Bontonfilm – Pouta

Bontonfilm pokračuje v neděli 9. října 2011 ve vydávání novějších českých filmů titulem Pouta za 59,- Kč. Thriller o temnotě a lásce, zničení a osvobození, vězení a útěku. Film získal 6 ocenění Český lev za rok 2010.

Československo, 1982. Totalitní režim se zdá jako nekonečný a neukončitelný.

Antonín, příslušník tajné policie, je vnitřně neklidný, možná až psychopatický násilník, plný neartikulovaného vzteku a zoufalství. Všechno kolem – práce i rodinný život – ho ubíjí a nudí. Masměruje své démony ke zdánlivě čistému, spíše ale neuchopitelnému bodu – k pro něj nedosažitelné mladé ženě Kláře. Neví, co od ní chce, ale chce to strašně. Není to láska ani jiný druh čisté vášně – pouze spalující touha po iluzi útěku z šedivé klece nudného života beze smyslu.

 

Antonínova nesmyslná snaha získat Kláru pro sebe ho obrací nejen proti tradičním nepřátelům režimu, ale i proti vlastním lidem a systému samotnému. Pokud ale Antonín porušuje pravidla organizace, jíž slouží, není to gesto občanské nebo dokonce politické – je to vzpoura čistě osobní a zběsilá. Antonínova zkáza v sobě však možná nese i jakousi prchavou naději.

 

Hrdiny příběhu sužuje touha uniknout z pasti vlastního života. Paradoxně tím ale zrazují to, co je naplňuje, a přibližují se o to více vlastnímu zničení. Pouta jsou thriller s temným příběhem a nepředvídatelně jednajícím hrdinou, prostoupený pocitem ohrožení, strhující a napínavý.

 

"Hybatelem příběhu je Antonín, nevyzpytatelná osobnost, nebezpečná svému okolí, s mocí a možnostmi příslušníka tajné policie v totalitním režimu. Za svým cílem jde sebezničujícím způsobem. Všechny postavy filmu a s nimi i diváka, udržuje ve stálém napětí," vysvětluje producent Vratislav Šlajer.

„Chtěli jsme vyprávět příběh, který má univerzálnější téma než výpověď o době, v níž se odehrává. Postavy nemají žádné reálné předobrazy. Jejich příběh určitě není příběhem politickým. Politika jen vyhrocuje dilemata, která musí hrdinové řešit, dilemata, která zdaleka nejsou svázána s dobou a místem děje," zdůrazňuje scenárista Ondřej Štindl.

Přes 70 procent (Fuka dokonce 100%): Psychologické drama o bahně režimu. Tíživý portrét doby a jednoho poloboha.

Zadní strana dosavadního vydání

Žánr: Drama / Thriller

Země původu: Česká republika / Slovensko

Rok vzniku: 2010

Délka: 146 minut

Kinopremiéra v ČR: 4. února 2010

Režie: Radim Špaček

Druhá režie: Lukáš Viznar

Scénář: Ondřej Štindl

Dramaturgie: Martin Novosad

Produkce: Vratislav Šlajer, Pavel Čechák, Petr Bílek

Koproducent: Hana Bílá, Vít Komrzý, Petr Komrzý, David Synek, Radim Janeš, Pavel Rejholec

Hudba: Tomáš Vtípil

Kamera: Jaromír Kačer

Střih: Anna Johnson Ryndová

Zvuk: Marek Hart, Jakub Čech

Kostýmy: Andrea Králová

Architekt: Pavol Andračko

Masky: Jana Dopitová

Odborný poradce: Petr Blažek

Společnost: Bionaut Films / Česká televize / ALEF Film & Media Group / Universal Production Partners / Film Studio Gatteo / Soundsquare / HBO

Natáčeno: Ostrava, Česká republika / Praha, Česká republika / Kralupy nad Vltavou, Česká republika / Bratislava, Slovensko

Hrají: Ondřej Malý (Antonín Rusnák), Martin Finger (Tomáš Sýkora), Kristína Farkašová (Klára Kadlecová), Luboš Veselý (Pavel Veselý), Lukáš Latinák (Martin Husár), Barbora Milotová (Silvie), Ivana Uhlířová (Darina), Jiří Štrébl (Martinec), Roman Zach (Petr Klein), Iva Pazderková (Miluška), Oldřich Kaiser (mjr. Janeček), Jana Janěková (kádrovačka Šimková), Monika A. Fingerová (Rusnáková), Natálie Drabiščáková (Anička), Svatopluk Matyáš (Pavlův otec), Filip Rajmont (estébák), Tomáš Bambušek (estébák), Tomáš Turek (disident), Leoš Noha (vandrák), Simona Peková (novinářka), Jiří Wohanka (starý estébák), Robert Geisler, Peter Butko, Tereza Nvotová, Petr Marek, Miloš Černoušek (doktor), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: anglicky, česky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: Vynechané scény, Videoklip Pikola, Zkažené záběry