Mariňák

Jak si žije americký voják ve válce v perském Zálivu? Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal) chtěl pouze pokračovat v rodinné vojenské tradici. Teď se sniperskou puškou v ruce a padesátikilovým batohem na zádech stojí v arabské poušti proti iráckým vojákům. Je „ve válce uprostřed země, které nerozumí, proti nepříteli, jehož nevidí a z důvodů, které nechápe“. Jeho souputníky jsou i Oscarem ověnčení Chris Cooper a Jamie Foxx.

Odvarový režisér Sam Mendes se už podíval pod kůži amerického maloměsta (Americká krása), do světa gangsterů z časů prohibice (Road to Perdition) a teď nás v Mariňákovi (Jarhead) zavede mezi americké vojáky bojujících za svoji vlast na Blízkém východě. Jako jsme si už u Mendesa zvykli, opět se jedná o sondu mimořádně štiplavou, detailní a zábavnou, v které „tvrdí muziku“ vynikající herecké výkony hlavních představitelů.
Dvanáctiletý zelenáč Antony Swofford (Jake Gyllenhaal) chtěl jen pokračovat v rodinné vojenské tradici. Netušil ale, že ho tato tužba vyhodí se sniperskou puškou v ruce a padesátikilovým batohem na zádech uprostřed nekonečné arabské poušti tváří v tvář vražednému teplu a nepřátelskému íráckému vojsku. Se svou nezávidihodnou situací se Swofford a jeho kamarádi se zbraněmi vyrovnávají prostřednictvím sarkasmu a černého humoru. Ve válce uprostred krajiny, které nerozumí, proti nepřátelům, které nevidí a z důvodů, které nechápou jim ani nic jiné nezůstává. „Když jsem poprvé četl předlohu, zaujalo mě, že se jedná o pohled na válku očima velmi specifického človeka – mladíka, který se sám usadí a naráz sa ocitá uprostřed arabské pouště.
Kombinace mužnosti, humoru, surrealismu a sarkastického nadsázky mě učarovala,“ popisuje režisér Mendes. Swofford se ve své knize vyrovnává s bolestivými zážitky z Operace Pouštní bouřka, kterou na začátku devadesátych let absolvoval v pozici snipera a názorně ukazuje, že válka vypadá úplně jinak, když ji vidíte v televizi nebo prožívate na vlastní kůži. Po rozpálených písečných dunách se kromě hvězdičky Jakea Gyllenhaala (Den poté, Sedmá míle) prohánějí i držitelé Oscarovů Chris Cooper (Adaptace, Americká krása) a Jamie Foxx (Ray, Collateral). „Když si vzpomenu na válku v zálivu, vybaví se mi věci, na kterých miniaturní bombičky likvidují miniaturní městá. Všechno vypadalo jako hračky a úplně bez života. My jsme se té válce snažili vdechnout život tím, že se na ni díváme z pohledu jednotlivců. To ve zprávách chybělo,“ dodáva Mendes.
Jedná se o válečné drama USA režiséra Sama Mendese. Délka filmu je 123 minut. Hrají: Jake Gyllenhaal, Jamie Foxx, Peter Sarsgaard, Chris Cooper, Dennis Haysbert, Sam Rockwell, Lucas Black, Jacob Vargas a další.