Hollywood Classic Entertainment – Občan Havel přikuluje

Asi se to dalo čekat, přesto mě to překvapuje. Smrt = možný komerční zisk. Po středeční reedici jednoho dokumentu pošle v pátek 23. prosince 2011 na pulty Hollywood Classic Entertainment za 99,- Kč další dokument o zesnulém ex-prezidentovi Občan Havel přikuluje. Malý příběh velkého člověka (*5. 10. 1936 – †18. 12. 2011). Akční film o lásce k pivu. 

18. prosince 2011 nás opustil velký člověk a toto je malý příběh z jeho života.

Dokument režisérského dua – otce a syna Jana a Adama Novákových zachycuje zpětně období, kdy pozdější prezident Václav Havel pracoval jako pomocný dělník v trutnovském pivovaru. Zároveň je zde také přibližně zachycen vznik Havlovy hry Audience a jejího prvního zvukového záznamu.

V roce 1974 si zakázaný dramatik Václav Havel sehnal zaměstnání pomocného dělníka v trutnovském pivovaru, aby nemohl být obviněn z příživnictví. Jeho hry se nesměly od začátku normalizace uvádět a člověk bez prokazatelného zdroje příjmů riskoval vězení. Téměř rok válel sudy a filtroval pivo značky Krakonoš, ačkoliv do práce jezdil Mercedesem. Bral za to 1700 korun měsíčně.

Vnitřek obálky 

Nové životní zkušenosti, které ve filmu popisuje jeho parťák z ležáckého sklepa Arnošt Šerkézy, mu přinesly i jiný způsob psaní. Napsal autobiografickou Audienci, kvůli které si později Jiřina Bohdalová nechala naříznout spodní ret…

Film ukazuje prostředí v pivovaru i spolupracovníky, kteří Václava Havla k napsání Audience inspirovali. Popisuje i okolnosti slavného undergroundového záznamu hry a to, jak její existence rezonovala v tehdejším mediálním světě. Dokument také uvádí podstatnou část Audience ve formě archivní koláže sestřihané z fotografií a zvukových i obrazových nahrávek z jejích nejrůznějších představení po celém světě.

Na csfd.cz 54: Dokumentu, z něhož se nic moc nikdo nedozví, tak nějak chybí časová posloupnost, příběh nebo pointa. Zkuste to raději třeba tady.

Zadní strana 

Žánr: Dokument

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2009

Délka: 72 minut

Kinopremiéra v ČR: 14. května 2009

Režie: Jan Novák, Adam Novák

Scénář: Jan Novák

Produkce: Jan Novák, Jiří Ježek

Hudba: Jiří Stivín, Petr Hejný

Kamera: Adam Novák

Střih: Jan Novák, Adam Novák

Zvuk: Adam Novák, Jan Černý, Jiří Janouch

Společnost: Chicago Motion Picturs / Space Films

Účinkují: Václav Havel, Jiřina Bohdalová, Pavel Landovský, Stanislav Milota, Vladimír Merta, Jan Hartl, John Bok, Vladimír Pistorius, Arnošt Šarkózy, Jiří Gruntorád, Ivan Martin Jirous, Vlastimil Třešňák, a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný / černobílý PAL 16:9

Bonus: rozhovory, upoutávky