Intersonic – Ledová smrt

Webové stránky společnosti InterSonic ožívají v podivných vlnách, někdy se objeví novinek, že by je šlo vidlemi přehazovat, jindy naopak vzduchoprázdno. Podle existujících obalů a rozvozového plánu PNS lze v sobotu 22. října 2011 na pultech očekávat DVD Ledová smrt za 145,- Kč. Obecné očekávání tipovalo norský horor, známý i pod jménem Mrazivá kořist, který se dočkal už dvou dalších pokračování. Ten má ale tak slušné hodnocení, až jsem na pochybách, jestli nepůjde o "záměnu" názvu, obzvláště kdyžjediný dostupný údaj o filmu ze strany vydavatele zní, že jde o film katastrofický… A tušení se potvrdilo, na stránkách vydavatele se objevilo info, že se jedná o film s původním názvem Ice Quake, takže všechno je jinak.

Touha po snowboardovém dobrodružství se mění v peklo.

Pro snowboardisty jsou jotunheimenské hory rájem na Zemi. Zimní příroda je zde stejně krásná jako nebezpečná, na turistu ani na horskou hlídku nenarazíte, stačí si jen užívat sníh, dobrodružství a radost z volnosti.

Pět bezstarostných mladých Norů se vydává na výlet na snowboardech stranou od přecpaných sjezdovek a front na vleky s touhou užívat si. Vlastními silami chtějí pokořit vrchol uprostřed nedotčené přírody – ale místo toho je čeká zápas s nejděsivějším sériovým vrahem norské historie…

 

Pohoda brzy skončí. Tobis, který jako jediný nepřijel v páru, si totiž v průběhu freerideové jízdy zlomí nohu. V tu chvíli se půvabná divočina, kde je zhruba tolik mobilního signálu jako lidí, stává vysoce nebezpečným soupeřem. A protože slunce pomalu zapadá, najde pětice dočasné útočiště v mnoho let opuštěném horském hotelu a zde chce počkat do rána a promyslet další postup.

 

Místo, které skýtá zdánlivé bezpečí, je skrytou a děsivou pastí. Nemají tušení, že jde o místo, odkud se před třiceti lety začali ztrácet lidé. A už vůbec nevědí, že se ve sklepě budovy skrývá muž, jehož nejlepším, respektive jediným, přítelem je sekera ostrá jako břitva…

 

Hra na kočku a na myš, kterou vraždící šílenec rozehraje, ukáže nejen to, jakou má kdo z vyděšených návštěvníků vůli přežít, ale i jejich charakterové hodnoty. Po úvodní idylce začnou noví návštěvníci padat jeden po druhém do spárů vraha se sekerou a zkušený divák teenagerovských vyvražďovaček může hádat, kdo zbude poslední.

Na imdb.com 64 procent, na csfd.cz procent 68: Na první pohled tuctový slasher, který ozvláštňuje evropský pohled a vskutku mrazivá norská krajina. Přes veškerá klišé a idiocii postav překvapivě napínavé a zábavné pokoukání s úžasnou hudbou.

Žánr: Drama / Horor / Mysteriozní / Thriller

Země původu: Norsko

Rok vzniku: 2006

Délka: 97 minut

Původní název: Fritt vilt

Světová premiéra: 13. října 2006 – Norsko

Kinopremiéra v ČR: 2007, MFF Karlovy Vary

Režie: Roar Uthaug

Scénář: Thomas Moldestad, Roar Uthaug, Martin Sundland, Jan Eirik Langoen, Magne Lyngner

Produkce: Axel Helgeland, Jan Eirik Langoen, Magne Lyngner, Thomas Løberg, Guttorm Petterson, Martin Sundland

Hudba: Magnus Beite

Kamera: Daniel Voldheim

Střih: Jon Endre Mørk

Společnost: Fantefilm

Natáčeno: Jotunheimen, Norsko

Hrají: Ingrid Bolsø Berdal (Jannicke), Rolf Kristian Larsen (Morten Tobias), Tomas Alf Larsen (Eirik), Endre Martin Midtstigen (Mikal), Viktoria Winge (Ingunn), Rune Melby (Geir Olav Brath), Erik Skjeggedal (mladý Geir Olav Brath), Tonie Lunde (Magny Brathová), Hallvard Holmen (Bjørn Brath), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital ?, česky

Titulky: ?

Obraz: barevný (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: