Filmexport Home Video – Městečko na dlani

Filmexport Home Video ve středu 2. listopadu 2011 pokračuje ve zpřístupňování domácí pamětnické kinematografie a chystá na pulty Městečko na dlani za 99,- Kč. Filmová adaptace románu Jana Drdy o jednom malém městečku a úsměvných i tragických osudech jeho obyvatel.

Oblíbený starosta hornického městečka Rukapáně František Buzek byl vždy dobrým správcem obecních věcí. Bohužel jeho zdraví ničí nemírné pití vína. I anděl ho varuje, aby toho zanechal, jinak špatně skončí.

Městečko žije svým poklidným životem a jen občas ho naruší hon na havíře – pytláka Matěje Řezáče. Ten však hajnému vždycky uteče a schová se v podzemí opuštěných dolů. Rada Zimmerheier se ho pořád snaží usvědčit. Jednou Matěj zastřelí srnce, je ale vyrušen a zapomene u něj svůj nůž. S tímto důkazem viny za ním fárá do dolu Zimmerheier. Výbuch dynamitu způsobil v dole zával. Při neštěstí zahynul jeden havíř a v závalu zůstal Matěj a pana rada. Těžce zraněného nadřízeného Matěj zachrání a vynese ho po dvou dnech na povrch. Stanou se z nich přátelé.

Mladý Václav, syn bohatého sedláka Trantince, svedl chudou vorařovu dceru Ančku. Chce se s ní oženit, ale jeho pyšný otec ho vyžene z domu bičem.

Obyvatelem městečka je i obecní blázen Janek, kterému koupí jeho bývalí kamarádi havíři na pouti okarínu, ale vysmívají se mu, že ho opustila žena. Jankův útěk na kostelní věž končí tragickým pádem nešťastníka.

Starosta Buzek, který nedokázal přestat s nemírným pitím a proto umírá, doporučí za svého nástupce Trantince. Ten je za své chování k synovi občany odsuzován, ale po Buzkově smrti si uvědomí svou nemístnou pýchu a se synem se smíří.

Když v roce 1940 vyšla románová prvotina Jana Drdy Městečko na dlani, stala se rázem tím, čemu se dnes říká bestseller. Necelý rok na to zakoupila společnost Nationalfilm práva pro filmový přepis. Scénáristům Josefu Machovi a Karlu Steklému se podařilo zahrnout do připravovaného filmu množství rázovitých postav a postaviček, postihnout pýchu a furianství sedláků, samolibost maloměstských obchodníků a řemeslníků, soudržné chlapství havířů. Jako umělecký spolupracovník byl k realizaci filmu přizván Karel Hašler, Ten však byl nedlouho před dokončením exteriérů zatčen gestapem. Natáčení pak bylo na čas pozastaveno a film byl připraven k premiéře až v září 1942.

Na csfd.cz 72 procent: Zdařilá a lidská adaptace zdařilé a lidské literární předlohy s úžasnou plejádou hereckých osobností.

Žánr: Komedie / Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1942

Délka: 95 minut

Kinopremiéra: 18. září 1942

Režie: Václav Binovec

Námět: Jan Drda (román Městečko na dlani)

Scénář: Josef Mach, Karel Steklý

Produkce: Karel Feix, Václav Dražil

Hudba: Jiří Fiala

Kamera: Julius Vegricht

Střih: Marie Bourová

Zvuk: Stanislav Vondraš

Architekt: Ferdinand Fiala, Jiří Dušek

Odborný poradce: Karel Hašler

Společnost: Nationalfilm

Hrají: František Smolík (starosta a bednář František Buzek), Gustav Hilmar (sedlák Jan Trantinec), Marie Blažková (Trantincova žena), Ladislav Boháč (Václav, syn Trantincových), Marie Glázrová (Ančka Karasová), Vladimír Řepa (vorař Karas, Ančin otec), Jaroslav Průcha (havíř Matěj Řezáč), Blanka Waleská (Pepča, Řezáčova žena), Jaroslav Marvan (důlní rada Rudolf Zimmerheier), Jindřich Plachta (obecní blázen Janek Pudeš), Anna Letenská (Marie, bláznova bývalá žena), Ferenc Futurista (obecní strážník Pazdušek), František Filipovský (čepičář Stýblo), František Černý (MUDr. Rozum), Jan W. Speerger (hajný Valenta), Antonín Holzinger (radní), Jára Kohout (radní), Josef Pleskot (radní), F. X. Mlejnek (radní), Bolek Prchal (radní), Josef Steigl (radní), Jan Černý (radní), Karel Šanda (radní), Jindřich Láznička (radní), Viktor Nejedlý (radní), Alois Dvorský (soused), František Lašek (zraněný havíř), Hermína Vojtová (vdova Hošinská), Milka Balek-Brodská (manželka havíře), Marie Oliaková (manželka havíře), Marie Nademlejnská (manželka havíře), Ella Nollová (manželka pohodného), Gabriel Hart (trhovec s hračkami), Eman Fiala (trhovec se šátky), Ladislav Hemmer (důlní), Ota Motyčka (zřízenec na obecním úřadě), Miloš Nedbal (anděl), František Paul (planetář), Fráňa Vajner (důlní), Josef Waltner (hospodský), Josef Kemr (bednářský učeň), Emil Bolek (lesník), Antonín Jirsa (silák), Jindřich Fiala (chasník), Ladislav Janeček (chasník), Vladimír Smíchovský (chasník), Ada Dohnal (chasník), Karel Veverka (farář), Josef Losko

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný