Filmexport Home Video – Právě začínáme

Filmexport Home Video ve středu 30. listopadu 2011 vydává další pamětnický titul Právě začínáme za 99,- Kč. Svěží komedie s Jindřichem Plachtou a Jaroslavem Marvanem z prostředí jarmarků, trhů a pouťových lákadel.

Svérázná komická dvojice – Jindřich Plachta (Diviš) a Jaroslav Marvan (Vosáhlo) – je nosnou konstrukcí této veselohry.

Bohouš Vosáhlo, manžel zdatné majitelky pouťových podniků a silačky Sidonie, má už dost kočovného způsobu života a uteče od své „nejsilnější ženy světa". Bydlí s trhovcem Divišem. Jezdí spolu po poutích, kde výmluvný Vosáhlo prodá všechno Divišovo zboží. Vynálezem univerzálního lepidla "Držíto" jejich obchod úspěšně vzkvétá.

Jednoho dne se jejich domácnost rozroste o malého osiřelého Pepíka, syna Divišovy bývalé tajné lásky, kterého kdysi ze soucitu prohlásil za vlastního. Skutečným Pepíkovým otcem je ale Rabas, jezdec smrti v Sidonině podniku, který se nikdy o syna a jeho matku nestaral. Ze zištných důvodů Rabas Pepíka unese. V podnapilosti se však na stěně smrti zabije a Pepík uteče zpět k Divišovi a Vosáhlovi.

Zadní strana 

Sidonii se podaří vypátrat Bohouše a chce se s ním smířit. Prodá proto své podniky a koupí dům, v němž Vosáhlo žije s Divišem a Pepíkem. Zbaví svého muže milostného vlivu vdovy Melkové a oba manželé, připoutáni Divišovým lepidlem, vykročí na další cestu životem.

Na csfd.cz 78 procent: Krásný sentimentální snímek o smyslu života.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1946

Délka: 88 minut

Kinopremiéra v ČR: 8. listopadu 1946

Režie: Vladimír Slavínský

Námět: František Vlček, Josef Neuberg

Scénář: František Vlček, Josef Neuberg

Produkce: Eduard Šimáček, Ladislav Terš, Bohuslav Kubásek

Hudba: Josef Dobeš

Kamera: Josef Střecha

Asistent kamery: Jaromír Holpuch

Střih: Jiří Sobotka

Zvuk: Stanislav Vondraš

Architekt: Štěpán Kopecký

Kostýmy: Josef Matěj Gottlieb

Masky: Josef Linhart

Společnost: Československá výroba dlouhých filmů

Hrají: Jindřich Plachta (trhovec František Diviš), Jaroslav Marvan (Bohouš Vosáhlo), Meda Valentová (Sidonie, Vosáhlova žena), Josef Kotapiš (Karel Rabas, jezdec na Stěně smrti), Eman Fiala (Eman, vyvolávač na Stěně smrti), Antonín Mikulič (Pepík Strnad, Divišův nevlastní sy), Eva Bartáková (zvědavá holčička Eliška), Ludmila Burešová (domovnice vdova Melková), Václav Trégl (Kačaba), Slávka Procházková (Koudelková), Jindra Hermanová (Rabasova družka), Ela Trousilová (krotitelka hadů Elvíra), Jindřich Láznička (truhlář Sekvenc), Vladimír Hlavatý (pekař Josef Havlík), Ferdinand Jarkovský (úředník poručenského soudu), Eduard Dubský (advokát), Bohuš Hradil (zástupce obuvnické firmy Jetmar), Jaroslav Štercl (listonoš), Deyl Rudolf ml. (mladík s lepidlem), Antonín Holzinger (smějící se muž), Václav Norman (muž s deštníkem), Vojta Mirko (stavitel), Marie Hodrová (stará paní), D. Mrlíková (Pavlínka), Prokop Felix (kluk), Martin Raus, Oskar Hák (tlustý chlapec v obecenstu), Antonín Soukup (zákazník v Benešově), Luba Skořepová (divačka na jízdě smrti)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný