Filmexport Home Video – Milan Rastislav Štefánik

Filmexport Home Video ve středu 26. října 2011 nabídne životopisné drama Milan Rastislav Štefánik za 99,- Kč. Životopisný film o významném slovenském politikovi a generálovi francouzské armády.

Štefánik patřil k lidem, kteří se významně podíleli na vzniku samostatného Československého státu. Jeho život byl pestrý. Hodně studoval a cestoval. V roce 1914 působil v Paříži, kde se přihlásil do armády a jako důstojník zde s francouzskými generály jednal o vzniku čs. jednotek. Účastnil se leteckých soubojů v Srbsku. Na italské frontě počítal mrtvé a ze všech svých sil se snažil o uzavření příměří. Na Dálném východě ho šokovaly podmínky, ve kterých naši vojáci museli žít a bojovat. A když se konečně dočkal vítězství, vstoupilo do jeho života tragické neštěstí…

Životopisný portrét jednoho ze zakladatelů samostatného československého státu vznikl v roce 1935 v české produkci pod režijním vedením Jana Svitáka. Svou největší filmovou roli zde ztvárnil charismatický chorvatský herec Zvonimir Rogoz, známý i z desítek dalších českých filmů. Za hlavní roli v tomto životopisném dramatu si vysloužil v roce 1935 cenu Filmového poradního sboru.

Četníci rozhánějí Slováky, kteří požadují volební právo. Přitom je napaden také Štefánikův otec, místní farář. Na lůžku otec vyzývá svého syna Rastislava, aby odjel a pracoval pro národ v zahraničí. Za mobilizace roku 1914 je už Štefánik v Paříži. Přihlásí se do armády a jako důstojník jedná s francouzskými generály o vzniku čs. jednotek.

Roku 1915 je na svou žádost vyslán do Srbska, kde se účastní leteckých soubojů na frontě a havaruje. V nemocnici ho navštíví srbská královna. Když Rakousko okupuje Srbsko, je Štefánik povolán Národní radou do Paříže, kde se setká s profesorem T. G. Masarykem. Na italské frontě přebíhají Čechoslováci z rakouské armády k Italům.

Štefánik žije v nervovém napětí, denně dostává seznamy mrtvých a chce, aby byl mír uzavřen co nejdříve. Jako generál odjíždí na Dálný východ dodat odvahu čs. vojákům a až na místě zjistí, v jak nuzných podmínkách zde žijí a bojují.

Po ukončení války se těší na návrat do osvobozené vlasti. Ze založení samostatné republiky se ale raduje jen krátce: když se 4. května 1919 vrací z Říma do Bratislavy, jeho letadlo se zřítí…

Na csfd.cz 51 procent: Ve své době dozajista záslužný počin o plakátově bezchybném hrdinovi, dnes působící prvoplánově politicky a pateticky.

Žánr: Drama / Biografický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1935

Délka: 92 minut

Kinopremiéra: 25. října 1935

Režie: Jan Sviták

Scénář: Josef Neuberg, Bohumil Štěpánek

Slovenské dialogy: Ivan J. Kovačevič

Produkce: Rudolf Průša

Hudba: Alexander Moyzes

Kamera: Josef Bulánek, Julius Vegricht

Střih: Jiří Slavíček

Zvuk: Vilém Taraba

Architekt: Vilém Rittershain, Bohuslav Kulič

Společnost: Nationalfilm

Hrají: Zvonimir Rogoz (Milan Rastislav Štefánik), Ján Sýkora (farář, Štefánikův otec), Oľga Borodáčová (Štefánikova matka), Andrej Bagar (Martin Javor, Štefánikův přítel), Zdenka Bezručová (Helena, Javorova žena), Jan Pivec (seržant Král), Mária Sýkorová (matka Kubovička), Štefan Letz (maďarský notář), Ján Borodáč (učitel Zikmundík), Míla Pačová (madame Jouvenelle), Božena Svobodová (italská královna), Karla Oličová (markýza Juliana de Benzonni), Rudolf Deyl st. (francouzský generál), Antonín Vaverka (francouzský generál), Ferdinand Hart (francouzský plukovník), Ladislav Hemmer (francouzský důstojník), Josef Kotalík (italský důstojník), Jaroslav Marvan (srbský major), Ferry Seidl (člen rakouského generálního štábu), Jindřich Edl (člen rakouského generálního štábu), Fráňa Vajner (rakouský vojín), Saša Razov (rakouský vojín), Julius Baťha (vojenský lékař), Jan Černý (lékař v lazaretu), František Roland (předseda Národní rady v zahraničí), Jiří Hron (sekretář předsedy Národní rady), Jaroslav Bráška (tajemník Národní rady), Karel Šott (diplomat), Bohumil Mottl (Štefánikův pobočník na Sibiři), František Kreuzmann (legionář vyloučený z legií), Bolek Prchal (legionář), Antonín Hodr (vousatý legionář), Štefan Figura (vesničan), Zdenička Jirkovská (čtyřleté děvčátko), Rudolf Bachlet (žandár), Ivan J. Kovačevič (redaktor), Ladislav Janeček (konfident), František Hlavatý (policejní komisař), Antonín Strnad (vysokoškolský profesor), František Sádek (vysokoškolák), Štefan Munk (Čechoslovák v Paříži), Miroslav Svoboda (Čechoslovák v Paříži)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný