Amercom – Velké bitvy historie (43. díl) – Siegfriedova linie 1944-1945

Díky upozornění v komentáři nutná oprava – Zatímco nad českou verzí edice je stále zataženo, polské stránky společnosti Amercom oznamují, že ediční řada, věnovaná bitvám 2. světové války, která je u nás součástí série Velké bitvy historie, byla "obnovena" a od 31. srpna 2011 opět ve 14ti denních intervalech vychází série vydaných 50 titulů. U nás by ve čtvrtek 15. září 2011 mělo vyjít další ve fólii společně zatavené DVD a kniha s pořadovým číslem 43 a názvem Siegfriedova linie 1944 – Obrana západní hranice Německa za obvyklých 99,90 Kč.

Bohužel ale tím pádem ze stránek Wielkie Bitwy II Wojny Światowej zmizela informace o vydaných titulech, aktuálně jsou popsány pouze první dvě čísla. V jiných zdrojích lze naštěstí nalézt, že titul byl v polské verzi číslem 41 a nesl jméno Siegfriedova linie 1944 – Obrana západních hranic.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Západní zeď

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Využijme tedy opět překladatelských schopností pana Gůůgla:  

Události na západní hranici Německa, ke kterým došlo na podzim roku 1944, patřily k nejhorším, kterých se američtí vojáci bojů v Evropě zúčastnili. Spojenecká vojska měla dosáhnout Západního valu v září 1944 při pronásledování ustupujících jednotek německé armády z Belgie a Nizozemska. V příhraniční oblasti nedaleko Aachen narazili na pásmo opevněných bunkrů a dvojitou linii opevnění, navíc prudká změna počasí výrazně omezila spojenecké letecké operace. Kniha popisuje kroky 1. a 9. americké armády, snažící se překonat houževnatý odpor německých jednotek  v bitvě v lese Hurtgen.

A po vydání porovnejme s oficiálním textem:

Bojové akce na západních hranicích Velkoněmecké říše z podzimu 1944 patří k nejtěžším, jichž se americké vojenské jednotky za druhé světové války v Evropě zúčastnily. Když Spojenci pronikli v září 1944 k Siegfriedově linii, kam se stáhly zbytky německých vojsk z belgického území, čekalo je deštivé počasí a krutý boj, v němž nemohli počítat s obvyklou leteckou podporou. Pohraniční prostor v okolí Cách byl opevněn dvojí pevnostní linií.  

 

Tento film v souvislostech rozebírá bojové akce spojeneckých jednotek, snažících se ještě před příchodem zimy překonat svěřepý německý odpor, který kulminoval v Hürtgenském lese.  

 

V publikaci jsou podrobně rozebrány bojové akce jednotek 1. a 9. armády.

Kniha Siegfriedova linie 1944 – Obrana západní hranice Německa (The Siegfried Line 1944-1945 – Bettles on the German frontier) je z roku 2007, autor Steven J. Zaloga, ilustrace Steve Noon, překlad PhDr. Jiří Fidler. Stran jako vždy 96.  

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 51 minut (51:18)ú

Původní název: The West Wall

Menu DVD 

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný