázat své schopnosti.

 

Dostává se tak ovšem do konfliktu s kapitánem Starosem, který odmítá hnát své muže do nesmyslných jatek, před hlavně dobře opevněných japonských jednotek. Je mezi nimi také bývalý důstojník Bell, který kvůli milované manželce Marty odešel z armády. Tomu se během průzkumu mezi dvěma krvavými řežemi podaří objevit japonský úkryt a zjistit jeho palebnou sílu. Sedm dobrovolníků, mezi nimiž je také Witt a Bell, se pod velením kapitána Gaffa vydává bunkr zlikvidovat. Jsou přitom napadeni Japonci, podaří se jim však útok odrazit a úkryt zničit. V následné řeži se Američanům podaří dobýt japonský tábor, rota je však boji krutě zdecimována.

 

Hodnocení velmi blízko 80 procent: Filozofický válečný epos, psychologické drama s hvězdným obsazením. Někoho svou délkou, epizodovostí a neustálými vzpomínkami může i uspat.

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1998

Délka: 164 minut

Původní název: The Thin Red Line

Světová premiéra: 23. prosince 1998 – USA

Premiéra v ČR: 18. března 1999

Režie: Terrence Malick

Námět: James Jones

Scénář: Terrence Malick

Produkce: Robert Michael Geisler, Grant Hill, Sheila Davis Lawrence, John Roberdeau, George Stevens Jr., Michael Stevens

Hudba: Hans Zimmer

Kamera: John Toll

Střih: Leslie Jones, Saar Klein, Billy Weber

Kostýmy: Margot Wilson

Společnost: Fox 2000 Pictures / Geisler-Roberdeau / Phoenix Pictures

Natáčeno: Bramston Beach, Queensland, Austrálie / Cairns, Queensland, Austrálie / Daintree, Queensland, Austrálie / Guadalcanal, Šalamounovy ostrovy / Honiara, Šalamounovy ostrovy / Mossman, Queensland, Austrálie / New South Wales, Austrálie / Port Douglas, Queensland, Austrálie / Queensland, Austrálie / San Pedro, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Nick Nolte (podplukovník Gordon Tall), James Caviezel (vojín Witt), Sean Penn (seržant Edward Welsh), Elias Koteas (kapitán James ‚Bugger‘ Staros), Ben Chaplin (vojín Bell), Dash Mihok (svobodník Doll), John Cusack (kapitán John Gaff), Adrien Brody (desátník Fife), John C. Reilly (seržant Storm), Woody Harrelson (seržant Keck), Miranda Otto (Marty Bellová), Jared Leto (poručík Whyte), John Travolta (brigádní generál Quintard), George Clooney (kapitán Charles Bosche), Nick Stahl (svobodník Beade), Thomas Jane (vojín Ash), John Savage (seržant McCron), Will Wallace (vojín Hoke), John Dee Smith (vojín Train), Kirk Acevedo (vojín Tella), Penelope Allen (Wittova matka), Simon Billig (podplukovník Billig), Mark Boone Junior (vojín Peale), Norman Patrick Brown (vojín Henry), Arie Verveen (vojín Charlie Dále), Jarrod Dean (desátník Thorne), Matt Doran (vojín Coombs), Travis Fine (vojín Weld), Paul Gleeson (nadporučík Band), Benjamin Green (vesničan), David Harrod (desátník Queen), Don Harvey (seržant Becker), Kengo Hasuo (japonský vězeň), Ben Hines (pilot), Danny Hoch (vojín Carni), Robert Roy Hofmo (vojín Sico), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 polsky, 2.0 maďarsky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, estonsky, maďarsky, rumunsky, litevsky, lotyšsky, polsky, chorvatsky, slovinsky

Obraz: barevný 16:9 (2,35:1)

Bonus: