DVD edice – Vždycky jsem chtěl být gangsterem

Hned druhý titul na seznamu prosincové várky DVD edice je ten, který přelézá z ostatního bahna nad průměr. Ve Speciální sběratelské edici vyjde za 99,- Kč povídkový film Vždycky jsem chtěl být gangsterem. Kecy o luxusním vydání, remástrovaném obrazu a novém authoringu bez reklam se přestaneme raději zabývat. Čtyři černobílé příběhy na hranici zákona. Na pultech od pondělí 12. prosince 2011.

V okolí kavárny na odlehlém místě u silnice se ve čtyřech povídkách setkáváme s různými typy nepovedených lupičů: neozbrojený muž se pokouší přepadnout servírku, která má u sebe jeho vlastní zbraň; dva nešikové unesou dívku se sebevražednými sklony, navíc najít někoho, kdy by jim za ni zaplatil, není tak snadné… V kavárně se náhodou potkávají i dva zpěváci, jejichž sláva již pominula; jeden druhého obviňuje z krádeže hitu a následně je odcizena taška, údajně plná nápadů. Po letech se u stolu schází také parta sedmdesátníků, kteří by zase rádi něco přepadli, ale staré časy jsou pryč…

Černobílé ztvárnění podtrhuje nostalgii kavárny, ke které se pojí tolik příběhů…

Potisk DVD 

HBO, kde film v prosinci poběží, uvádí:

Komedie čtyř příběhů, několika osudů. Když se stanu zločincem, polepším si? Brzy zjišťují, že na to, aby mohli žít život kriminálníků, jim chybí potřebné vlastnosti.

Tato zločinecká komedie z dílny spisovatele a režiséra Samuela Benchetrita je vyprávěna ve čtyřech příbězích. Nakonec se všechny spojí dohromady v jedné restauraci u silnice. Franck je zlodějíček, který momentálně zvažuje, že přepadne restauraci. Když si bystrá servírka Suzie uvědomí, že Franck má v plánu rozhodně něco víc, než se jen najíst, ukáže se, že i ona měla v plánu toto místo vykrást, ale ztratila odvahu. Ve druhém příběhu unesou zoufalí zločinci Leon a Paul dceru bohatého byznysmena a doufají, že dostanou tučné výkupné. Jenže brzy zjistí, že dívka má sebevražedné sklony, a tak se chtě nechtě ocitnou v roli náhradních rodičů. Později během večeře v restauraci diskutují dvě stárnoucí rockové hvězdy o své kariéře, zatímco čtyři bývalí zločinci tajně odvádějí svého starého kamaráda z nemocnice. Chtějí ho vzít na nostalgický výlet na místo, kde se dříve skrývali. Jenže když tam dorazí, zjišťují, že jejich srub zbourali a nahradili ho skromnou restaurací.

Na imdb.com 71 procent, csfd.cz 73: Legrační, výborné, subtilní, zábavné, roztomilé, romantické i dynamické.

Zadní strana 

Žánr: Komedie / Krimi / Drama  

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2007

Délka: 108 minut

Původní název: J’ai toujours rêvé d’être un gangster

Světová premiéra: 3. srpna 2007 – Švýcarsko (Locarno Film Festival)

Režie: Samuel Benchetrit

Scénář: Samuel Benchetrit

Produkce: Olivier Delbosc, Marc Missonnier

Kamera: Pierre Aïm

Střih: Sophie Reine

Společnost: Fidélité Productions / Virtual Films / Wild Bunch / Canal+ / TPS Star

Natáčeno: Paříž, Francie / Yvelines, Francie

Hrají: Anna Mouglalis (Suzy, servírka), Edouard Baer (Gino, zloděj), Jean Rochefort (Jean), Laurent Terzieff (Émile), Jean-Pierre Kalfon (Max), Venantino Venantini (Joe), Roger Dumas (Pierrot la Pince), Alain Bashung (sám sebe), Arno (sám sebe), Bouli Lanners (Léon), Serge Lariviere (Paul dit Paulo), Selma El Mouissi (Malaury Stoneová), Gérald Laroche (šéf), Gábor Rassov (kuchař), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: neuveden