Magic Box – Frajer Luke

MagicBox v úterý 6. prosince 2011 v edici Největších filmových klenotů vydává za 199,- Kč další kousek ze světové pokladnice kinhitů, je tu Paul Newman jako Frajer Luke. Jeho zločinem je neschopnost přizpůsobit se. Rozsudek zní: Řetězy.

Nic ho nedokázalo zlomit. Ani padesát vajec natvrdo.

Paul Newman v jedné ze svých nejoblíbenějších rolí. Frajer Luke, samotář, který se nechce nebo nemůže sklonit před svévolí panující ve vězení. Ve společnosti vynikajících herců jako George Kennedy (za roli Draglinea získal Oscara) nebo skvělá Jo Van Fleet v roli Lukovy matky, odvádí Newman solidní hereckou práci.

Hlavním hrdinou slavného příběhu je Luke Jackson, jeden z nových vězňů, který spolu s ostatními vyslechne kapitánovo kázání o tom, co všechno nesmí a smí a další den ráno už se spolu s ostatními vězni pouští do práce. Pod dozorem bezohledných dozorců kopou v nesnesitelném horku příkop podél nekonečně dlouhé silnice. Večer se vrací do tábora zcela vyčerpaní. Když si někdo postěžuje, ocitne se na samotce. Dny plynou jednotvárně jeden za druhým, jen velmi zřídka narušeny nějakým rozptýlením, jako byl třeba pěstní zápas Luka s vězněm přezdívaným Tahoun. Z vězňů, kteří přišli společně s Lukem, se stává sehraná parta a Luke jejich vůdcem.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obdiv spoluvězňů si získává nejen svým postojem k životu, ale také třeba vítězstvím v sázce o snědení padesáti vajec. Vše se změní v okamžiku, kdy se Luke dozví, že jeho matka zemřela. Zatímco vězňové se zachovají ohleduplně, dozorci ho bezohledně zavřou na samotku, aby se náhodou nepokusil uprchnout na pohřeb. Přesto se o to Luke pokusí. Je však chycen a potrestán. Přesto po čase opět uprchne. Jeho pobyt na svobodě je však opět krátký. Tentokrát však nevyvázne tak snadno. Dozorci se ho snaží ponížit před ostatními vězni a zcela ho psychicky i fyzicky zlomit. Což se jim zdánlivě podaří. Luke však pouze čeká na svou příležitost. Když se naskytne, upět uprchne i když vlastně nemá kam jít. Blíží se tragické vyvrcholení.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Strother Martin v roli kapitána trápícího Luka dnes již klasickou větou: „To, co tu máme, je chyba v komunikaci.“ Žádné další chyby už ve filmu nenajdete, čeká vás humor i silný příběh. Frajer Luke je jednoznačný vítěz.

Na imdb.com 83 procent, na csfd.cz 89: Touha po svobodě a modrooký Newman ve své zřejmě nejlepší roli.

Žánr: Drama / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1967

Délka: 121 minut (2:01:22)

Původní název: Cool Hand Luke

Světová premiéra: 1. listopadu 1967 – USA

Režie: Stuart Rosenberg

Námět: Donn Pearce (román)

Scénář: Donn Pearce, Frank Pierson

Produkce: Gordon Carroll, Carter De Haven Jr.

Hudba: Lalo Schifrin

Kamera: Conrad L. Hall

Střih: Sam O’Steen

Kostýmy: Howard Shoup

Společnost: Jalem Productions

Natáčeno: Jacksonville, Florida, USA / Lodi, Kalifornie, USA / San Joaquin River at Stockton, Kalifornie, USA / San Joaquin Valley, Kalifornie, USA / San Joaquin-Sacramento River Delta, Kalifornie, USA / Stage 1, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA / Stage 6, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA / Stage 9, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA / Stockton, Kalifornie, USA / Tavares, Florida, USA

Hrají: Paul Newman (Lucas „Luke“ Jackson), George Kennedy (Dragline) J. D. Cannon (Society Red), Lou Antonio (Koko), Robert Drivas (Loudmouth Steve), Strother Martin (kapitán), Jo Van Fleet (Arletta), Clifton James (Carr), Morgan Woodward (šéf Godfrey), Luke Askew (šéf Paul Hunnicut), Marc Cavell (Rabbitt), Richard Davalos (Blind Dick), Robert Donner (šéf Shorty), Warren Finnerty (Tattoo), Dennis Hopper (Babalugats), John McLiam (šéf Kean), Wayne Rogers (gambler), Harry Dean Stanton (tramp), Charles Tyner (šéf Higgins), Ralph Waite (Alibi Gibson), Anthony Zerbe (Dog Boy), Buck Kartalian (Dynamite), Joy Harmon (holka), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital mono anglicky, 2.0 česky

O dabingu více zde – na disku je (jak jinak) druhá, novější varianta

Titulky: česky, anglicky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Vydavatel jich sice uvádí na webu celou řadu, ale na obalu už ne a na disku prostě NEJSOU (zřejmě jsou pouze na DeLuxe edici, která ale vtipně stojí úplně stejně) –

  • Digitálně obnovený obraz i zvuk
  • Komentář historika/autora Newmanovy biografie Erica Laxe
  • Nový dokument A Natural-Born World-Shaker: Jak se točil Frajer Luke
  • Filmová upoutávka