Amercom – Kosmos 24

V pondělí 7. listopadu 2011 se na stáncích objevilo ke koupi další číslo časopisu s DVD Kosmos. Tentokráte nás, vesmíromily, vydavatelství Amercom zazásobilo číslem 24. Jeho podtitul bude mít „něco do sebe" pro ty, kteří věří na katastrofy v magické dny (ano, píšu o 11. 11. 2011) – Nebezpečné komety a asteroidy: Vesmírná hrozba. Jeho cena je obvyklých 69,- Kč.

V minulosti zanechali komety a asteroidy na Zemi nejednu stopu. Již v době vzniku sluneční soustavy se na formování naší planety podílely četné srážky vesmírných těles. Vědci se domnívají, že právě komety a planetky mohly na Zemi přinést vodu a také organické sloučeniny, díky jimž se zde nakonec vyvinul i život. Od té doby tito vesmírní poutníci neustále ovlivňují osud modré planety. Kupříkladu před 65 miliony let vyvolala srážka s cizím tělesem masové vymírání většiny tehdejších forem života včetně dinosaurů, což následně umožnilo vývoj nových druhů a v konečném důsledku přineslo i evoluci člověka.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Podobná katastrofa se však může opakovat. Vědci si toto nebezpečí uvědomují a vyvíjejí technologie ke snížení rizika srážky, na druhé straně však pracují i na způsobech, jak z blízkých planetek získat cenné materiály, jež by lidstvo v budoucnu mohlo využívat.

Obálka časopisu 

Časopis a DVD jedno jest… Mimo jiné si můžeme počíst o Drakonidech a Perseidách, samozřejmě i o planetkách (kam ostatně patří i Pluto), něco o dějinách pozorování komet a meteorů a také něco o klasifikaci meteoritů. Na závěr máme krátké povídání o kometě Hale-Bopp.

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Rok vzniku: 2008

Délka:  44 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení zvuku a titulků