Amercom – Velké bitvy historie (49. díl) – Moskva 1941

Amercom uvádí jako další díl v sérii Velké bitvy historie ve čtvrtek 8. prosinci 2011 ve fólii společně zatavené DVD a knihu s pořadovým číslem 49 a názvem Moskva 1941 za obvyklých 99,90 Kč.

V původní polské sérii Wielkie Bitwy II Wojny Światowej číslo 10 má název Moskva 1941 – První porážka Hitlera.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Na konci září 1941, kdy sovětská armáda již ztratila více než 2 miliony vojáků, Hitler rozhodl změnit směr útoku vítězných německých vojsk. Jejich novým cílem bylo srdce SSSR – Moskva. Nicméně s blížící se hroznou ruskou zimou bylo Německo nuceno závodit s časem. Snažilo se provést finální útok na nepřátelské hlavní město před příchodem chladného počasí. Stalin vyvíjel zoufalou snahu zdržovat nepřátelské operace a do boje vrhal všechny síly, které měl k dispozici. Kniha podrobně popisuje německou operaci Tajfun, jeden z největších útoků světové války, zároveň ale také první, která skončil nečekanou porážkou vojsk Třetí říše.

Polské DVD zřejmě obsahuje opět dva dokumenty: Kolor Wojny: Front Cywilny + Starcie Wojowników: Źukov kontra Bock – Bitwa o Moskwe.

 

Po vydání doplňme oficiální texty:

 

Na konci září 1941 ztratila Rudá armáda ve válce již přes dva miliony vojáků a německý vůdce Adolf Hitler rozhodl o nasazení svých doposud vítězících vojsk proti hlavnímu městu SOvětského svazu – Moskvě. Pomalu se blížil konec roku a Němci zjistili, že hrají závod s časem, pokud mají svůj poslední úder provést ještě před příchodem tuhé ruské zimy. Rovněž sovětský vůdce Josif Vissarionovič Stalin zoufale bojoval s časem; jemu šlo zase o to, aby k obraně Mosky stihl přesunout co nejvíce vlastních vojsk. Publikace provádí detialní rozbor německé útočné operace Taifun, jež patří k nejrozsáhlejším německým útočným operacím v průběhu druhé světové války, a navíc má ten význam, že se stala první velkou Hitlerovou porážkou ve válce.

 

Kniha Moskva 1941 – Hitlerova první porážka (Moscow 1941 – Hitler’s first defeat) je z roku 2006, autor Robert Forczyk, ilustrace Howard Gerrard, Překlad PhDr. Jiří Fidler, Ph.D. – stran jako vždy 96, fotky, plánky, dvoustránkové ilustrace, mapy a spousta dat.

 

Letecká válka

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD 

 

Česká mutace DVD je překvapením – ač je na něm stejný název jako na knize, ve skutečnosti je na něm dokument Válka ve vzduchu – východní fronta 1941 až 1945.

 

Od samého počátku operace Barbarossa v ní měla důležitou úlohu německá Luftwaffe. Jedním z jejích prvních úkolů bylo zničení sovětského letectva na jeho základnách v západní části země. Současně Luftwaffe podporovala rychle postupující německé jednotky a zlověstné hučení bombardérů se brzy ozývalo i nad Moskvou a Leningradem. K velkému údivu Němců se však ve vzduchu objevovalo stále větší množství sovětských letadel a poměr sil se v následujících letech války začal měnit. Němečtí piloti museli plnit úkoly, s nimiž dříve nepočítali: zásobování obklíčených jednotek, evakuace, podpora ustupujících vojsk. Na východním nebi se rozzářily rudé hvězdy.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 49 minut (49:12)

Původní název: Airwars: The Eastern Front 1941-1945

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný