Amercom – Velké bitvy historie (45. díl) – Anzio 1944

Ukazatelem rychlosti plynutí času může být Amercom a jeho série Velké bitvy historie – už je tu další díl, ve čtvrtek 13. října 2011 je inzerováno ve fólii společně zatavené DVD a kniha s pořadovým číslem 45 a názvem Anzio 1944 – Obležené předmostí za obvyklých 99,90 Kč.

V původní polské sérii Wielkie Bitwy II Wojny Światowej šlo o číslo 24.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

 

Spojenci se rozhodl obsadit Anzio v lednu 1944, aby prolomili patovou situaci u Monte Cassina. Útok byl jednou z nejkontroverznějších operací druhé světové války. Rozhodování velitelů a politiků vedlo ke tříměsíčním bojům v zákopech, které silně připomínaly doby první světové války.

 

Kniha obsahuje podrobný popis útoku spojenců a německé protiofenzívy. Zavede čtenáře přímo na bojiště, na kterém se obě strany snažily získat strategickou iniciativu. Autor dokládá, že vylodění u Anzia bylo klíčové nejen pro dobytí Říma, ale také pro osvobození celé Itálie.

Oficiální text zní:

Spojenecké tažení v Itálii provázely mnohé kontroverze. Sporná rozhodnutí spojeneckých velitelů často vedla k zákopovým bojům, připomínajícím spíše první světovou válku. Tento film živě a v souvislostech provází diváka krvavými bojišti, na nichž se obě strany úporně snažily nabýt vrchu. Zdůrazňuje význam vylodění u ANzia pro osvobození Říma, zároveň však nezapomíná na fakt, že dobytím "věčného města" boje v Itálii rozhodně neskončily.

V lednu 1944 se spojenecké velení rozhdolo vyřešit patovou situaci u Monte Cassina vyloděním u Anzia. Tato obojživelná operace se následně proměnila v jedno z nejkontroverznějších tažení druhé světové války. Sporná rozhodnutí spojeneckých velitelů vedla ke zdlouhavým třem měsícům zákopových bojů, připomínajícím první světovou válku, kdy bylo celé předmostí pod neustálou palbou německého dělostřelectva. Kniha živě popisuje každý útok a protiútok a provází čtenáře krvavými bojišti, na nichž se obě strany úporně snažily nabít vrchu. Zdůrazňuje význam Anzia nejen pro osvobození Říma, ale celé Itálie.

Kniha Anzio 1944 – Obležené předmostí (Anzio 1944 – The Beleaguered Beachhead) je z roku 2005, autor Steven J. Zaloga, ilustrace Peter Dennis, překlad Mgr. Jiří Hutečka, Ph. D. Jako vždy 96 stran plných map, 3D schémat bojových situací, dobových fotografií a velkých barevných ilustrací. 

Polské DVD obsahuje podle dostupných stránek dokument Italská kampaň – Bitva o Anzio, my máme na DVD dokument Bitevní pole – Italské tažení.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 53 minut (53:26)

Původní název: Battlefield: Kampania włoska – Bitwa o Anzio

 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný