Bontonfilm – Operace Dunaj

Tak tu máme další z filmů, které dle hodnotitelů potvrzují fakt, že (skoro)domácí novinky stojí za prd. Bontonfilm ve středu 8. listopadu 2011 vydává za cenu 99,- Kč dramatickou komedii Dunaj. Když do hospody, tak tankem.

Poláci v tanku, Češi v hospodě a srpen 1968 v historické tragikomedii. Úspěšný polský divadelní režisér Jacek Glomb pod odborným dohledem Jiřího Menzela stvořil komediální příběh o jednom ostře sledovaném polském tanku, který se střetl s českou realitou.

Operace Dunaj – to byl krycí název pro invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Mezi polskými tanky, které vyrazily osvobodit souseda, údajně ohroženého kontrarevolucí, je i starý tank „Beruška". Ten vyjede z kasáren jako poslední, beznadějně zabloudí a k ránu zkolabuje v pohraničním českém zapadákově. Posádka, kterou tvoří nerozhodný velitel a veterán Edek, svalovec řidič Romek, nováček Jasiu a vyhozený student Florian, je přesvědčena, že přijíždí do Československa zachraňovat svobodu a demokracii.

 

Lidovka "Ta naše hospoda je pěkně stavěná" hostům v malé české hospůdce, oslavujícím odchod přednosty stanice pana Kulky do důchodu, pořádně zhořkla poté, co do ní „Beruška" nabourá. Počáteční šok, strach a zděšení na české straně postupně vystřídá vztek umocněný zjištěním, že vinou porouchaného stroje se Poláci stanou jejich nevítanými hosty, kterých se nezbaví, dokud jim nepomůžou tank opravit. Obyvatelé neskrývají odpor k okupantům a zmatená posádka nechápe, proč se k nim Češi chovají s tak neskrývanou zlobou. Florian sice umí trochu česky, ale marně se s nepřátelsky naladěnými Čechy pokouší domluvit a marně je prosí o jídlo poté, co zjistí, že místo masových konzerv nafasovali krém na boty…

 

Těžké dilema, zda se zbavit nepřítele tím, že mu pomůžou, nebo ho v tom vykoupat a o to déle s ním být na jednom dvoře, navíc komplikují vztahy, které se mezi polskou a českou stranou rodí. Postupně všichni zjistí, že se staly obětí situace a že jsou schopni se lidsky dohodnout. Jak nenávidět Romka, když je to takovej fešák, jak se zlobit na Jasia, když je to takovej ňouma a jak nenávidět Edka, když taky chová holuby? Je třeba opravit tank, pochlubit se českou knedlíkovou kuchyní a možná se i zamilovat…

 

Když je tank opraven, Poláci se s Čechy přátelsky rozloučí a chystají se odjet, když vtom do městečka vjede tank, plný opilých ruských vojáků. Ti napadnou železničáře Oskara a Poláci mu přispěchají na pomoc. Vypukne přestřelka s nečekanými následky.

„Nezajímá mne ideologie, ale historie z pohledu člověka. Je to film o porozumění," prohlásil debutující Jacek Głomb, který svou tragikomedii natočil podle vlastní divadelní inscenace, uvedené v roce 2006 v polské Legnici. Tu s okupací Československa spojují historická fakta: operovalo odtud sovětské velení invaze a byli sem převezeni zatčení čeští politici, spjatí s Pražským jarem.

Na csfd.cz 25 procent. Bezdějová báchorka o tom, jak si bratři Slované padnou nad chlastem a knedlíkama do náruče. „Hraje" tam snad každý český komik, který ještě stojí na nohou přitom smích vzbuzují snad jen některé vážně myšlené dialogy.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Česká republika / Polsko

Rok vzniku: 2009

Délka: 100 minut

Kinopremiéra v ČR: 23. července 2009

Režie: Jacek Glomb

Scénář: Jacek Kondracki, Robert Urbanski

Produkce: Rudolf Biermann, Włodzimierz Niderhaus, Michał Szczerbic, Jan Strašík

Hudba: Bartosz Straburzynski

Kamera: Jacek Petrycki

Střih: Jiří Brožek

Zvuk: Jacek Hamela

Kostýmy: Małgorzata Bulanda

Odborný poradce: František Koch, Michal Olton

Výprava: Małgorzata Bulanda, Marek Warszewski, Milan Býček

Společnost: In Film Praha

Natáčeno: Karpniki, Dolnoslaskie, Polsko / Modlin, Nowy Dwór Mazowiecki, Mazowieckie, Polsko / Sobotka, Česká republika

Hrají: Jiří Menzel (Oskar), Zbigniew Zamachowski (kpt. Grążel), Boleslav Polívka (Jiří), Jan Budař (Ota), Rudolf Hrušínský (pan Kulka), Maciej Stuhr (Florian), Jaroslav Dušek (Gustav), Martha Issová (Petra), Eva Holubová (Andrea Čapková), Vojtěch Dyk (Pavel), Monika Zoubková (Helenka), Przemysław Bluszcz (Romek), Maciej Nawrocki (Jaciu), Zbigniew Walerys (Honza), Bogdan Grzeszczak (Edek), Magda Biegańska (Lidka), Tomasz Kot (poručík January Jakubczak), Joanna Gonschorek (mjr. Grążlowá), Grzegorz Wojdon (Zdeněk), Pawel Wolak (Lubomír), Jakub Kotyński, Zbygniew Waleryś, a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky, česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: fotogalerie, trailer