Blesk – Rychlý Stripes

Hollywood Classic Entertainment vydává společně s deníkem Blesk v sobotu 22. září 2007 další titul v řadě Pro děti, za 42,- Kč je to Rychlý Stripes. Srandy plný dvůr!

Uprostřed zuřící bouře ztratí cirkusový vůz jeden velmi vzácný přívěs – je v něm mládě zebry. Neohrabané přátelské nohaté hříbě zachrání Nolan Walsh, majitel ranče s koňmi, a daruje ho své dceři Channing. Walsh byl kdysi špičkový trenér koní, teď se ale s dcerou usadil na malé farmě v Kentucky.

Mládě zebry, Stripes (Proužek), jak mu říká Channing, je pak uvedeno do společnosti ostatních nezbedných obyvatel stodoly, jimž vévodí povedený shetlandský poník Tucker a stará moudrá koza Franny, která drží stádo na uzdě. Ke zvířecí skupince se přidá i velkoměstský bláznivý pelikán Husa, který se schovává v roští, dokud se v Jersey neochladí. Kohout s ptačím mozkem Reggie udržuje všechny v pozoru svým hysterickým ranním kokrháním.

Walshovic farma sousedí se závodištěm Turfway, kde si čistokrevní koňští šampióni snaží vysloužit to nejlepší ocenění: prestižní Kentuckou korunu. Od první chvíle Stripse závodiště fascinuje. Ví, že kdyby mohl a dostal příležitost, všem těm koním, co tam závodí, by snadno ukázal záda. Neví ale, že … není kůň. Avšak s houževnatostí jemu vlastní pilně trénuje na ten velký den, až si bude moci zazávodit. Pomáhá mu poník Tucker, který už dřív vytrénoval pěknou řádku závodních koní.

Channing má podobný sen, jako Stripes. Chtěla by se stát žokejem, ale otec o ní má strach a nechce jí takový nebezpečný sport dovolit. Nemůže si ale nevšimnout, jak moc by si Channing přála závodit a jak tvrdohlavě si za tím stojí. Nakonec se tatínek nechá přemluvit, aby se vrátil k trénování a pomohl jí a Stripesovi dostat se do soutěže o Kentuckou korunu.

Sousednímu statku vládne nesmlouvavá královna Kentuckého závodiště, nesmírně bohatá a zlá Clara Dalrymple. Stripes nevzdává boj s pravidly tréninku, která určují čistokrevní koně v čele se surovcem Sirem Trenton´s Pride. Ten Stripesovi neustále opakuje, že není dostatečně urozený a vůbec nevypadá normálně. Ale na statku jsou i příjemnější obyvatelé. Především krásná kobylka Sandy, která Stripese obdivuje, což přivádí jeho nepřátele k šílenství.

Stripes si najde přátele i kolem závodiště. Hlavně bláznivé ovády Zuka a Bzuka, kteří víc než tanec a zpívání mají rádi už jen párky s hořčicí a koňská hovínka.

A tak se Stripes pustí do světa elitních atletů, nesmlouvavého soutěžení a riskování. Jestli se chce stát jedním z vítězů pověstného závodu o Kentuckou korunu, musí dokázat, že je dost rychlý a odvážný na to, aby závodil s velkými koňmi.

Někteří jsou šampioni od narození, jiní se to musí naučit!

Film je natočený se živými zvířaty, počítačově ovšem byli hlavní zvířecí (mluvící) hrdinové přemodulováni a upraveni.

Na imdb.com 52 procent, na csfd.cz 54: Rodinnými hodnotami přetékající snímek plný mluvících zvířátek je poměrně nudný. Ujde jen pelikán a mouchy.

Zadní strana dosavadního vydání

Zadní strana

Žánr: Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Drama / Sportovní

Země původu: Jižní Afrika / USA

Rok vzniku: 2005

Délka: 98 minut

Původní název: Racing Stripes

Světová premiéra: 6. ledna 2005 – Austrálie

Kinopremiéra v ČR: 12. května 2005

Režie: Frederik Du Chau

Scénář: David Schmidt, Steven P. Wegner, Kirk De Micco, Frederik Du Chau

Produkce: Kira Davis, Kirk De Micco, Genevieve Hofmeyr, Julie Huntsinger, Broderick Johnson, Andrew A. Kosove, Edward McDonnell, Philip A. Patterson, Lloyd Phillips, Steven P. Wegner, Daniel Brimer

Hudba: Mark Isham

Kamera: David Eggby

Střih: Tom Finan

Kostýmy: Jo Katsaras

Společnost: Alcon Entertainment

Natáčeno: Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Pietermaritzburg, Jižní Afrika

Hrají: Bruce Greenwood (Nolan Walsh), Hayden Panettiere (Channing Walshová), Caspar Poyck (listonoš), Gary Bullock (John Cooper), Wendie Malick (Clara Dalrympleová), M. Emmet Walsh (Woodzie), Thandi Puren (reportér), Morne Visser (reportér), Dawn Matthews (reportér), Matt Stern (reportér), John Lesley (vedoucí padoku), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: upoutávka, jak vznikala česká verze