Urania – Pilíře země 1 + 2 (2 DVD)

Vydavatelství Urania na úterý 15. listopadu 2011 připravuje kromě obvyklého dětského titulu i nabídku pro starší diváky. Za 199,- Kč se na pultech objeví společně balená první dvě DVD 4dílného historického velkofilmu Pilíře Země. Válka, zhrzená láska a stavba velkolepé katedrály. Ještě nikdy jste nezažili středověk tak zblízka!

Na úvod upozornění – v běžném katalogu je celý cyklus v podobě boxu s 5 DVD: 4 obsahují seriál, jedno DVD je bonusové. V trafikové podobě bude možno koupit pouze dvě dvojice disků bez onoho bonusového. Kdo o něj nechce přijít, musí koupit celý box.

Pilíře Země, knižní bestseller Kena Folletta, nominovaný v roce 2010 na 3 Zlaté Glóby, je již několik let na výsluní zájmu čtenářů celého světa. Nyní k vám přichází 4 dílné filmové zpracování tohoto velkolepého historického eposu z produkční dílny Tonyho a Ridleye Scottových, tvůrců hitů Gladiátor a Robin Hood.

Anglie roku 1123. Tom Stavitel, povoláním kameník, sní o stavbě velkolepé katedrály. Spojence pro její realizaci nachází v ambiciózním převorovi Philipovi. Zatímco se Anglie po smrti krále Jindřicha I. utápí v občanské válce, začíná se v Kingsbridgi po letech příprav mohutně stavět.

Zhmotnění jedné velké představy však bude trvat několik desetiletí plných intrik, vražd a válek. Cíle by však nebylo nikdy dosaženo bez lásky. To ona dává lidem sílu a křídla k uskutečnění snů malých i velkých. To ona pomáhá dobru zvítězit nad zlem. A právě o tomto vítězství je náš příběh.

Anglie 12. století je ochromena válkou o trůn, bojem o církevní moc, šlechtickými nesváry a majetkovými rozbroji. I v těchto nejistých časech – nebo spíš právě kvůli nim, na ochranu prostých lidí a pro posílení jejich usoužených duší – se kingsbridgeský převor Philip rozhodne vystavět katedrálu, velkolepý Boží stánek zasvěcený vyššímu cíli, než je věčné pachtění se po pozemských statcích. Úkolem zbudovat takovou stavbu, jenž zabere přinejmenším několik desetiletí, pověří stavitele Toma – a splní mu tím také jeho celoživotní sen. Jejich společná touha dokáže překonat nejednu překážku osudu a nadlouho poznamená životy Philipových spolubratří, Tomovy rodiny i všech obyvatel Kingsbridge. Na pozadí převratných událostí po smrti krále Jindřicha I., jež rozpoutají tři desetiletí trvající boj o anglickou korunu mezi královnou Matyldou a králem Štěpánem, se proplétají osudy několika postav, duchovních, řemeslníků i šlechticů, chudých i bohatých, místních i cizinců. Aby nalezli sami sebe a své místo v životě, musí někteří z nich projít dlouhou cestu, ať přes půlku Evropy, po stopách svých předků či napříč vlastním svědomím.

Obsah jednotlivých částí filmu Pilíře Země

1. část

Anglie, 1120. Následník anglického trůnu Vilém, dědic krále Jindřicha I., přichází na cestě z Francie během lodního neštěstí o život. Na dvoře a mezi vyšším klérem se vytvoří dvě fronty hrozící války o dědictví. O 18 let později putuje stavitel Tom a jeho rodina při hledání práce hrabstvím Shiring. V lesích potkají léčitelku Ellen, která hledá učitele pro svého nadaného syna Jacka. Ve stejné době se mladý kněz Philip stává převorem blízkého kláštera. Klášter je na mizině. Starý opat umírá. Při volbě jeho nástupce se prosadí aktivní Philip. Ví, že má peníze sotva na nezbytnou rekonstrukci, ale když shoří starý kostel, zdá se Philipovi příchod stavitele Toma jako dar z nebes. Tom celý svůj život snil o tom, že postaví katedrálu. Philip se nechá jeho nadšením nakazit a souhlasí se stavbou. Zatímco Tom, Ellen a Jack našli nový domov a nesmírný úkol, Bartoloměj, hrabě ze Shiringu, se po smrti Jindřicha I. přidá na špatnou stranu. Ztrácí své panství a titul, jeho potomci Aliena a Richard zůstávají vydáni napospas nenávisti svého soupeře, šlechtického rodu Hamleighových. I převor Philip zjistí, že si svými plány na novou katedrálu vytvořil mocné nepřátele…

2. část

Král Štěpán nechává Bartoloměje popravit jako velezrádce. Aliena s bratrem Richardem zůstává bez prostředků, ale je pevně rozhodnuta obstarat mu peníze nutné na rytířskou výzbroj. V Kingsbridgi jsou zatím položeny základy nové katedrály. Stavitel Tom pověřuje svého mladého žáka Jacka úkolem vytvořit pro katedrálu sochu sv. Adolpha, jejího patrona. Převor Philip měl pro výstavbu původně použít kamenolom v Shiringu, ale biskup Waleran přesvědčí rod Hamleighů, aby se o svůj nový majetek nedělili. Zatímco spor v kamenolomu eskaluje, dojde u města Lincoln ke krvavé bitvě mezi armádou krále Štěpána a vojskem jeho rivalky v boji o trůn, Matyldy. Převor Philip a Jack, kteří do města cestovali na audienci, se ocitají v nebezpečí života.

Na imdb.com i csfd.cz shodně 81 procent: Impozantní spektákl. Velkolepá freska. Dokonalé od nádherných kostýmů po špinavou vodu. Nicméně neuškodí si přečíst knihu, přece jen i 8 hodin je na spletitost příběhu málo a leccos vypadlo. Pro jiné: Příšerně zašmodrchaný blaf, plný „neuvěřitelných“ náhod, zakrývající naivitu úžasnými středověkými kulisami.

Zadní strana 1. DVD

Zadní strana 2. DVD

Žánr: Drama / Historický / Romantický / Thriller

Země původu: Německo / Kanada

Rok vzniku: 2010

Délka: 105 + 97 minut

Původní název: The Pillars of the Earth

Režie: Sergio Mimica-Gezzan

Scénář: Ken Follett, John Pielmeier

Produkce: David A. Rosemont, Jonas Bauer, Rola Bauer, Howard Ellis, Adam Goodman, Tim Halkin, Sergio Mimica-Gezzan, Michael Prupas, Malcolm Reeve, John Ryan, Ridley Scott, Tony Scott, David W. Zucker

Hudba: Trevor Morris

Kamera: Attila Szalay

Střih: Richard Comeau, Sylvain Lebel

Kostýmy: Mario Davignon

Společnost: Tandem Communications / Muse Entertainment Enterprises / Scott Free Productions Films / The Movie Network / Movie Central Network / Canadian Broadcasting Corporation – CBC Television

Natáčeno: Burg Kreuzenstein, Leobendorf, Lower Austria, Rakousko / Fót Studios, Budapešť, Maďarsko / Votivkirche, Vídeň, Rakousko / Ócsa, Pest, Budapešť, Maďarsko

Hrají: Ian McShane (biskup Waleran Bigod), Rufus Sewell (Tom Stavitel), Matthew Macfadyen (převor Philip z Kingsbridge), Eddie Redmayne (Jack Jackson), Hayley Atwell (Aliena, sestra Richarda), Sarah Parish (Regan Hamleighová), Natalia Wörner (Ellen, Jackova matka), Anatole Taubman (podpřevor Remigius), John Pielmeier (Cuthbert), Robert Bathurst (Percy Hamleigh), Clive Wood (král Jindřich I.), Sam Claflin (Richard, bratr Alieny), Liam Garrigan (Alfréd), David Oakes (William Hamleigh), Götz Otto (Walter), Tony Curran (král Štěpán), Donald Sutherland (Bartoloměj, hrabě ze Shiringu), Alison Pill (královna Matylda), Gordon Pinsent (arcibiskup), László Áron (architekt), Féodor Atkine (Abbort Suger), Kelly Endresz-Banlaki (princezna), Virág Bárány (mladá žena), David Bark-Jones (Francis), Tamás Barosa (Gabriel), Bianca Bauer (dítě), Oliver Bauer (dítě), Skye Bennett (mladá Martha), Freddie Boath (Jindřich v 15 letech), Douglas Booth (Eustace v 15 letech), Jonathan Coy (otec Ralph), Antal Czapkó (generál), Broooke Dean (Matylda v 6 letech), Matt Devere (Gloucester), Kate Dickie (Agnes), Ken Follett (kupec), David Hadere (Robin Goodfellow), Jody Halse (Johnny Eightpence), Jeremy Haward-Grau (malý Jindřich), Emily Holt (Martha), Ákos Horváth (Simon Goodfellow), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: žádný