Amercom – Kosmos 26

Dnes, to jest 5. prosince 2011, máme možnost zakoupit jedno z posledních čísel edice Kosmos z vydavatelství Amercom pro letošní rok. Jeho pořadové číslo je 26, jeho cena je stále neměnných 69,- Kč a jeho podtitul je Jak odvrátit armageddon: Dokážeme zabránit konci světa? Těžko říct…

Vypadá to jako scéna z hollywoodského trháku: smrtonosný asteroid míří přímo na Zemi. Dokáže jej někdo zastavit? Zatím je to pouhá fikce, ta se však může změnit ve skutečnost – je totiž jen otázkou času, kdy se objeví obří kus skály, který se naší civilizaci může stát osudným. Před 65 miliony let vyhubil asteroid dinosaury. Jsme teď na řadě my? V této epizodě si ukážeme, jak probíhá pátrání po tělesech, která by nás mohla ohrozit, a seznámíme se s metodami, díky nimž bychom se v budoucnu mohli těmto nevítaným návštěvníkům z kosmu ubránit. Ať už však k neutralizaci hrozícího nebezpečí použijeme jaderné zbraně či postupy vedoucí k vychýlení blížícího se tělesa z dráhy, nesmíme zapomenout na jeden podstatný aspekt: kdo rozhodne o tom, kdy máme začít jednat?

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Myslím, že otázka na závěr je celkem trefná – to by mě zajímalo taky. Podle zmíněných hollywoodských trháků to nejspíš bude prezident USA dostatečně ukecaný svými poradci. No, budeme doufat, že až na to přijde, budeme mít v záloze Bruce Willise a prezident se rozhodne včas.

Obálka časopisu 

Časopis kromě tématu nabízí přehled planetárií v ČR, přehled největších teleskopů na světě, něco málo o „konkurenčních" astronomických časopisech a na závěr krátký článek o mýtech a faktech roku 2012.

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Rok vzniku: 2008

Délka: 44 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení zvuku a titulků