Filmexport Home Video – Jan Cimbura

Filmexport Home Video pokračuje v řadě pamětnických filmů a ve středu 14. září 2011 plánoval drama Jan Cimbura za 99,- Kč. Příběh podle románu Jindřicha Šimona Baara v hlavní roli s Jiřinou Štěpničkovou. České filmové drama o životních osudech zbožného jihočeského poctivce, který konal jen dobré skutky. Na pultech až ve čtvrtek 15. září 2011.

Z dlouholeté vojenské služby se do rodné vsi vracejí dva dobří přátelé: Jan Cimbura ze Semic a Josef Piksa z Putimi. Při loučení si slibují věčné přátelství.

Piksa hospodaří na vlastním. Cimbura je sice také ze statku a rolnickou živnost má v krvi, nemá však otci za zlé, že odkáže statek ne jemu, ale mladšímu Jírovi, a to na úkor Cimburových vlastních práv. Bez hořkosti v srdci přijme službu u hradišťského sedláka a starosty Kovandy.

Čeledín Cimbura je pro hospodářství hotový poklad. Je silný a pracovitý, nepije a nekouří a hledí si jen svého díla, takže je s ním sedlák spokojen. Hezká a pracovitá děvečka Marjánka na něm může oči nechat a také ona se Cimburovi líbí. Cimbura se však nechce a nemůže ženit. Nejprve se chce osamostatnit a to může trvat léta.

Když zjistí, že si na Marjánku myslí Piksa, ustoupí a doporučí jí, aby se za něj provdala. Obyvatelé Hradiště si Cimburu oblíbili, ale svobodní mládenci na něj žárlí. Rázným zásahem při hospodské rvačce si však zjedná respekt i u nich. Cimbura se naučil práci s koňmi a začne s Kovandovou podporou pracovat jako forman.

Léta plynou a Marjánka má už tři děti. Za prudkého deště se jednou Piksa nachladí a ulehne s těžkým zápalem plic. Ke svému smrtelnému loži zve Cimburu a prosí ho, aby se postaral o jeho ženu a děti. Cimbura slib plní, a když s nasazením vlastního života zachrání děti z hořícího lesa, dohodnou se s Marjánkou, že se vezmou a budou hospodařit společně. Stane se tak hospodářem na Piksově statku a Marjánčinou životní oporou.

Titulní hrdina je jihočeský chasník a později sedlák, který je ztělesněním idealizovaného křesťana, plného lásky k bližnímu i Bohu. Protektorátní klasika z doby, kdy bylo potřeba ukázat divákům, že dobrý český člověk ještě žije.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1941

Délka: 82 minut

Kinopremiéra: 21. listopadu 1941

Režie: František Čáp

Asistent režie: František Milič

Námět: Jindřich Šimon Baar (román Jan Cimbura)

Scénář: František Čáp, Rudolf Madran-Vodička

Produkce: Karel Šilhánek

Hudba: Jiří Fiala

Kamera: Karel Degl

Střih: Antonín Zelenka

Architekt: Jan Zázvorka

Kostýmy: Fernand Vácha

Zvuk: František Šindelář

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Gustav Nezval (Jan Cimbura), Jiřina Štěpničková (Marjánka, děvečka na statku u Kovandy), Vilém Pfeiffer (Josef Piksa, pozdější manžel Marjánky), Jaroslav Průcha (starosta Kovanda), Marie Brožová (Kovandova žena Rozárka), František Roland (židovský krčmář), Stanislava Strobachová (číšnice Barča), Vladimír Šmeral (Bártík), Bolek Prchal (Bártíkův otec), Theodor Pištěk (rada Miltner), Ema Kreutzerová (radová Miltnerová), Eva Svobodová (bláznivá Anýžka), Václav Jiřikovský (kníže, dabing František Smolík), Rudolf Deyl ml. (sedlák Jíra), Václav Dobeš (chasník), Ada Dohnal (chasník), Josef Stadler (chasník), Otylie Beníšková (přástevnice), Gabriel Hart (lékař), Miroslav Kryštof-Kutina (Cimburův bratr), Hermína Vojtová (sousedka), Darja Hajská (sousedka), Marie Ježková (sousedka), Jiří Krchňavý (dítě), M. Střelák (dítě), J. Vochomůrková (dítě), Fanča Lopatová, Antonín Jirsa

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný