Magic Box – Viva Maria!

Další film, oznámený ve Western edici z katalogu MagicBoxu, mám doma už pěkně dlouho, podařilo se mi ho odchytit za pár fufníků ve výprodeji v Tescu. Aktuálně tedy v pátek 30. září 2011 dorazí na pulty komedie Viva Maria! v pytlíkové skládačce „Složte si své DVD“ bez krabičky za 99,- Kč. Viva Bardot, Viva Moreau!

Kdo z dnešní generace asi tak pochopí, co znamenala v tehdejších letech BB a co znamenalo tenhle film vidět v socialistické televizi…

V této „radostně romantické pohádce pro dospělé“ (Life) tvoří Brigitte Bardot a Jeanne Moreau „nepřekonatelný komediální tým“ (Motion Picture Herald).

Marie Fitzgerald O’Malleyová podědila revolucionářské geny svého irského otce a francouzskou krásu a noblesu své matky. Již v útlém dětství se od otce naučila vyrábět a pokládat bomby a především nenávidět Angličany. Ve stejném duchu spolu pokračovali i v USA.

Po atentátu, při kterém zahynul její otec, prchá do Mexika a nalezne úkryt a útočiště ve voze potulného cirkusu. Francouzská zpěvačka Marie ji oblékne do šatů a postaví vedle sebe na scénu. Více než francouzské kuplety obou zpěvaček přitahují muže všech společenských a věkových kategorií svádivé kostýmy a vnady, o kterých se jim v životě ani nezdálo. Když spolu vymyslí náhodou striptýz, stanou se takovými hvězdami, že se jejich nadšené publikum svléká spolu s nimi!

V zemi ale zuří revoluce a v Marii (té irské) se probudí její anarchistická krev a smysl pro spravedlnost. Ta druhá Marie nemůže zůstat pozadu a navíc se zamiluje do vůdce vzbouřenců, socialistického revolucionáře. Jenže toho místní vojsko, spolčené s církví, zabije. Obě Marie rozpoutají občanskou válku…

Film Viva Maria! natočil francouzský režisér Louis Malle v nádherných exteriérech Mexika s odkazy na revoluční historii této země.

64 procent na imdb.com, 72 procent na csfd.cz: Co chtít víc: dvě krásné herečky, spousta gagů a parodie westernu i všech myslitelných revolucí. Zdánlivě průměrná komedie se dokázala zadřít pod kůži a pamětníci si některé scény pamatují i dlouhé roky po shlédnutí.

Žánr: Dobrodružný / Komedie / Romantický / Western

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1965

Délka: 112 minut (1:51:49)

Původní název: The Unforgiven

Světová premiéra: 22. listopadu 1965 – Francie

Režie: Louis Malle

Scénář: Louis Malle, Jean-Claude Carrière

Produkce: Óscar Dancigers

Hudba: Georges Delerue

Kamera: Henri Decaë

Střih: Suzanne Baron, Kenout Peltier

Kostýmy: Ghislain Uhry

Společnost: Nouvelles Éditions de Films / Les Productions Artistes Associés / Vides-Film Cinematografica

Natáčeno: Cuernavaca, Morelos, Mexiko

Hrají: Brigitte Bardot (Maria I), Jeanne Moreau (Maria II), Paulette Dubost (madam Diogeneová), Claudio Brook (velký Rodolfo), Carlos López Moctezuma (Rodríguez), Poldo Bendandi (Werther), Gregor von Rezzori (Diogène), Francisco Reiguera (nejvyšší otec), Jonathan Eden (Juanito Diogène), Roberto Pedret (Pablo), José Ángel Espinosa ‚Ferrusquilla‘ (diktátor San Miguel), George Hamilton (Flores), a další

Dabing ČT: Jitka Ježková, Vanda Hybnerová, Jana Boušková, Martin Stropnický, Jan Schánilec, Zbyšek Pantůček, Miloš Hlavica, Jiří Valšuba, Lukáš Jurek, Stanislav Lehký, Milan Slepička, Pavel Batěk, Karel Richter, a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 1.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: vychází na DVD, Bioscop uvádí v kinech

Vychází na DVD

Bioscop uvádí v kinech