Maharal vstoupil do českých kin

Nový český film Maharal – tajemství talismanu si odbyl svoji premiéru. I když oproti původně avizovanému termínu, kterým měl být 25. ledna 2007, se oficiálním dnem uvedení do kin stal až 15. únor 2007. Film má zajímavé story a hraje v něm řada skvělých českých herců.

Slavnostní premiéra nového českého rodinného filmu Maharal – tajemství talismanu se uskutečnila v plzeňském kině CineStar. Film představili nejen herci Bára Seidlová, Bořivoj Navrátil, Matyáš Valenta, Adriana Neubauerová a Tomáš Materna, ale také členové realizačního týmu – například režisér Pavel Jandourek.
Zítra bude mít film premiéru v Brně – od 17 h v brněnském kině Olympia, o hodinu dříve bude před kinem autogramiáda. Účast přislíbila Bára Seidlová, Miroslav Táborský, dětští hrdinové Matyáš Valenta, Adriana Neubauerová a Tomáš Materna, chybět nebude ani kameraman Asen Šopov a režisér filmu Pavel Jandourek. Organizátoři také doufají v účast Maroše Kramára. Film navazuje na tradici českých dobrodružně laděných rodinných filmů.
Film má také nové oficiální stránky slušivě vyvedené populární technologií Flash. O filmu jsme již před nedávnem přinesli podrobnou recenzi.
Film má reálný základ, který rozšiřuje o fiktivní filmový příběh. Dostupné historické prameny se totiž shodují na existenci talismanu rabína Löewa. Potomci tohoto rabína se později odstěhovali do Německa, kde založili firmu na výrobu spotřební elektroniky. Dnes je firma Loewe jedním z největších výrobců špičkových LCD televizorů s vysokým rozlišením.
Film neobsahuje pouze prvky mystiky židovské, ale i křesťanské a budhistické. Film je tedy synkretický. Je to tedy tak trochu jako když pejsek a kočička pekli dort, dali tam ode všeho trošku. To však má dnešní průměrný divák rád, jak dokázal nedávno film Šifra mistra Leonarda, který s historickými fakty manipuluje jak se to právě scénáristovi hodilo do krámu. Avšak s filmem o Maharalu to bylo trošku složitější. Scénáristé ho nakonec museli trošku přepsat, když se ukázalo, že podobný dějový základ má jiný film uvedený nedávno do kin, totiž "Lovci pokladů. Inu, originální scénář aby dnes člověk hledal s lupou v kupce sena.
U příležitosti uvedení filmu do kin si také můžete stáhnout aktuální filmový plakát z našeho serveru ve formátu JPG (365 Kb) – v sekci Ke stažení – Plakáty