Filmexport Home Video – Fidlovačka

Filmexport Home Video sáhne tentokrát poměrně hluboko do historie českého filmu, ve středu 12. října 2011 vychází film z roku 1930 Fidlovačka za 99,- Kč. Hudební komedie podle předlohy Josefa Kajetána Tyla.

Liduška, neteř bohaté máselnice Mastílkové, se zaslíbila Jeníkovi, synu ševce Kroutila, kterého má ráda. Ale její teta naléhá, aby se provdala za šviháka von Dudka. Dívka přesto napíše Dudkovi dopis na rozloučenou a dá jej tetě, která však psaní předá Jeníkovi. Mladík nabude dojmu, že ztratil svou lásku, a trápí se. Situaci se pokusí využít zpěvačka Cibulčíni, aby získala Jeníka pro sebe. Nešťastná Liduška přijímá ze vzdoru Dudkovo dvoření.

V neděli se koná slavnost, zvaná Fidlovačka, na níž má dostaveníčko celá Praha. Dudek se tady posmívá české písni a vybízí kapelu, aby zahrála něco německého. Starý Kroutil odsoudí jeho chování a rozhorlí se nad nedostatkem národní hrdosti mnohých Čechů. Do toho slepý hudebník Mareš zanotuje "Kde domov můj" a dojme všechny kolem.

Nakonec se vyjeví, že von Dudek se ve skutečnosti jmenuje Matěj a že je synem starého českého ševce. Všichni se dobře na Matějův účet pobaví. Mastílková pochopí, jak pošetile jednala, a přestane Lidušce bránit v lásce k Jeníkovi.

Mírně nad 50 procent: Patetické, hrozně zestárlé, místy směšné a technicky nedokonalé. Jde ale o jeden z prvních českých zvukových filmů, natočený v rekordně krátké době, ve kterém ostře kontrastuje pitvoření operetních zpěváků s výkony budoucích hereckých hvězd.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1930

Délka: 90 minut

Kinopremiéra: 25. prosince 1930

Režie: Svatopluk Innemann

Asistent režie: František Jerhot

Námět: Josef Kajetán Tyl (divadelní hra Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka)

Scénář: Ruda Jurist, Karel Tobis

Produkce: Vladimír Kabelík

Hudba: Erno Košťál, František Škroup, lidové písně

Kamera: Václav Vích

Střih: Svatopluk Innemann

Zvuk: Helmuth Neumann, Jaroslav Mottl

Architekt: Ferdinand Fiala (exteriéry), Vilém Rittershain (interiéry)

Společnost: Moldavia

Hrají: Antonie Nedošinská (máselnice Mastílková), Slávka Tauberová (neteř Mastílkové Lidunka), Růžena Šlemrová (hospodyně Markyta), Jindřich Plachta (učitel hudby Jammerweil), Jan Marek (dohazovač Kozelka), Josef Rovenský (švec Kroutil), Jiří Sedláček (ševcův syn Jeník Kroutil), Eman Fiala (ševcovský tovaryš Pepíček), Marie Grossová (zpěvačka Cibulková alias Cibulčíni), Čeněk Šlégl (Matěj Dudek alias pan von Dudek), Otto Zahrádka (švec Dudek, Matějův otec), Slávka Doležalová (šilhavá služka), Otakar Mařák (slepý hudebník Mareš), Růžena Pokorná (harfenice), Betty Kysilková (domovnice), Emilie Nitschová (klepna), Ella Nollová (klepna paní Máry), F. X. Mlejnek (komediant), Václav Pecián (soused v hospodě), Václav Menger (švec na Fidlovačce), Emil Dlesk (švec na Fidlovačce), Robert Ford (kavalír), Ladislav Desenský (tanečník), Bonda Szynglarski (taneční mistr), Přemysl Pražský (pořadatel na plese), Eduard Šlégl (návštěvník pouti), Zdena Kavková (návštěvnice pouti), Baletní soubor řízeným Bondou Szynglarskim, Pražský pěvecký sbor Křížkovský

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný