Codi – Historie holokaustu – Dachau 1943 – 1945

Ve čtvrtek 13. října 2011 nabídne vydavatelství Codi další z dokumentů edice Druhá světová válka, s pořadovým číslem 90 bude ke koupi DVD Historie holokaustu – Dachau 1943 – 1945 za 99,- Kč. Dachau – osvobození a odplata

Jak se blížil konec války, dostávala se fronta stále blíže k městečku Dachau a ke koncentračnímu táboru, ležícímu na jeho okraji. Bylo slyšet přibližující se dělostřeleckou palbu, americká letadla napadla kasárna a další zařízení SS v areálu tábora a poměrně dobré informace o blížící se americké armádě měly i skupiny odporu, které se formovaly v táboře. Ty uvažovaly dokonce o vzpouře, ale po krutě potlačeném povstání ve městě, které spontánně vyvolala skupina uprchlých vězňů v součinnosti s místním Volksturmem, od něj upustily. A protože blížící se konec vyvolával strach mezi vojáky SS, řada z nich z tábora uprchla včetně dvou ze tří důstojníků SS, kteří táboru v posledním období veleli. 27. dubna přijíždí do tábora poslední transport vězňů. Jde o vězně z koncentračního tábora Buchenwald, kteří cestují více jak tři týdny po celém Německu a západních Čechách. Z více jak čtyř a půl tisíc jich přijíždí do Dachau jen osm set živých.

 

Historie holokaustu 

 

9. dubna 1945 před polednem vstupují do tábora jednotky 42. a 45. pěchotní divize Armády Spojených států. Do dnešní doby nebyly přesně vysvětleny události, ke kterým po osvobození tábora došlo, ale je jisté, že mnoho desítek, možná až přes pět set příslušníků SS bylo zabito americkými vojáky a částečně i vězni.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD 

 

Jisté také je, že Američané museli řešit problém, jak se postarat o více než 60 000 vězňů, z nichž kolem třiceti dvou tisíc bylo z mateřského tábora v Dachau a zbytek z pobočných táborů rozesetých kolem Mnichova ve vzdálenosti až stovek kilometrů, kteří byli, až na výjimky, těžce podvyživení a vesměs vážně nemocní mnohými infekčními nemocemi, zejména břišním tyfem a tuberkulózou.

 

Po válce a repatriaci vězňů se stává Dachau vězením pro válečné zločince, potom táborem pro uprchlíky z východní Evropy a konečně v šedesátých letech 20. století památníkem. Památníkem, jenž je mementem hrůzné doby nacismu a Druhé světové války, mementem utrpení deseti tisíců nevinných lidí.

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 71 minut (1:07:03)  

Původní název: Histories of the Holocaust: Dachau Concentration Camp

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: z nabídky Codi