Filmexport Home Video – Svědomí

Filmexport Home Video ve středu 9. listopadu 2011 chystá na pulty film Svědomí za 99,- Kč. Psychologické drama Jiřího Krejčíka o vině a tíze svědomí.

Pojišťovací úředník Karel Doležal, nekompromisní ve svém úřadě, řádný manžel a vzorný otec dvanáctiletého Jirky a malé Alenky, odjíždí na služební cestu se svou sekretářkou Vlastou. Po společně strávené noci se oba vrací domů. Na zpáteční cestě přejede nešťastnou náhodou malého chlapce. Z místa činu ujede a nikomu neřekne, co se stalo.

Chvilka nepozornosti změní celý Doležalův život. Doležala trápí výčitky svědomí a propadne zoufalství, když si v novinách přečte, že chlapec nehodu nepřežil. Je zcela ponořen do svého neštěstí a nevnímá, že také jeho syn má problémy. Jirka rozbil ve škole sochu, nepřiznal se, a proto za jeho čin musí pykat celá třída. Doležal řekne manželce o nehodě a oba spolu čelí hrozbě z prozrazení.

Když se však manželka dozví o jeho nevěře, přestane mu důvěřovat. Odvrátí se od něho i Jirka, jemuž byl otec vždy vzorem, když z tajně vyslechnutého rozhovoru rodičů pozná pravdu. Zoufalý chlapec uteče z domova. Druhý den však najde odvahu a ve škole se přizná. Pod vlivem synovy statečnosti se vzchopí i otec a odchází na policii. Doprovodí ho usmířený a chápající Jirka.

Neprávem opomíjené Krejčíkovo psychologické drama z roku 1948 je skvostným a nadčasovým příběhem o morálce, vině a trestu. Popis morálního selhání muže, který musí bojovat s vlastním svědomím, působil v době budovatelských komedií jako zjevení, a i dnes zůstává silným a originálním filmovým dílem.

Na csfd.cz 85 procent: Skvost protlačený na plátno v době rozjuchaných budovatelských agitek.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1948

Délka: 94 minut

Kinopremiéra: 25. března 1949

Režie: Jiří Krejčík

Pomocná režie: Ladislav Helge

Námět: Vladimír Valenta

Scénář: Jiří Fried, J.A. Novotný

Produkce: Ladislav Terš, Rudolf Stahl

Hudba: Jiří Šust

Kamera: Rudolf Stahl ml.

Asistent kamery: Bohumil Paris

Střih: Josef Dobřichovský

Zvuk: Dobroslav Šrámek

Architekt: Rudolf Lukeš, Chrudoš Uher

Masky: Otakar Košťál

Společnost: Československý státní film, skupina Weiss – Kabelík

Hrají: Miloš Nedbal (přednosta pojišťovny Karel Doležal), Marie Vášová (Zdena, Doležalova žena), Jan Prokeš (tercián Jirka, syn Doležalových), Irena Kačírková (sekretářka Vlasta), Bohuš Záhorský (komisař Rudolf Mautner), Vladimír Hlavatý (třídní profesor tercie), Eduard Dubský (úředník pojišťovny Verbl), František Kovářík (ředitel školy), František Šlégr (ředitel pojišťovny), Oldřich Hoblík (továrník Hájek), Michaela Lišková (Alenka, dcera Doležalových), Jindřich Fairaizl (tercián Tonda Mejzr), Bohumil Vild (tercián Vašek Pažout), Ivan Jandl (žák Lojzek), Oldřich Macháček (žák Jaroslav Klimša, oběť nehody), Zdeněk Kryzánek (strážník), Josef Steigl (vrátný v hotelu), Jarmila Kurandová (žena v davu), Václav Kyzlink (muž v davu), Gustav Schönbach (muž v pojišťovně)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný