Bontonfilm – Frankenstein

Pár různých zpracování klasického hororu už jsme v trafikách měli, Bontonfilm k nim v neděli 18. prosince 2011 nabídne jednu z těch lepších verzí, za 99,- Kč vyjde filmová adaptace slavného románu Mary Shelley Frankenstein. Buďte na pozoru – je živý.

Vášeň, posedlost a prvky hororu prostupují nejstrašidelnějším a nejotřesnějším příběhem všech dob – příběhem o Frankensteinovi od Mary Shelley.

Rok 1794. V artktickém moři uvázne v ledovci loď kapitána Waltona, mířícího na severní pól. Posádka zachrání před zmrznutím úplně vyčerpaného dr. Victora Frankensteina, který vypráví kapitánovi svůj prokletý příběh.

 

Ženeva. Victor Frankenstein vyrůstá v rodině lékaře, nadán přirozenou touhou po vědění a obklopen láskou svých rodičů i adoptivní sestry Elizabeth. Pak ale jeho matka umírá při porodu a idylická doba dětství končí. Victor se stále posedleji upíná ke studiu, jakoby mu vědění mohlo pomoci porazit nemoc a smrt. Opouští svého otce a Elizabeth, kterou vášnivě miluje, a odjíždí studovat medicínu na univerzitu do Ingolstadtu. Věří, že tu bude moci pokračovat ve svých výzkumech.

Seznámí se tu s veselým Henrym Clervalem a zanedlouho se dostává do sporu s konzervativními vyučujícími. Začne být posedlý přednáškami profesora Waldmana, který věří, že život může být stvořen z neživých látek a jehož pokusy jsou zastřeny rouškou tajemství. Zjišťuje, že i starý doktor chtěl kdysi uměle stvořit život, pak ale těsně před cílem ztratil odvahu. Po Waldmanově smrti se Victor seznámí s jeho tajnými poznámkami a rozhodne se práci dokončit.

V Ingolstadtu řádí cholera, všichni opouštějí město, Frankenstein se uzavírá do své laboratoře a s dostatečnou zásobou mrtvol se pokouší dokázat správnost profesorovy teorie. Jedné "elektrizující" noci je jeho úsilí odměněno. Za zavřenými dveřmi Frankensteinovy laboratoře se jedné noci zrodí život a monstrum ožívá.

Teprve tváří v tvář svému dílu se však mladý vědec uvědomí hrůzu svého činu a neúspěšně se pokusí Bytost zničit. Vyčerpáním se ale zhroutí. Po uzdravení Frankenstein považuje pokus za ukončený a vrací se do Ženevy. Chce pracovat jako praktický lékař a především se chce oženit.

 

Netuší však, že Bytost žije. Ta se skrývá v lesích a pozoruje život chudé rodiny. Spolu s jejími dětmi se učí číst a mluvit, ve slepém starci najde prvního a jediného přítele. Jeho pokus o sblížení ale skončí tragicky a Bytost se rozhodne, že se pomstí. Dokázala si už přečíst Frankensteinův deník a vydává se za svým "otcem" – a tak začíná hledání citu, lásky a přátelství, hledání, které končí zkázou všech, které Victor Frankenstein miluje, zkázou Bytosti i jeho samotného…

Na imdb.com 63, na csfd.cz 78 procent. Zřejmě nejlepší adaptace literární předlohy, monstrum budí děs i soucit, perfektní výtvarná stylizace a výborná režie.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Drama / Horor / Romantický / Sci-fi

Země původu: Japonsko / USA

Rok vzniku: 1994

Délka: 117 minut

Původní název: Mary Shelley´s Frankenstein

Světová premiéra: 4. listopadu 1994 – Velká Británie / USA

Kinopremiéra v ČR: 1. dubna 1995

Režie: Kenneth Branagh

Námět: Mary Shelley (román)

Scénář: Steph Lady, Frank Darabont

Produkce: David Barron, Kenneth Branagh, Francis Ford Coppola, Robert De Niro, Fred Fuchs, James V. Hart, Jeff Kleeman, David Parfitt, John Veitch

Hudba: Patrick Doyle

Kamera: Roger Pratt

Střih: Andrew Marcus

Kostýmy: James Acheson

Společnost: TriStar Pictures / Japan Satellite Broadcasting / IndieProd Company Productions / American Zoetrope

Natáčeno: Velká Británie / Alpy, Švýcarsko

Hrají: Robert De Niro (Kreatura), Kenneth Branagh (Victor Frankenstein), Tom Hulce (Henry Clerval), Helena Bonham Carter (Elizabeth), Aidan Quinn (kapitán Robert Walton), Ian Holm (baron Frankenstein), Richard Briers (dědeček), John Cleese (profesor Waldman), Robert Hardy (profesor Krempe), Cherie Lunghi (Caroline Beaufort Frankensteinová), Celia Imrie (paní Moritzová), Trevyn McDowell (Justine), Gerard Horan (Claude), Mark Hadfield (Felix), Joanna Roth (Marie), Sasha Hanau (Maggie), Joseph England (Thomas), Alfred Bell (statkář), Richard Clifford (ministr), George Asprey (policista), Hugh Bonneville (Schiller), Ryan J-W Smith (William), Charles Wyn-Davies (mladý William), Rory Jennings (mladý Victor), Christina Cuttall (mladá Justine), Hannah Taylor-Gordon (mladá Elizabeth), Susan Field (paní Brachová), Jimmy Yuill (Grigori), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 maďarsky, 5.1 polsky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, polsky, maďarsky, chorvatsky, rumunsky, slovinsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: