Karel Gott a Big band Českého rozhlasu představují nové album s názvem Sentiment

Album Sentiment = originální dárek pro Karla Gotta, který mu přede dvěma lety k jeho sedmdesátinám společně nadělily Český rozhlas a Supraphon. Výběr skladeb byl zcela ve zpěvákově režii, na natáčení měl k dispozici i karlínské rozhlasové studio A, kde v 60. letech nahrával své první písně. CD vzniklo za hudebního doprovodu Big Bandu Českého rozhlasu řízeného dirigentem a aranžérem Václavem Kozlem. 

Nové album Sentiment obsahuje 17 světových a tuzemských standardů. Karel Gott vybral své oblíbené písně z repertoáru Tonyho Bennetta, Willieho Nelsona, Franka Sinatry, Deana Martina, Louise Armstronga, Bobby Darina a Robbieho Williamse a došlo i na tuzemské evergreeny  – Blues pro tebe Jiřího Suchého, Dívka v modrém Emanuela Nováčka nebo Tvůj krok zní Alfonse Jindry, tedy ukázky hitových českých melodií swingové a postswingové éry. Texty jsou pak dílem Pavla Vrby, Jiřiny Fikejzové, Eduarda Krečmara, Františka Řebíčka, Zdeňka Borovce, Jiřího Suchého, Jaroslava Moravce, Ladislava K. M. Walló a Oldřicha Nového.

Karel Gott na netypický narozeninový dárek reaguje slovy: “Uznejte sami, že to byl dárek jaksepatří, kterému nešlo odolat, natož ho odmítnout. A tak jsem se s chutí pustil do nahrávání písní, které mne provázejí takřka celým mým životem a které jsem si vždycky přál zazpívat. Písně alba Sentiment vznikly v průběhu druhé poloviny 30. let a konce 60. let minulého století a dodnes neztratily nic ze svého půvabu. Čas je náležitě prověřil a dodal jim na kráse a eleganci. Zrodily se v době, kdy se po prodělaných útrapách lidé chtěli bavit a měli pocit, že bude líp. Tenhle optimistický duch je v nich dodnes a já věřím, že i posluchači v nich naleznou poselství lásky a naděje, která nám v dnešní době čím dál víc scházejí a k životu je proto víc než kdy jindy potřebujeme.“

Karla Gotta při natáčení CD doprovázel Big Band Českého rozhlasu, který nedávno oslavil 50 let existence. Počátky jeho tvorby, tehdy ještě jako TOČR, sahají do 60. let minulého století (v jeho čele stál tehdy např. Karel Krautgartner). Od té doby platí za prestižní a kvalitní hudební těleso. Sedmnáctičlenný orchestr nyní tvoří nejlepší čeští hráči, v jejichž čele stojí od roku 2002 Václav Kozel.  

„Jsem velice potěšen a poctěn, že se Český rozhlas může podílet na tvorbě hudebního skvostu, jakým je album Sentiment. Ceníme si vzájemné spolupráce a partnerství s Karlem Gottem a Supraphonem – již nyní se těšíme na budoucí projekty,“ hodnotí generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

CD Sentiment se na pultech objeví 30. září 2011 prostřednictvím vydavatelství SUPRAPHON, se kterým Český rozhlas projekt realizuje. Melodie z nového alba zazní poprvé 12. října na společném koncertu Karla Gotta a Big Bandu Českého rozhlasu pořádaného v rámci mezinárodní soutěžní přehlídky rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, která se již tradičně bude konat od 11. do 13. října 2011 v Poděbradech. 

 

Karel Gott se na novém studiovém albu obrátil k jeho „srdeční“ hudbě z doby, kdy swingové orchestry byly králem pódií. V éře hudby převážně z počítačů dostáváte poctivou dávku zpívání a muziky, vznikající v pražském rozhlasovém Studiu A, s texty přesně podle zpěvákova gusta, se znamenitým bigbandem Českého rozhlasu pod vedením Václava Kozla a hostujícími desítkami opravdových smyčců.

 

Karel Gott se představuje v pro něj nově aranžovaném mimořádně kvalitním repertoáru, prověřeném časem a interpretací zpěváků v podobně prominentním postavení. Chraň bůh (That´s Life), Svět je báječnej kout (What A Wonderful World), Každý jednou velkou lásku potká (Everybody Loves Somebody), Bláznem zdám se (Crazy), Ty jsi můj zvláštní anděl (You Are My Special Angel), Dobré roky to jsou (It Was A Very Good Year) nebo Tak půjdem spát (As Time Goes By) moderně přibližují časy velkých orchestrů, velkých hlasů, velkých melodií a velkých témat: láska mezi nimi patří mezi ty nejdůležitější.

 

Karel Gott a Sentiment = 17 slavných evergreenů v dokonalém balení!