Magic Box – V žáru noci

MagicBox v sobotu 10. prosince 2011 představí v edici Největších filmových klenotů za 199,- Kč další majstrštyk světové kinematografie V žáru noci. Slavné americké kriminální drama o tom, že když se v jižanském městečku ujme vyšetřování zločinu černoch, může to být nebezpečnější než si by se mohlo zdát.

Městečko Sparta ve státě Mississippi mohlo mít novou továrnu. Chtěl ji postavit bohatý podnikatel Colbert. Ten je však jedné noci nalezen mrtev. Zavražděn. Místní policejní náčelník Bill Gillespie podezřívá z vraždy mladého černocha, kterého jeho zástupce Sam Wood našel na nádraží. Při výslechu však vyjde najevo, že černoch, který se jmenuje Virgil Tibbs je také policista, jeden z největších expertů na vraždy ve Filadelfii.

 

Gillespie je stejně jako většina jižanů rasista a tak odmítne nabídku Tibbsova nadřízeného, aby mu detektiv pomohl s vyšetřováním. Protože však nemá s podobnými případy žádné zkušenosti, nakonec je přece jen nucen jeho pomoc přijmout. Tibbs se opravdu ukáže jako velmi schopný, když velmi rychle zjistí, že muž nebyl zabit tam, kde bylo nalezeno jeho tělo a když je zatčen další podezřelý, dokáže, že nejde o vraha, přestože u něj byla nalezena Colbertova náprsní taška.

 

Manželka zavražděného vidí, že černoch je mnohem zdatnější než jeho bílí kolegové a trvá na tom, aby vyšetřování vedl on. To však zdaleka neprobíhá hladce, protože černý detektiv naráží na potíže na každém kroku a jednou mu dokonce hrozí, že ho obyvatelé města poštvaní jedním z podezřelých pokusí lynčovat. Přesto se však nevzdává a krok za krokem postupuje k odhalení pachatele. Nemůže ale vyřešit případ sám. Když se šerifem ponechají své rozdílné názory a předsudky stranou a spojí své síly v zoufalém souboji s časem, podaří se jim odhalit šokující pravdu…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Film zviditelněný Oscary (1967 – hlavní herec (R. Steiger), střih, film, zvuk, adaptovaný scénář + nominace: režie, zvukové efekty) a skladbou Quincy Jonese – In the heat of the night přináší nejvyšší úroveň vzrušující zábavy (New York Daily Times)!

Na imdb.com 80 procent, na csfd.cz 86: Výborná studie vztahu bílých a černých s charismatickými představiteli hlavních rolí.

Žánr: Drama / Krimi / Thriller / Mysteriozní

Země původu: USA

Rok vzniku: 1967

Délka: 106 minut (1:45:25)

Původní název: In the Heat of the Night

Světová premiéra: 2. srpna 1967 – USA, New York

Režie: Norman Jewison

Námět: John Ball (román)

Scénář: Stirling Silliphant

Produkce: Walter Mirisch

Hudba: Quincy Jones

Kamera: Haskell Wexler

Střih: Hal Ashby

Kostýmy: Alan Levine

Společnost: The Mirisch Corporation

Natáčeno: Belleville, Illinois, USA / Chester, Illinois, USA / Dyersburg, Tennessee, USA / Freeburg, Illinois, USA / Illinois, USA / Raleigh Studios – 5300 Melrose Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Sparta, Illinois, USA

Hrají: Sidney Poitier (Virgil Tibbs), Rod Steiger (Gillespie), Warren Oates (Sam Wood), Lee Grant (paní Colbertová), Larry Gates (Endicott), James Patterson (pan Purdy), William Schallert (starosta Schubert), Beah Richards (máma Calebaová), Peter Whitney (Courtney), Kermit Murdock (Henderson), Larry D. Mann (Watkins), Matt Clark (Packy), Arthur Malet (Ulam), Fred Stewart (Dr. Stuart), Quentin Dean (Delores), Scott Wilson (Harvey Oberst), Timothy Scott (Shagbag), William Watson (McNeil), Eldon Quick (Charles Hawthorne), Stuart Nisbet (Shuie), Khalil Bezaleel (Jess), Peter Masterson (Fryer), Jester Hairston (Butler), Phil Adams (první rabiát), Nikita Knatz (druhý rabiát), Sammy Reese (úředník), Anthony James (Ralph), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný