Amercom – Kosmos 20

A máme tady další kulatiny cyklu Kosmos z vydavatelství Amercom. Tedy nadneseně řečeno. Každopádně si od 12. září 2011 (což je překvapivě pondělí) můžeme na stáncích zakoupit za 69,- Kč další vydání s číslem 20 a podtitulem Paralelní vesmíry: Další dimenze kosmu.

Někteří význační světoví fyzikové se domnívají, že již disponujeme důkazy o existenci jiných vesmírů, než je ten náš. Podle jedné z hypotéz je vesmír tak rozsáhlý, že se v něm nachází mnoho – možná dokonce nekonečně mnoho – přesných kopií sluneční soustavy, naší planety i každého z nás. Tyto skryté světy existují v rámci něčeho, čemu říkáme „mnohovesmír".

 

Pomocí pozoruhodných průkopnických experimentů prováděných v nejmodernějších urychlovačích částic se vědci nyní snaží najít stopy dalších dimenzí a paralelních vesmírů. Potvrzení hypotéz o jejich existenci by zcela jistě od základu změnilo nejen naše životy, myšlení a celou vědu, ale i naše chápání světa.

Téma mi nedá nevzpomenout na seriál Červený trpaslík: třeba máme opravdu kopie v paralelním vesmíru, ale místo on je to ona :-).

 

V časopise nalezneme články hlavně o tématu, jsou zde zmínky o Einsteinovi, zmíněna je Schrödingerova kočka. Navíc si počteme třeba o kosmodromu Bajkonur.

 

Údaje o DVD:

 

Rok vzniku: 2008

Délka:  44 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské