Bontonfilm – Sunshine

Bontonfilm na konci týdne nabídne Sunshine, DVD bude v prodeji v neděli 30. října 2011 za 99,- Kč. Slunce umírá… Jestliže zemře, zemřeme s ním.

Hvězdy nesvítí věčně. Každou sekundu ve vesmíru jedna zhasne.

Slunce – hvězda, která k nám má nejblíže – je jeden velký jaderný reaktor o velikosti milionů Zemí. Spaluje 600 milionů tun vodíku za sekundu. Vědci předpokládají, že Slunce má dostatek paliva na to, aby planulo dalších pět miliard let.

Ale co by se stalo na Zemi, kdyby tomu tak nebylo? Co by se stalo s lidstvem?

 

Píše se rok 2057 – začíná vyhasínat a tím ohrožuje samotnou existenci života na Zemi. Poslední nadějí pro Zemi je odvážná posádka osmi mužů a žen z kosmické lodi Icarus 2, která má za úkol během vesmírné mise dohasínající hvězdu znovu zažehnout za pomoci gigantické jaderné exploze. V těsné blízkosti Slunce ale posádka zachytí nouzový signál lodě Icarus 1, která před šesti lety zmizela beze stopy při pokusu o dokončení stejné mise… Daleko od Země a bez jakéhokoliv spojení s řídícím střediskem se tak jejich mise začíná hroutit a oni si uvědomují, že nebojují pouze o své životy, ale o budoucnost nás všech.

 

Sci-fi režiséra Dannyho Boylea vychází z vědeckých poznatků o možném konci naší civilizace, ale zamýšlí se nad tím, co by se stalo, kdyby k podobnému kataklyzmatu došlo v relativně blízké budoucnosti. Globální katastrofa je jen rámcem, do něhož jsou zasazeny osudy osmičlenné posádky. Nejde o superhrdiny, ale o experty, pro které je nasazení vlastního života samozřejmostí a kteří si jsou vědomi, jak málo zmůže jejich obrovská loď proti tisícům stupňů žáru slunce a proti mrazu kosmické prázdnoty.

 

Na imdb.com 73 procent, na csfd.cz 75: Dechberoucí audiovizuální bomba, u které nevadí, že podle odborného tisku jde o sci-fi s největším počtem vědeckých a technických nesmyslů během dlouhých let.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Dobrodružný / Sci-fi / Thriller

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 103 minut

Původní název: Sunshine

Světová premiéra: 23. března 2007 – Německo (Bochum Fantasy Filmfest Nights)

Kinopremiéra v ČR: 19. dubna 2007

Režie: Danny Boyle

Scénář: Alex Garland

Produkce: Bernard Bellew, Andrew Macdonald

Hudba: John Murphy

Kamera: Alwin H. Kuchler

Střih: Chris Gill

Kostýmy: Suttirat Anne Larlarb

Společnost: DNA Films / Ingenious Film Partners / Moving Picture Company / UK Film Council

Natáčeno: Stockholm, Stockholms län, Švédsko / Sydney Opera House – 2 Macquarie Street, Sydney, New South Wales, Austrálie / Three Mills Studios, Three Mill Lane, Bow, Londýn, Velká Británie

Hrají: Cillian Murphy (Robert Capa), Chris Evans (Mace), Michelle Yeoh (Corazon), Rose Byrne (Cassie), Troy Garity (Harvey), Hiroyuki Sanada (Kaneda), Benedict Wong (Trey), Mark Strong (Pinbacker), Cliff Curtis (Searle), Paloma Baeza (Capova sestra), Archie Macdonald (dítě), Sylvie Macdonald (dítě), Chipo Chung (hlas lodi Icarus 2), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1 česky, 2,0 polsky

Titulky: česky, anglicky, arabsky, hebrejsky, islandsky, polsky, portugalsky, rumunsky, řecky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: Vynechané scény, Alternativní konec, Zvukové komentáře, Webový zápisník z natáčení, Komentář režiséra Dannyho Boyla, Komentář Dr. Briana Coxe